• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çatalhöyükün simge figürleri kanaviçeye işleniyor
27 Eylül 2009 Pazar 13:31

Çatalhöyük'ün simge figürleri kanaviçeye işleniyor

Dünyanın en önemli kazı alanlarından biri olan 9 bin yıllık Çatalhöyük'te köylü kadınlar
Dünyanın en önemli kazı alanlarından biri olan 9 bin yıllık Çatalhöyük'te köylü kadınlar, burada kurulan atölyede Çatalhöyük'ün simge figürlerini nakış nakış kasnaklı kanaviçeye işliyor.
     Konya'ya yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Çumra'da bulunan Çatalhöyük'te 17 yıldır yapılan kazılar, İngiliz Arkeolog Prof. Dr. Ian Hodder başkanlığında sürdürülüyor.
     Yaklaşık 100 kişilik ekiple 17 yıldır Çatalhöyük'te sürdürülen kazı çalışmaları, sadece dünyadaki arkeologları değil arkeolojiye ilgi duyan herkesi heyecanlandırıyor.
     Neolitik Çağ yerleşim yeri Çatalhöyük, Orta Doğu ve Akdeniz çanağında ilk kez insanoğlunun topraktan kap yapmaya başladığı yer olma özelliğini taşıyor. Ziyarete açık olan Çatalhöyük kazı alanı, ilk kez buğday yetiştirilmeye başlanması, evlerde dini inançları doğrultusunda çizilen ve her biri ilkel sanat eserleri sayılan duvar resimleri ve yabani öküz başlarıyla ön plana çıkıyor.
     Çatalhöyük, sadece bir kazı alanı olmasıyla değil, gelişmiş laboratuvarları ve dünyada alanında söz sahibi uzmanlarıyla fark ediliyor. Aynı zamanda Boeing ve Yapı Kredi, bu kazıya ana sponsor olmaya devam ediyor.
     Burada kurulan kompleks içinde bir de atölye yer alıyor. Kazı ekibinde bulunan ABD'li bilim adamları, kazı alanının hemen yanındaki Küçük köyde yaşayan kadınları da projeye dahil ediyor. Burada topraktan kaba şekilde kemik ayıklayan kadınlara, şimdi de atölyede ellerinde kasnaklar, kanaviçe işleyen kadınlar da dahil edildi. Burada kurulan atölyede Çatalhöyük'ün simge figürleri olan ana tanrıça ve tanrıça ayı motifleri, nakış nakış kasnaklı kanaviçeye işleniyor.
     Bu kez el becerilerini Çatalhöyük için kullanan köylü kadınlar, ürünlerini Çatalhöyük'ü ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlere satarak, aile bütçelerine katkı sağlıyor
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA