• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Büyük patrona dokunamadılar
22 Mayıs 2014 Perşembe 07:48

Büyük patrona dokunamadılar

Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Alp Gürkan hakkında yakalama kararı çıkarılması talebini mahkeme reddetti. Soma'daki madenin sahibi Gürkan'ın kusurlu olduğunu gösterir delil yeralmadığını savunan mahkemenin gerekçesi inandırıcı bulunmadı. Soma Kömür'ün en büyük hissedarı Gürkan, Tilaga Madencilik'in de sahibi.

 

Savcılığın Alp Gürkan hakkındaki tutuklama talebini reddeden Akhisar Mahkemesi'nin 'dosyada kusurlu olduğunu gösterir bilgi yeralmadığı' gerekçesini öne sürmesi inandırıcı bulunmadı. Türkiye'yi yasa boğan 301 madenciye mezar olan facianın yaşandığı Soma Kömür A.Ş.'de halen yüzde 39,79 pay sahipliği ile en büyük hissedar konumunda bulunan Alp Gürkan, aynı zamanda Soma Kömür A.Ş.'nin yüzde 53'lük kontrol hissesine sahip Tilaga Madencilik A.Ş'nin de Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yürütüyor.

KAZA ÖNCESİ KRİTİK DEVİR

Şirketin patronları Alp Gürkan ve Can Gürkan'ın 5 ay önce Ramazan Doğru'yu, maden ocağında meydana gelebilecek her türlü iş kazası neticesinde mahkemeler nezdinde 'münferiden (tek) sorumlu olacak kişi' olarak seçtiği ortaya çıktı. 10 yıldan uzun bir süre şirketin en üst düzey yetkilisi ve sorumlusu olan Alp Gürkan, bir iç yönerge ile yönetim kurulundan ayrıldı, yerine oğlu Can Gürkan getirildi. Bu değişikliğin gerçekleştiği toplantıda şirkete yeni yönetim kurulu üyesi olarak seçilen Ramazan Doğru'nun ise 'iş kazaları nedeniyle doğabilecek hukuki ve cezai soruşturmalarda münferiden sorumlu ve tek yetkili kişi' olarak atanması kararlaştırıldı.

DOĞRU: İMZA SAHTE

Baba-oğul Gürkan'ların, herhangi bir iş kazası sonucunda cezai sorumluluktan kurtulmak amacıyla tek sorumlu ilan ettikleri Ramazan Doğru ise iddiaları reddetti. Yeni Şafak'ın sorularını cevaplayan Ramazan Doğru'nun avukatı, Doğru'nun sözkonusu iç yönergenin yeraldığı şirket ticaret sicil belgesini Soma faciasından sonra gördüğünü söyledi. Doğru, iş kazaları sonucunda hukuki ve cezai sorumluluk halinde mahkeme nezdinde tek sorumlu kişinin kendisi olduğuna dair 24 Aralık 2013 tarihli ticaret belgesinde kendi adına atılmış bulunan imzanın sahte olduğunu iddia etti.

MİLYARLAR GÜRKAN'A CEZALAR MÜDÜRE

Gürkan ailesinin, rödovans sözleşmesi ile 2004 yılından sonra Soma'da devraldığı madenlerden 2 milyar lirayı aşan gelir elde ettiği tahmin ediliyor. İstanbul Ticaret Odası'nın en büyük 500 sanayi şirketi listesinde 295. sırada yeralan Soma Kömür A.Ş.'nin verilerine göre şirket, kömür işinden 2010, 2011 ve 2012 mali yıllarını kapsayan 3 yılda toplam 826 milyon lira gelir elde etti. 2004 ile 2014 arasında şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Alp Gürkan, yardımcılığını ise oğlu Can Gürkan yürütüyordu. 1 Ocak 2014 itibariyle görevini oğluna devreden Alp Gürkan, Ramazan Doğru'yu 'iş kazalarından tek sorumlu kişi' olarak belirleyen bir iç yönerge çıkardı. Ancak şirkette para harcama yetkisi bile bulunmadığını iddia eden Ramazan Doğru, belge üzerinde kendi adına atılmış imzanın kendisine ait olmayıp sahte olduğunu söyledi.

Mallarına el koyun

Soma'daki faciada şehit olan işçilerden Mustafa Kocabaş'ın ailesi, Soma Kömürleri A.Ş'nin tüm mal varlıklarına el konulması talebiyle maddi ve manevi tazminat davası açtı. Kocabaş ailesinin avukatı Hakan Kahraman, Mustafa Kocabaş'ın ağabeyi Musa Kocabaş ile Soma Adliyesi'ne gelerek 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurdu. Kahraman, şirketin devletten tüm alacakları ile bankalardaki hesaplarına, teminatlarına ve tüm gayrimenkul ve menkullerine tedbir konulmasını talep ettiklerini kaydetti. Şirketin mal kaçırma eylemlerinde bulunabileceğine dikkat çeken Kahraman, 'Büyük bir olay, 300'den fazla kişinin vefat olayı, bunların geride kalanlarına tazminat bağlanması durumu var. Şirketin içi boşaltılabilir. boşaltabilir. Bunun sonucunda yaklaşık 2 yıl sonra davalar bittiğinde tahsilat sıkıntısı olabilir. Bu nedenle mahkemelerin tedbiren mal varlığına el konulması kararı vermesi gerekir' uyarısı yaptı.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA