• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çatalhüyük kazıları sürüyor
31 Temmuz 2011 Pazar 10:05

Çatalhüyük kazıları sürüyor

Konya'nın Çumra ilçesi yakınlarındaki dünyanın en eski yerleşim yerleri arasında gösterilen Çatalhüyük'te kazı çalışmaları sürüyor.
Konya'nın Çumra ilçesi yakınlarındaki dünyanın en eski yerleşim yerleri arasında gösterilen Çatalhüyük'te kazı çalışmaları sürüyor.
9 bin yıllık geçmişe sahip olduğu düşünülen Çatalhüyük'te 1 Temmuz'da başlayan, Kalifornia Stanford Üniversitesi'nden İngiliz Arkeolog Prof. Dr. Ian Hodder başkanlığında süren kazı çalışmalarına dünyanın farklı üniversitelerinden katılan arkeologlar 120 kişilik bir ekiple çalışıyor. Kazıların yapıldığı 2 alanın üzeri dış etkenlerden korumak için çatı örtüsü ile kapatıldı. Kazılarda ortaya çıkarılan parçalar incelendikten sonra Konya Müze Müdürlüğü'ne sergilenmek için gönderiliyor.
Sponsorların desteğiyle 18 yıldır süren kazıları incelemek için bölgeye gitmek isteyenlerin en büyük problemi ulaşım olarak gösteriliyor. Çumra ilçe merkezine 11 kilometre, Konya kent merkezine Karaman yolu üzerinden 70 kilometre uzaklıkta bulunan Çatalhüyük'e toplu taşıma aracı bulunmazken imkanı olanlar kendi özel araçları ile gidebiliyor. Ulaşım probleminin çözülmesi halinde Konya'ya gelen yerli ve yabancı turistlerin kazı alanını gezerek 9 bin yıllık tarihe tanıklık edebileceği düşünülüyor.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Ian Hodder, bugüne kadar yapılan kazılarda önemli bulgulara ulaştıklarını söyledi. Neolitik döneme ait 80 ev, 400 mezar ve 2 bine yakın figür bulunduğunu anlatan Hodder, en büyük amaçlarının çıkan bulguları iyi koruyabilmek olduğunu, bunu da kazı alanının üzerini örterek gerçekleştirdiklerini belirtti. Hodder, Çatalhüyük'te gönüllü çocuklarında kazı yaptırılarak eğitildiğini ifade ederek, "Buraya gelen çocuklar kazı yaptırılarak eğitiliyor. Çocukların eğitimi için bu projenin uzun
yıllar devam etmesini isteriz. Çatalhüyük'te bu proje başarı ile uygulanıyor. Proje binlerce çocuğa Çatalhüyük ve o dönemin kültürleri hakkında ayrıntılı bilgiler veriyor" dedi.
Çatalhüyük'te yerleşimin çok karmaşık olduğunu dile getiren Hodder, "Burası çok kalabalık bir yerleşme özelliği gösteriyor. Çatalhüyük'te sanat çok önemli. Buradaki sanat o dönem insanlarının düşünce ve yaşam biçimini gösterdikleri için önemli" diye konuştu. Hodder, Çatalhüyük'te edindiği bilgilerle, 'Leoparın Öyküsü' isimli bir kitap yazdığını hatırlatarak, kazı sonunda basına bir rapor vereceğini sözlerine ekledi. Bu arada kazı alanında 2003 yılından bu yana 5 bini aşkın çocuğa katıldıkları Arkeoloji Yaz Atölyesi'nde eğitim verildi. Günü birlik düzenlenen kazı programlarına katılan çocuklar Çatahüyük'ü ve geçmişi tanıma şansı yakalandı. Arkeoloji Atölyesi'nde 2009 yılından itibaren çocukların yanı sıra, öncelik kamu çalışanlarında olmak üzere yetişkinlere yönelik bir eğitim programı da uygulanmaya başlandı.
15 yıldır kazılara sponsor olan firmalardan Shell & Turcas Kurumsal İletişim Müdürü Yankı Özkan Yıldırır, "Çatalhöyük kazılarını 15 yıldır destekleyerek, üzerinde yaşadığımız topraklardaki derin kültürü, tüm insanlığın bilgisine sunulmasına katkıda bulunuyoruz. Sadece bununla da yetinmeyerek, çevre ve tarih bilincini toplumun tüm kesimlerine yayabilmek için, çocuklarımızı atölye çalışmalarımızda ağırlıyoruz. Bu şekilde çocuklarımız, geçmişimizi eğlenceli bir şekilde yaşayarak öğreniyorlar ve kültürel değerleri muhafaza etmenin önemini kavrıyorlar. Gelecek nesillerin gelişimini ve ülkemizin tarihi ve kültürel mirasının gelecek nesillere aktarılmasını sağlayan böyle önemli bir katkıda bulunmaktan dolayı çok mutluyuz. Çatalhöyük'ü henüz görmemiş kişilere de bu muazzam kültürel hazineyi mutlaka ziyaret etmelerini öneriyoruz" dedi.
Bu sezon yapılan kazı çalışmasının Ağustos ayın sonunda tamamlanması planlanıyor.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA