• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çatalhöyük için Yönetim Planı hazırlanıyor
21 Ocak 2013 Pazartesi 16:09

Çatalhöyük için ''Yönetim Planı'' hazırlanıyor

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınan Çatalhöyük'ün tanıtımı ve geliştirilmesi için SÜ, İÜ, Mimarlar Odası, Konya Kültür Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu ile Kültür Varlıkları ve...
Geçen yıl UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınan Çatalhöyük'ün tanıtımı ve geliştirilmesi için Selçuk Üniversitesi (SÜ), İstanbul Üniversitesi (İÜ), Mimarlar Odası, Konya Kültür Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden oluşturulan heyet çalışmalarına başladı.
     Konya Müzeler Müdürü Yusuf Benli, yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Çatalhöyük'le ilgili yapılması gereken çalışmalar üzerinde ''Yönetim Planı'' hazırlandığını söyledi.
     Çatalhöyük'ün, daha çok tanıtılması gerektiğini ifade eden Benli, ''Buranın enlerinin ortaya çıkarılması ve burayla ilgili yapılması gereken çalışmalar üzerinde bir yönetim planı hazırlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından oluşturulan bu plan, oluşturulan heyetimiz tarafından madde madde irdelenmekte. Çalışmamız, Çatalhöyük'ü daha fazla nasıl tanıtabiliriz, kazısı, teşhiri çevre etkileri ve çevreye katacağı veriler neler gibi soruların cevabını bulmak'' diye konuştu.
     SÜ, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan uzmanlar, İÜ, Mimarlar Odası, Şehir Plancıları, Konya Kültür Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu başkan ve yardımcısı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden oluşturulan heyetle birlikte çalışmalar yürüttüklerini aktaran Benli, ''Şu an eylem planı hazırlanıyor ve hemen uygulanmaya başlanacak. Şu anda Çatalhöyük'te yürüme yolları düzenlenmekte, tanıtım ve çeşitli yönlendirme levhaları düzenlenme çalışma yapılmakta'' dedi.
     SÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Zoroğlu ise Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış Çatalhöyük Eylem Planı'nın, ilgili taraflarca tartışılması ve son şeklinin verilmesi için heyet oluşturulduğunu söyledi.
     Çatalhöyük'ün sadece Konya değil tüm dünyanın ilgi odaklarından olduğunu vurgulayan Zoroğlu, şunları kaydetti:
     ''Çatalhöyük, insanların ilk tarım toplumu olarak ev inşa ettikleri, hayvan evcilleştirdikleri ve tohumları ekip biçtikleri bir merkez. Bu merkezde yaşayan insanların günlük yaşamları ve toplumsal hayatları üzerinde birtakım veriler, kazılar sonucunda elde ediliyor. Elde edilen verilerin aynı zamanda ziyaretçilere nasıl sunulması gerektiği ile ilgili bir takım dokümanlar hazırlanıyor. Bu dokümanlar Haziran'da UNESCO'ya gönderilecek ve 'Yönetim Planı' tamamlanmış olacak.''
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA