• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Cep telefonu alacaklara önemli uyarı
20 Nisan 2015 Pazartesi 13:22

Cep telefonu alacaklara önemli uyarı

TÜSODER'den tüketicilere, cep telefonu alırken 4G hizmetine uygun cihazı tercih etmeleri yönünde çağrı geldi.

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Bilişim Komisyonu Üyesi Kerem Ateş, tüketicilerin, cep telefonu alırken yakın dönemde 4G hizmeti sunulacağını göz önünde bulundurarak buna uygun cihazı tercih etmesi gerektiğini söyledi.
Ateş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 26 Mayıs'ta ihalesi yapılacak 4G hizmetinin, 1 Ocak 2016'dan itibaren hizmete sunulmasının planlandığını anımsattı.
Yeni teknolojiyle 10 kat artması beklenen internet bağlantı hızının 300 mpbs'ye ulaşacağını ve 4G'nin halihazırda kullanılan telefonlarla uyumunun merak konusu olduğunu ifade eden Ateş, "Cep telefonu üreten firmalar, ülkelere göre farklılıklar gösteren donanımda cihaz üretiyor. Bu nedenle telefon seçiminde çok dikkatli olunması gerekiyor" dedi.
Ateş, üretilen telefonlarda kamera gibi bazı donanımların tüm ülkelerde aynıyken, 4G desteği gibi teknik detaylarda ülkeler arasında farklılıklar olduğunu aktardı.
Ateş, 4G hizmeti almak isteyen tüketicilere şu uyarılarda bulundu:
"Şu an kullanılan 20 mpbs hızına uyumlu cep telefonları 4G hizmetini almayı sağlasa bile 4G'den beklenen performansı veremeyecektir. Bu nedenle tüketiciler cep telefonu alırken yakın dönemde 4G hizmeti sunulacağını gözeterek buna uygun cihaz tercih etmeli. Ayrıca cihazın özelliklerinin yazılı olduğu broşürleri kaybetmemelidir. Aksi takdirde 4G hizmetinden yararlanabilmesi mümkün olmayacak. Dolayısıyla tüketicinin kullanmakta olduğu cep telefonu işe yaramayacağından yeni telefon masrafına girmesi gerekecek."
Yüksek faturaya dikkat 
Ateş, 4G hizmet vermeye başlandığında bu hizmetin kullanımının zorunlu olmayacağını, bu nedenle tüketicilerin mevcut hizmeti almaya devam edebileceğini vurguladı. 4G kullanmak isteyenlerin mevcut cihazlarının bu hizmeti desteklememesi halinde yeni cihaz edinmek zorunda kalacağını aktaran Ateş, "Hızlı veri transferi, kotaları da çok hızlı tüketecek. 4G teknolojisinin getireceği en önemli avantaj, çok hızlı veri transferi ve yüklenmesi olacak. Bu avantaj, internet paketi kotalarının çok çabuk dolmasına ve buna bağlı olarak cep telefonu faturalarının da yükselmesine yol açabilecek" diye konuştu.
Kerem Ateş, yeni teknolojiyi kullanılırken internet paketinin limitinin sürekli kontrol edilmesinin önemine değindi. Limitlerin kontrol edilmemesi halinde kullanıcıların "yüksek fatura şoku" yaşayabileceğini dile getiren Ateş, şunları kaydetti:
"Bu nedenle 4G hizmeti başladığında, bundan faydalanan vatandaşların dikkatli olması gerekiyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yapılan düzenlemeye göre, tüketicilerin abonesi oldukları tarife paketi kotası yüzde 80'e ulaştığında ve tamamı dolduğunda iki kez aboneye bilgilendirme yapılması gerekmektedir. Yeni teknoloji devreye girdikten sonra tüketicilerin bu uyarı mesajlarına daha da dikkat etmeleri gerekir. Çünkü uyarı mesajı gönderilmediği takdirde işletmeler, kota aşımına bağlı fatura düzenleseler bile bunu iptal etmeleri istenebilecektir."

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA