• Konya4 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Çalışana bir günde tazminat
23 Ekim 2017 Pazartesi 13:52

Çalışana bir günde tazminat

Yasa Meclis’ten geçti. Artık işçi-patron arasındaki kıdem ve ihbar tazminatı gibi anlaşmazlıklar için mahkemeden önce ‘arabulucu’ya gidilecek.

Halk arasında ‘arabuluculuk’ düzenlemesi olarak bilinen İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı Meclis’ten müjdelerle geçti. Çünkü artık, kıdem ve ihbar tazminatı gibi konular bir günde de çözüme kavuşabilecek.

Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra yılbaşı itibarıyla yürürlüğe girmesi beklenen düzenlemeyi 15 milyon sigortalı çalışanın bilmesi gerekiyor. Yasa, ücret ve tazminat alacağı, işe iade gibi birçok konuda mahkemeden önce arabulucuya gitmeyi zorunlu hale getiriyor.

454 GÜN SÜRÜYORDU

Avukat Arabulucu Burcu Mete, iş davalarının ortalama 454 günde sonuçlandığını söylerken, “Artık kıdem gibi anlaşmazlıklar 1 günde çözülecek. Maddi yetersizlik nedeniyle dava açamayanlar para ödemeden haklarını arayabilecekler. Arabuluculuk işçiye de işverene de fayda sağlayacak” diye konuştu.

Kıdem, ihbar tazminatlarında veya ücret alacaklarında 5 yıl içinde arabulucuya başvuru yapılabilineceğini söyleyen Mete, "İşe iade davalarında ise 1 ay içinde başvuru şartı var. Adliyelerde arabuluculuk merkezleri kuruldu. İşçi, alacaklarıyla ilgili işverenin (karşı tarafın) bulunduğu yerleşim yerindeki veya işin yapıldığı yerdeki arabuluculuk merkezine başvuru yapacak.

Sistem, Adalet Bakanlığı listesindeki bir arabulucuyu otomatik atıyor. İşçi ve işveren anlaşırsa istedikleri bir ismi seçebilecekler" dedi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA