• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Cepe bağlandık
13 Şubat 2010 Cumartesi 12:52

Cep'e bağlandık

Hayatımızdaki öncelikler teknolojik gelişmelerle değişti. Hatta bu alışkanlıklarımızı sağlığımızı hiçe sayarak sürdürüyoruz.
Önüme "cep telefonu kullanımı kesin olarak sağlığa zararlıdır" yazan resmi bir rapor bile getirseler cep telefonumdan vazgeçmem diyenlerden misiniz?

Herkese Sağlık dergisi ve FikriMühim Ajansı işbirliğiyle düzenlenen bir anket, cep telefonlarına ne denli bağımlı olunduğuna dair bulgular ortaya koydu. Anketten elde edilen sonuçlara göre katılımcıların neredeyse tamamı cep telefonlarının sağlıksız olduğunu düşünüyor ancak zararlı olduğunun kanıtlanması halinde kullanmayı bırakacağını söyleyenlerin oranı yüzde 4’te kalıyor. Anket sonuçları ayrıca, ilkokul çağındaki çocukların üçte birinin de cep telefonu kullanıcısı olduğunu gösteriyor.

Antekete katılan 7445 katılımcının yüzde 99’u cep telefonu kullanıyor ve bunların yüzde 93’ü de cep telefonlarının sağlığa zararlı olduğunu düşünüyor. Ancak önlem alanların sayısı oldukça az.

Yüzde 77’sinin kadınlardan, yüzde 23’ünün de erkeklerden oluştuğu katılımcıların eğitim seviyesi de yüksek. Buna göre yüzde 60’lık bir kesim üniversite ve üzeri eğitim aldığını bildirirken, yüzde 16’sı üniversite öğrencisi olduğunu bildiriyor. Lise mezunlarının oranı yüzde 18’de kalırken, yüzde 4’lük bir kesim ortaokul ve ilkokul mezunlarından oluşuyor.

Cep telefonlarının zararlarına karşı önlem alınmıyor!

Cep telefonlarının zararlı olduğunu düşünen yüzde 93’lük kesimin tercih ettiği korunma yöntemlerinin başında ise telefonu gece yataktan uzak tutmak geliyor. 1377 kişi tarafından tercih edilen bu yöntemi, kısa görüşmeler yapmak (1366 kişi) izliyor. Gece yatarken telefonu kapatanların sayısı ise 738’de kalıyor. Kadın katılımcıların yüzde 10’u ise telefonu çantada taşıyarak korunduklarını belirtiyor. Telefonunda radyasyon azaltıcı cihaz kullandığını belirtenlerin oranı yüzde 3’te kalırken, 2732 kişi hiçbir önlem almadığını ifade ediyor.

Gençler kulaklık kullanmayı tercih ediyor!

Anket sonuçları cep telefonuyla konuşurken kulaklık kullandığını söyleyenlerin oranının 33 olduğunu gösteriyor. Bu oran erkeklerde yüzde 36’ya çıkarken kadınlarda yüzde 32’de kalıyor. Üniversite öğrencileri arasında kulaklık kullananların oranı yüzde 42 olurken, lise öğrencileri arasında bu oran yüzde 57 olarak ifade ediliyor.

Anketten elde edilen bir diğer çarpıcı sonuç ise ilkokul çağındaki çocuklarının üçte birinin cep telefonu kullanıcısı olması… Oysa başta Fransa olmak üzere bazı gelişmiş ülkelerde ilkokullarda cep telefonu kullanımının yasak olduğu biliniyor.

Cep telefonundan vazgeçmeyeceğiz!

“Cep telefonlarının zararlı olduğu kanıtlanırsa kullanmayı bırakır mısınız?” sorusuna ise katılımcıların yüzde 47’si “Bırakmayı isterim ama yapamam” diye cevap veriyor. Yüzde 23’lük bir kesim ise bu konuda kararsız olduğunu belirtiyor. “Kullanmayı bırakırım” diyenlerin oranı ise yalnızca yüzde 4.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA