• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
CERNdeki veriler Konyada izlenecek
05 Ocak 2016 Salı 12:56

CERN'deki veriler Konya'da izlenecek

Dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarı CERN'deki veriler, KTO Karatay Üniversitesinde kurulan laboratuvarda izleniyor.

Dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarı Avrupa Nükleer Araştırma Merkezindeki (CERN) Büyük İyon Çarpıştırıcısı Deneyi (ALICE) verileri, KTO Karatay Üniversitesinde analiz edilmek üzere depolanıyor.

CERN ALICE Deney Grubu Üyesi ve KTO Karatay Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi Nanoteknoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ayben Karasu Uysal, Türkiye'nin geçen yıl mayıs ayında CERN'e "Ortak Üye" olduğunu anımsattı.

CERN ALICE deney grubuna oy birliğiyle kabul edilen KTO Karatay Üniversitesi ekibi, antimadde, Higgs Bozonu, Kuark-Gluon Plazması ve Büyük Patlama, karanlık madde ve karanlık enerji konularının aydınlanması için çaba sarf ediyor.

"CERN'i Konya'ya taşımış oluyoruz"

Doç. Dr. Uysal, sistemle ALICE bilgisayarlarındaki verileri izlediklerine işaret ederek, şunları kaydetti:

"CERN'deki gelişmeleri bundan sonra Konya'da üniversite içinde kurduğumuz laboratuvarda inceliyoruz. Şu anda veri akışı gerçekleşiyor. Bunun yanında fizik çalışmalarına devam ediyoruz. CERN'i Konya'ya taşımış oluyoruz. CERN ALICE deneyindeki ilk ve tek Türk grubuyuz. Başarılı, özellikle çok sayıda kadın Türk bilim insanını CERN'e yönlendirmeyi çok istiyorum."

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA