• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çeçenlerin suikastçisini MİT görüntüledi
24 Şubat 2014 Pazartesi 09:33

Çeçenlerin suikastçisini MİT görüntüledi

Türkiye'deki Çeçen suikastlarıyla ilgili iddianamede, tetikçi 'Zona' ile Rus ajan Kushtov'un görüşmesinin görüntüleri de var. İki isim Kumkapı'da yeni suikastlarla ilgili pazarlık yapmış.

Türkiye'de 2009 ve 2011 yıllarında dört Çeçen'in öldürülmesinin arkasındaki bir ismin MİT tarafından tespit edildiği ve görüntülendiği ortaya çıktı.Vatan'dan Oğuz Yeter'in haberine göre; Rusistihbaratı ajanı olan Bashir Kushtov ile tetikçi arasındaki görüşme görünütleri iddianamede yer alıyor. Türkiye'de 'Çeçen suikastları' diye anılan ilk olay 2009 yılında yaşandı ve Çeçenistan Dış İlişkiler Sorumlu Yardımcısı Ali Osaev Zeytinburnu'nda sokak ortasında öldürüldü. 2011 yılına gelindiğinde ise Zaurbek Amirev, Rüstem Altemirov ve Berg-Khazh Musaev yine Zeytinburnu'nda düzenlenen suikast sonucunda hayatlarını kaybetti. Suikastlardan sonra Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı tarafından iddianame hazırlandı. 18 sayfadan oluşan iddianamenin detaylarına bakıldığında İstanbul'da Gürcistan, Rus ve Türk istihbarat savaşlarının yaşandığı anlaşılıyor.

RUS AJANLA 3 KEZ GÖRÜŞME

Soruşturmada 'Zona' kod adlı Temur Makhauri, Ali Osaev'i öldürmekten tutuklu olarak yargılanıyor. Diğer üç kişinin öldürülmesinden ise Nedim Ayipov ile Alexandre Zharkov sorumlu tutuluyor. İddinamade bu iki tetikçinin Rus istihbarat teşkilatına (FSB) çalıştığı, olaydan kısa sonra izlerini kaybettikleri ve şu an firari oldukları belirtiliyor. Ancak iddianamede FSB ile bağlantı sadece bu iki tetikçiyle sınırlı değil. İddianamede MİT tarafınan 2012 yılında çekilen görüntüler de yer alıyor. Görüntülerin öyüküsü ise şöyle: MİT yerini belirlediği Zona'nın Gürcistan istihbaratı ile çalıştığını tespit ederek takibe alıyor. Bu takip sırasında, Zona'nın Avusturya pasaportu taşıyan eski Çeçen direnişçisi Umar kod adlı Aslan Dakaeva ile Rus gizli servisi FSB'ye çalışan Bashir Kusthov'la Kumkapı'daki bir restoranda, 5 Temmuz, 24 Ağustos ve 14 Ekim 2012 tarihlerinde yaptığı üç görüşme tespit ediliyor.

YENİ SUİKAST PLANLARI

Bu takipler sırasında MİT, Gürcistan istihbaratına çalışan Zona'nın restorantın tuvaletinde kendi üzerine kamera yerleştirerek Kusthov ile görüşmesini kaydettiğini de anlıyor. Son görüşmenin yapıldığı 14 Ekim 2012'de Kushtov, yeni bir suikast için Zona'ya para verdikten sonra akşam Rusya'ya dönüyor.

2009 yılında Zona tarafından öldürülen Ali Osaev'in avukatı Ömer Yüzgül, "Belki de ilk cinayetler de Bashir Kushtov'un onun emriyle yapılmış olabilir" dedi.

65 KEZ TÜRKİYE'YE GİRŞ-ÇIKIŞ YAPTI

'Zona' Kod adlı suikastçi Temur Makhauri, Çeçenistan Dış İlişkiler Sorumlu Yardımcısı Ali Osaev'in öldürüldüğü suikastin ardından 2012'de Suriye'ye giderek Esad karşıtlarıyla birlikte 1 ay kadar savaşıyor. Sonra yasadışı yollardan Hatay Reyhanlı'dan Türkiye'ye giriyor. Emniyet güçleri araştırmayı derinleştirdikçe Zona'nın Temur Makhauri, Ruslan Papaskiri ve Timaev Ruslan Besirovich adına düzenlenen değişik pasaportlarla 65 kez Türkiye'ye giriş-çıkış yaptığını tespit ediyor.

KAÇARKEN YAKALANDI

Çeçenistan'da asıl isminin Ali Dubaev olduğu öğrenilen Zona, 16 Kasım 2012'de Türkiye'den ayrılmak üzereyken Atatürk Havalimanı'nda yakalanarak gözaltına alınıyor. Zona'nın üzerinde Temur Makhauri adına düzenlenmiş pasaport çıkıyor.

ÜNLÜ ŞARKICININ EŞİ

Peki 2012 Temmuz ayında Kumkapı'da çekilen bu görüntülerdeki Bashir Kushtov kim? Kushtov, Rusya'da tanınan bir isim. İşadamı ve Moskova'da yaşıyor. Rusya'nın ünlü şarkıcılarından, Ukrayna asıllı Sogdiana (Fedoriskaya) ile evli ve aynı zamanda da buz hokeyi takımı sahibi. Çeçenler tarafından 'arabulucu' olarak biliniyor. 2005 yılında Kafkasya Komutanı olarak bilinen Ahmet Umarov'un kaçırılmasında arabulucu rolü üstlendi. Kaçıranlar Umarov'un babasından 250 bin dolar istedi. Çeçen kaynaklarına göre bu para Bashir tarafından istendi ancak para verilmedi. Daha sonra Umarov, Çeçenler tarafından kurtarıldı.

Kushtov'un evlendiği ünlü şarkıcı Sogdiana'nın sevilen şarkıları arasında, Türkiye'de de sevilen 'Sen Gelmez Oldun' adlı Azeri ezgisi de yer alıyor.

"LADİN İÇİN BİLE 10 DOLAR VERDİLER..."

Kushtov ve Zona arasındaki görüşmeler, Kafkasyalılara yardım için faaliyet gösteren İMKANDER tarafından kamuoyu ile paylaşıldı. Bu görüntülerde Zona ile Kushtov arasında pazarlık yapılıyor. Bu iddialar Zona'ya ifadesi sırasında da soruluyor. Zona ifadesinde, Gürcistan istihbaratına çalıştığını söylerek şunları söylüyor: "Görüşmeyi yaptığım Bashir isimli şahıs Rusya gizli servisi adına çalışan bir ajandır. Bu ajan benden Gürcistan'da neler olduğuna dair bilgi istedi. Ayrıca bana 3 kişiyi öldürüp öldüremeyeceğimi sordu. Ben de bu şahısların isimlerini öğrenebilmek için sorular sordum. Ancak bu kişilerin kimler olduğunu tam olarak öğrenemedim. Amacım bu isimleri öğrenip Gürcistan Gizli Servis ajanlarına iletmekti."

Tetikçi Zona ile azmettirici Rus ajanı Bashir Kushtov arasındaki pazarlık şöyle gerçekleşiyor: Zona cinayet için "1 milyon dolar çok olur mu" diye soruyor. Bu rakama karşılık Rus ajan Kushtov, ilk iş için 500 bin euro vereceğini ikinci iş içinse 1 milyon dolar verebileceğini söylüyor. Ardından da ekliyor: "Bin Ladin'in öldürülmesi için bile 10 milyon dolar veriyorlardı. Abartma." Zona infazın tam kendi tarzı olduğunu söyleyerek, "av ve avcı filmlerindeki gibi" diyor ve işi kabul ediyor.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA