• Konya10 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Büyükşehirde yaşamanın kanunu!
20 Ekim 2012 Cumartesi 10:25

Büyükşehirde yaşamanın kanunu!

13 ilin yapılmasına ilişkin tasarının 4. maddesi kabul edildi. Buna göre; Vatandaşlardan yol, kanalizasyon ve su tesisleri harcamalarına katılma payı alınabilecek.
13 ilin yapılmasına ilişkin tasarının 4. maddesi kabul edildi. Buna göre; Vatandaşlardan yol, kanalizasyon ve su tesisleri harcamalarına katılma payı alınabilecek. Otopark gelirleri büyükşehir belediyesine devredilecek. Vali ve büyükşehir belediye başkanlarına diplomatik pasaport verilecek. Amatör spor kulüplerine nakdi yardım yapılabilecek.
TBMM İçişleri Komisyonu'nda, 13 ilin büyükşehir yapılmasına ilişkin tasarının 4. maddesi kabul edildi.
Komisyonun dün saat 14.00'de başlayan görüşmeleri 16 saat sürdü. Tasarının 4. maddesiyle, ilgili kanundan 'ilk kademe' ibareleri çıkarılıyor ve yeni büyükşehir tanımı yapılıyor, büyükşehir ve ilçe belediyeleriyle ilgili görevlerde yeni düzenlemeye gidiliyor.
Otopark gelirleri büyükşehire
Tasarıya göre, belediyelerin tahsil ettiği otopark gelirleri 45 gün içinde büyükşehir belediyesine devredilecek, bu gelirler otopark inşası dışında kullanılmayacak.
Amatörlere nakdi yardım
Amatör spor kulüplerine malzeme yardımının yanında nakdi yardım yapabilme imkanı sağlanacak; uluslararası alanda başarı gösteren sporcular ile onları yetiştiren teknik yönetici ve antrenörlerine ödül verilebilecek.
-Köylülerin hakları korunacak-
Köyleri mahalleye dönüştürülen köylülerin, geçmişten beri kullandığı 'mera, yaylak ve kışlak' gibi yerlerdeki hakları korunacak.
Daha adil gelir dağılımı
Tasarıyla, 29 ilde il özel idareleri ile belde belediyelerin tüzel kişiliği sona erdirildiğinden, 13 ilde il belediyeleri büyükşehir belediyesine dönüştürüldüğünden ve büyükşehir sınırları il mülki sınırlara genişletildiğinden dolayı, ilgili kanunda öngörülen pay dağıtımında adil dağılımı sağlamak üzere revizyon yapılıyor. Gelişmişlik endeksinden kaynaklanan adaletsiz dağıtımın önüne geçilecek. Küçük belediyeler için öngörülen denkleştirme ödeneği, yeni getirilen sisteme uygun olarak yeniden düzenlenecek ve daha adil bir gelir dağılımı sağlanacak. Küçük belediyeler için öngörülen denkleştirme ödeneğinin yüzde 30'unun her yıl İller Bankası'na aktarılması uygulamasına son verilecek, bu ödenek belediyelere doğrudan kaynak olarak aktarılacak.
Yol, kanalizasyon ve su tesisleri harcamalarına katılma paylarının, mükelleflerden alımı meclis kararına bağlanacak.
Vali başkana diplomatik pasaport
Vali ve büyükşehir belediye başkanlarına diplomatik pasaport verilecek. Mahalli idare birliklerinin taşıtlarına vergi muafiyeti getirilecek.
Son söz büyükşehirde
Büyükşehir belediyeleri ile ilçe belediyeleri ya da ilçe belediyelerinin kendi aralarında hizmetlerin yürütülmesi konusunda ihtilaf çıkması durumunda, büyükşehir belediyesi yönlendirici ve düzenleyici kararlar almaya yetkili olacak.
-Kadınlar ve çocuklar için konukevleri-
Büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 100 binin üzerindeki belediyeler, kadınlar ve çocuklar için konukevleri açmak zorunda olacak. 
Yol, su ve kanalizasyon için katılım payı alınacak!
İnşa, tamir ve genişletmeye tabi tutulan yolların iki tarafında bulunan veya başka bir yola çıkışı olmaması nedeniyle bu yoldan yararlanan konut sahiplerinden yol harcamalarına katılma payı, yapılan kanalizasyon tesisinden faydalanan konutların sahiplerinden de kanalizasyon harcamalarına katılma payı, su tesisi yapılan saha içindeki konutların sahiplerinden de su tesisleri harcamalarına katılma payı alınabilecek.
Belediye ve bağlı idareler, meclis kararıyla mabetlere indirimli bedelle ya da ücretsiz olarak içme ve kullanma suyu verebilecek.
Belediye sınırları içinde nüfusu 500'ün altında mahalle kurulamayacak. Büyükşehir belediyesi bulunan yerlerde, ayrılma yoluyla yeni bir belde kurulması için gerekli olan 50 binden az olmama şartı, 20 binden az olmama şeklinde uygulanacak.
-Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı kurulacak-
Büyükşehir belediyelerinin bulunduğu illerde, kamu kurum ve kuruluşlarının yatırım ve hizmetlerinin etkin olarak yapılması, izlenmesi ve koordinasyonu, ilin tanıtımı, temsil, tören, ödüllendirme ve protokol hizmetlerinin yürütülmesi, ildeki kamu kurum ve kuruluşlarına rehberlik edilmesi ve bunların denetlenmesini gerçekleştirmek üzere valiye bağlı olarak Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı kurulacak.
Başkanlık afet yardım, acil çağrı, yatırım izleme, rehberlik ve denetim strateji ve koordinasyon ile idari müdürlükler kurabilecek.
Kamu kurumlarının araç alımı, valilik ve kaymakamlık konutlarının yapım, bakım ve onarımı ile emniyet hizmetlerinin gerektirdiği harcamalar başkanlıkça karşılanabilecek.
Tüm acil çağrıları karşılamak üzere büyükşehirlerde başkanlık bünyesinde, diğer illerde ise valilikler bünyesinde 112 acil çağrı merkezleri kurulacak.
-209 önerge verildi-
TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Muammer Güler, 4. maddedeki fıkralar ile ilgili ayrı ayrı verilen önergeleri tek tek okuttu. Önerge sayısının 209 olması nedeniyle, 2 komisyon uzmanı değişerek önergeleri okudu.
Güler, MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal'a, 'Bu saat oldu, dışarıdan en pahalı şeyi söyleteceğim, faturayı da size göndereceğim' diye espri yaptı. Bunun üzerine Günal, espriye, 'Komisyon yapamıyorsa biz yaparız' esprisiyle karşılık verdi.
MHP Elazığ Milletvekili Enver Erdem de 'Tasarıyı geri çekin, size kuzu ikram ederim' dedi.
Gecenin ilerleyen saatlerinde, milletvekilleri ile bürokratlara dondurma ve dürüm ikram edildi.
Komisyon çalışmalarına bugün saat 15.30'da devam edecek.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA