• Konya15 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bütün gruplara operasyon düzenlenmeli
13 Ocak 2015 Salı 11:10

Bütün gruplara operasyon düzenlenmeli

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, "İyi Taliban, kötü Taliban ayırımı yapılmamalı. Bütün gruplara operasyon düzenlenmeli. Hakkani, Leşker-i Tayyibe ve diğer gruplar hem Pakistan hem ABD hem de diğer ülkeler için tehlikeli" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Pakistan ziyaretinin ikinci gününde başkent İslamabad'daki Dışişleri Bakanlığı'nda ''ABD-Pakistan Stratejik Diyalog'' toplantısına katıldıktan sonra Pakistan Başbakanının Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Danışmanı Sartaj Aziz ile basın toplantısı düzenledi.

Pakistan'ın, Taliban militanlarına yönelik Kuzey Veziristan'da sürdürdüğü operasyonda önemli başarılar elde ettiğini söyleyen Kerry, "ABD olarak biz, Kuzey Veziristan'daki operasyondan etkilenerek yerlerini terk eden halkın geri dönüşünü sağlamak için 250 milyon dolarlık yardımı Pakistan'a yapmayı planlıyoruz. Pakistan ordusu takdire layık. İyi Taliban, kötü Taliban ayırımı yapılmamalı. Bütün gruplara operasyon düzenlenmeli. Hakkani, Leşker-i Tayyibe ve diğer gruplar hem Pakistan hem ABD hem de diğer ülkeler için tehlikeli" diye konuştu.

Kerry, iki ülke arasında istihbarat paylaşımı konusundaki işbirliğinin artırılması gerektiğini vurguladı.

Pakistan ve Hindistan arasındaki sınır gerilimine de değinen Kerry, gerilimden kaygılı olduğunu ve bunun ancak diyalogla çözülebildiğini ifade ederek ABD'nin bu konuda gereğini yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Peşaver'de 16 Aralık'ta Pakistan Talibanı tarafından düzenlenen okul baskınını da şiddetle kınayan Kerr, "16 Aralık'taki saldırı bizim ortak azmimizi güçlendirmiştir. Amerikan halkı, Pakistan halkının yanında durmaya devam edecektir" ifadesini kullandı.

"ABD'nin, Hindistan'ı Pakistan ile diyaloğa ikna edeceğine inanıyoruz"

Pakistan Başbakanının Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Danışmanı Sartaj Aziz, stratejik diyalog toplantılarında Hindistan ile Keşmir bölgesinde yaşanan gerilimin de gündeme geldiğini belirtti. Aziz, Keşmir sorunu gündeme gelmeden Hindistan ile müzakere yapılamayacağını ifade ederek "ABD'nin, uluslararası toplumun etkin bir üyesi olarak Hindistan'ı Pakistan ile diyaloğa ikna edeceğine inanıyoruz. Bölgenin huzuru ve ekonomik refahı için Hindistan, Pakistan ile çalışmaya ikna edilmeli" dedi.

Aziz, terör konusunda da Kuzey Veziristan'da Hakkani örgütüne darbe vurulduğunu kaydederek "Artık Afganistan'da faaliyet gösteremez. 16 Aralık'tan sonra Ulusal Hareket Planı hazırlanmıştır. Bu plan doğrultusunda diğer gruplara karşı da önlmeler alınıyor" diye konuştu.

Sartaj Aziz, Kuzey Veziristan'daki operasyon nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalanlar için 1,5 milyar dolara ihtiyaç duyulduğunu sözlerine ekledi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA