• Konya4 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çetnik lider Seselj hakkında karar günü
31 Mart 2016 Perşembe 10:59

Çetnik lider Seselj hakkında karar günü

Lahey'deki uluslararası mahkeme, Bosna Hersek, Hırvatistan ve Sırbistan'da Sırp olmayan halklara yönelik işlenen suçlar nedeniyle yargılanan Seselj hakkındaki kararını bugün açıklayacak.
Hollanda'nın Lahey kentindeki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY), Bosna Hersek, Hırvatistan ve Sırbistan'da Sırp olmayan halklara yönelik işlenen suçlar nedeniyle yargılanan Çetnik lider Vojislav Seselj hakkındaki kararını bugün açıklayacak.

İddianamede, Sırp Radikal Partisi (SRS) lideri Seselj'in 1991-1993 yılları arasında, Bosna Hersek, Hırvatistan ve Sırbistan'ın kuzeyindeki Vojvodina'da Sırp olmayan halklara yönelik savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlediği ifade ediliyor.

Çetnik lider Seselj, 9 maddelik iddianamede, "insanlığa karşı suç işlemek" başlığı altında sürgün, sınır dışı etmek ve insanlık dışı eylemlerde bulunmak, "savaş kurallarını ihlal etmek" başlığı altında ise adam öldürmek, işkence etmek, acımasızca davranmak, yıkım, ibadethane ve eğitim kurumlarına zarar vermek, kamu ve özel mal varlıklarını yağmalamakla suçlanıyor.

"Zvornik'te bin 573 sivil katledildi"

Savaşın ilk dönemlerinden itibaren katliamların, işkencelerin, sürgünlerin yaşandığı Bosna Hersek’in doğusundaki Zvornik’te de kurban yakınları ve mağdurlar Seselj davasını yakından izliyor.

Seselj'in, Zvornik’in Müslümanlardan temizlenmesi çağrısının ardından olacakları öngörüp ormanlık alanda saklanan 2 bine yakın sivilden biri olan Mahmut Pandur, bir şekilde Tuzla şehrine ulaşıp kurtulmak için günlerce ormanda beklediklerini anlattı.

Geceleri köye inerek yiyecek bulmaya çalıştıklarını söyleyen Pandur, bir gün mantar topladıkları sırada Sırplar tarafından üç arkadaşıyla esir alındığını, daha sonra bir otele götürüldüklerini ve kendilerine işkence edildiğini belirtti. Günlerce süren işkencelere rağmen öldürülmediklerini söyleyen Pandur, "Bizi takas için tuttular." dedi.

Zvornik Esir ve Kayıp Aileleri Derneği Başkanı Ahmet Grahic de Zvornik'te bin 573 Sırp olmayan sivilin katledildiğine işaret ederek bu katliamlarda babasını, kardeşlerini, amcalarını ve kuzenlerini kaybettiğini dile getirdi.

Vojislav Seselj kimdir?

1990 yılında daha sonra adı "Sırp Çetnik Hareketi" olacak "Sırp Halk Kalkınması Hareketi"ni kuran Seselj, Sırp Çetnik Hareketi, Yugoslavya tarafından kapatılınca 1991 yılında halen başkanlığını yaptığı Sırp Radikal Partisi'ni kurdu. Seselj, aynı yıl yapılan seçimde milletvekili seçildi.

"Büyük Sırbistan" ideolojisinin önderlerinden Seselj, düzenlediği her mitingde Sırplara birlik ve "tarihi düşmanlar" olarak adlandırdığı Hırvat, Müslüman ve Arnavutlara karşı savaşma çağrısında bulundu.

Hakkındaki yakalama emrinin ardından 2003 yılında teslim olan Seselj, teslim olduğunun ertesi günü Lahey'e sevk edildi. Çetnik liderin 27 Kasım 2006'da başlayan davasında savcılık, Seselj aleyhine bin 367 delil sundu, 89 tanığın ifadesine başvuruldu.

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA