• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çalışmalara şimdiden başladık
21 Ekim 2013 Pazartesi 23:17

Çalışmalara şimdiden başladık

AB Bakanı Bağış, "AB İlerleme Raporu geçmişe göre çok daha objektif. Önümüzdeki yıl daha da pozitif bir rapor çıkması için çalışmalara şimdiden başladık dedi.
AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB İlerleme Raporu’nun geçmişle kıyaslandığında çok daha dengeli ve objektif olduğunu belirterek, “Önümüzdeki yıl daha da pozitif bir rapor çıkması için çalışmalara şimdiden başladık” dedi.
 
Bağış, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Jean Maurice Ripert’in Hilton Oteli'nde verilen veda resepsiyonuna gelişinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
 
AB’nin İlerleme Raporu'na ilişkin değerlendirmesi sorulan Bağış, raporun "geçmişle kıyaslandığında çok daha dengeli ve objektif olduğunun ortada olduğunu" belirtti. AB’nin raporu bayramda yayınlamamak için çabaladığını ancak tarihi değiştiremediğini ifade eden Bağış, raporun bu kadar pozitif çıkmasında Ripert’in de çok büyük katkısı olduğunu söyleyerek ona teşekkür etti.
 
Türkiye’de atılması gereken adımlar olduğu kadar atılan da birçok adım bulunduğunu anlatan Bağış, şunları söyledi:
 
“Rapor onları da aynı anda teyit ediyor. Türkiye’nin reform kararlılığını, demokratikleşme, şeffaflaşma kararlılığını da teyit ediyor ve Türkiye’ye bazı önerilerde bulunuyor. Ama ilk defa bir faslın açılması bir rapora endekslenmişti. Bu AB’nin tarihinde bir ilktir. Çok şükür o süreci de atlatmış olduk. İnşallah 5 Kasım’da 22. faslı Brüksel’de açacağız. Kalkınma Bakanımız Cevdet Yılmaz ile birlikte açacağız. Ripert giderayak AB’nin tarihinde ilk olan hassasiyetleri yaşattı. Kendisine teşekkür ediyorum. Önümüzdeki yıl daha da pozitif bir rapor çıkması için çalışmalara şimdiden başladık.”
 
Egemen Bağış, 3 yıl aradan sonra ilk defa bir faslın açılış töreninin gerçekleştirileceğinin altını çizerek, "Ama ben hep söylüyorum: önemli olan fasıl açmak değil zihinleri açmaktır, önyargıları kırmaktır ve Türkiye’nin AB standartlarını yakaladığını görmektir. Halihazırda zaten fasılları açmamıza rağmen aslında12 faslın açılacak noktaya geldiğini biz biliyoruz. Yani yapılması gerekenleri yapıyoruz. Bu ilerleme raporu dahi Türkiye’nin kapanmayan 32 faslın 32’sinde de ilerleme kaydettiğini teslim ediyor. Demek ki Türkiye durmuyor, reformlarını gerçekleştiriyor. Türkiye’nin hızına yetişemeyenler olabilir, onlara da anlayış göstereceğiz" değerlendirmesinde bulundu.
 
Kıbrıs konusunda makul bir adım atılması ya da Annan Planı'na benzer bir çözümün iki taraf tarafından da benimsenmesi halinde, şu anda engelli olan 14 faslın tamamının önündeki engelin kalkacağına ve dolayısıyla kendilerine geniş bir çalışma alanı olacağına dikkati çeken Bağış, “Biz bu fasılların önündeki engellere rağmen Türkiye olarak kararlılığımızı ortaya koyduk” ifadesini kullandı.
 
Bakan Bağış, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’a dair ABD ve İsrail basınında çıkan haberlere ilişkin bir soru üzerine, Fidan’ın vatanseverliğinden hiçbir zaman şüphe duymadığı bir mesai arkadaşı ve dostu olduğunu vurguladı. Yazılanları kasıtlı bulduğunu ifade eden Bağış, ABD’de bu tür kurumlarda çalışanlarla ilgili birçok iddianın gündeme geldiğini, hatta kimilerinin görevden alındığını ama Türkiye’de bunların tartışma konusu olmadığını hatırlattı. Bağış, her ülkenin kendi hassasiyetlerini kendisinin takip ettiğini söyleyerek, "Biz MİT Müsteşarımızdan memnunuz. Kendisi çalışmalarını başarılı bir şekilde yürütüyor" dedi.
 
Bir gazetecinin "Açık bir tehdit vardı" ifadesi üzerine Bağış, "bu tür şeyleri çok fazla ciddiye alıp o tehdidi daha güçlü hale getirmenin bir anlamı olmadığını" kaydetti.
 
Birçok diplomat ve büyükelçinin hazır bulunduğu resepsiyonda, üzerinde AB bayrağı resminin bulunduğu pasta kesildi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA