• Konya10 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bunlar artık bitti!
04 Mayıs 2010 Salı 16:00

Bunlar artık bitti!

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, kazalardaki insan kusurunun, ulaşım türlerine göre değişmekle beraber, yüzde 70 ile 80 arasında olduğunu belirterek, ''Bu konu insanla başlıyor, insanla bitiyor" dedi
TÜVTURK ve Ulaştırma Bakanlığı işbirliğiyle başlatılan Trafikte SorumlulukHareketiProjesi'nin tanıtımtoplantısı, Sheraton Otel'de gerçekleştirildi.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım,toplantınınaçılışında yaptığıkonuşmada, bakanlığın kara, hava, deniz ve demir yollarındagüvenliğinsağlanmasıkonusundayetkili kuruluş olduğunu hatırlattı. Trafikgüvenliğikonusundamükemmele ulaşmayı hedeflediklerini ifade eden Yıldırım, bu konudaözellikleson yedi yılda vatandaşlarıngünlükyaşamlarınıçok yakından ilgilendiren ciddi projelere imza attıklarını anlattı.

Trafik kazalarınınTürkiye'nin gündeminden uzun yıllardır düşmeyen önemli sorunlar arasında yer aldığına dikkati çeken Yıldırım, ''Ne yazık ki, henüz trafik kazalarında üstsıralardanaşağıya inemedik. Birçok konudaülkemizdünyaülkeleriiçerisinde süratle üst basamaklara tırmanırken trafik kazalarında bu tırmanış oldukça ağır ilerliyor'' dedi.

Bakan Yıldırım, Türkiye'de son beş yılda trafikteki araç sayısının 14,5 milyona ulaştığını, kaza oranlarında ise aynı dönemde önemli bir yükselme görüldüğünü ifade ederek, Emniyet Genel Müdürlüğü istatistiklerine bakıldığında bölünmüş yollardaki ölümcül kazaların önemli ölçüde azaldığının görüldüğünü söyledi.

Kazaların çoğunun önceki yıllarda yol kusurundan meydana geldiğini vurgulayan Yıldırım, ''Yol kusurundan olan kaza sayıları dört kat azalırken, aşırı hız, hatalı sollama ve buna benzer insan kusuruna bağlı kazalarda ciddi oranda artış olduğunu görüyoruz. Ancak yolların bölünmüş hale getirilmesi tek tesellimiz olarak kazalardaki ölüm sayısını azalttı. Bu önemli bir gelişmedir'' dedi.

Kaza sayılarını azaltmak için tüm kurum, sivil toplum kuruluşları ve diğer ilgililerin katılımı ile çalışma yapılması gerektiğini belirterek, ''Kazaların nedeni incelendiğinde bir yalın gerçekle karşılaşıyoruz. O da insan kusurudur. İnsan kusuru bugün, ulaşım türlerine göre değişmekle beraber yüzde 70 ila 80 arasındadır. Bu konu insanla başlıyor, insanla bitiyor. İnsana yatırıma devam etmemiz gerekiyor'' diye konuştu.

-''(AĞABEY İDARE ET)... BUNLAR ARTIK BİTTİ''-

Bakan Yıldırım, kazaların önlenmesi için yollara yatırımın da hız kesmeden devam etmesi gerektiğini ifade ederek, 2003-2009 yılları arasında 11 bin 500 kilometre bölünmüş yol yaptıklarını anlattı.

Yıldırım, yollar kadar yollarda seyreden araçların da düzenlemelere tabii tutulması gerektiğini belirterk, Türkiye'de bazı Avrupa ülkelerinin daha ötesinde modernliğe sahip 191 sabit ve 72 seyyar istasyonda araç muayene hizmeti verildiğini kaydetti.

Yıldırım, şöyle devam etti:

''Araç muayene istasyonlarında 100 araçtan neredeyse 40 tanesi geçemiyor. Düşünün, demek ki bu sistemi kurmasaydık araçlarımızın yarısı kelle koltukta gidiyordu. İnsan hayatının ne kadar büyük risk içinde yaşadığını bu sistemi kurunca açıkça gördük. ''ağabey idare et', 'el freni olmasa da olur, ayak freni ile de idare ederim', ilk yardım çantası yok, emniyet kemeri çalışmıyor... Bunlar artık bitti. Ahbap çavuş ilişkisi ile araç muayenesi dönemi sona ermiştir, herşey otomasyondadır. Bütün bunlara rağmen sahteciliğe tenezzül edenler olmuştur. Ufak tefek suistimallerin büyük bir projeyi sorgulayacak hale gelmesi kabul edilemez, buna da imkan vermeyiz.

Bu arada ilk muayeneyi geçemeyen araçların yüzde 96'sı ikinci muayenede geçiyor. Vatandaşlarımız bu işin gereğine inanmış, bu muayeneleri yaptırmak gerektiğine inanmış durumdadır. Bu bir eğitim ve farkındalık işi.''

Bu çalışmaların bir çok vatandaşın hayatını kaybetmesinin önüne geçtiğini dile getiren Yıldırım, ''Kadere inanıyoruz ama tedbirin de takdiri bozduğunu biliyoruz'' dedi.

''Yolların kralları değil kuralları olur'' diyen Yıldırım, yollardaki yaşlı araçların trafikten çekilmesine yönelik düzenleme ile bugüne kadar yaklaşık 20 bin aracın vergi borçları da affedilerek hurdaya ayrıldığını ve araç sahiplerine toplam 100 milyon TL'lik ödeme yapıldığını bildirdi. Yıldırım, düzenleme ile bu araçların çevreye zararlarının da önlendiğine dikkati çekti.

Bu yılın ''yol denetim'' yılı olduğunu belirten Yıldırım, 60 noktadaki yol kenarı denetim istasyonlarında ve seyyar istasyonlarda ağırlık ve ölçüm kontrollerinin yapılacağını kaydetti. Yıldırım, ''yetkililerden bu konuda rehavete kapılmamalarını'' istedi.

-ÇAĞRI MERKEZLERİNDE İSTİHDAM EDİLECEK-

Bakan Yıldırım, trafik güvenliğini aksatacak herşeyi engellemeye yönelik çalışmalar yapacaklarını belirtti.

Yarım asırdan beri kendi haline terk edilmiş sektörün mali ve mesleki yeterlilik ile mesleki itibar kriterleri çerçevesinde yeniden yapılandığını anlatan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Böylece AB görüşmelerinde kendisini, altyapısı en iyi hazırlayan sektör haline geldi. Önümüzde iki konu daha var. Birinci sayısal takograf, sürücülerin çalışma ve dinlenme saatlerine uyup uymadıklarını 24 saat esasıyla takip edilmesi için bu projenin de Ulaştırma Bakanlığı olarak koordinasyonunu üstlenmiş bulunuyoruz.

Diğer bir konu tehlikeli yüklerin taşınmasına yönelik yönetmelik. Bu da kabul edilmiş, uygulaması da belirli bir takvim içinde gerçekleştirilecek çok önemli bir düzenlemedir. Bu konuda Türkiye'nin kat etmesi gereken çok önemli bir mesafe vardır. Bunu da önümüzdeki yıllar içerisinde gerçekleştireceğiz. Bunun planlarını da yaptık.''

Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğünün sektöre yönelik önemli düzenlemeler gerçekleştirdiğini belirten Yıldırım, sektöre ait tüm verilerin sanal ortamda güncel olarak takip edilebildiğini bildirdi.

Yıldırım, karayolu taşımacılığında 58 bin adayın eğitimden geçirildiğini, sadece 38 bininin sertifika sahibi olduğunu ifade etti. Eğitim merkezlerinin sınavın kolaylaştırılması yönünde talepte bulunduğunu anlatan Yıldırım, ''İnsanlarımız alışkanlıklarını kolay kolay bırakmak istemiyor. Herşeyi kolay elde etme alışkanlığı maalesef yılların getirdiği bir alışkanlıktır ama bu doğru olan bir şey değildir. Doğru olan yaşanacak bir üzüntüye baştan engel olmaktır, işi baştan sıkı tutmaktır. Eğer bir vatandaşımızın hayatını kurtarmaya vesile olduysak bütün bu yaptıklarımız ona değer. Herşey yerine konulabilir ama ölen insanımızı bir daha getir getiremeyiz'' diye konuştu.

-''İNSANIMIZIN CANINDAN DEĞERLİ VARLIK YOK''-

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, projeyle insanlarda trafik güvenliği konusunda farkındalık yaratılması için sanatsal ve kültürel etkinlikler gerçekleştirileceğini anlattı. 16 ilde 4. ve 5. sınıf öğrencilerine ''Can Dostları Hareketi'' kapsamında araç muayene istasyonu amirleri  ve trafik polisleri tarafından trafik ve güvenli taşıt konularında eğitim verileceğini belirten Yıldırım, üniversite öğrencileri ve vatandaşlarda da ''Sorumlu Vatandaş Hareketi'' adıyla seminerler verileceğini kaydetti.

Yıldırım, ''İnsanımızın canından daha değerli hiç bir varlığı yok ve gerçekleştirilecek bu projelerde insan hayatını korumaya, trafik güvenliğini artırmaya yönelik önemli bir adımdır, önemli bir farkındalığı, önemli toplumsal sorumluluğu hep birlikte gerçekleştireceğimize inanıyorum'' diye konuştu.

Proje kapsamında TÜVTURK'ün, trafik kazası sonucu engelli olan vatandaşları çağrı merkezlerinde istihdam edeceğini, hali hazırda 8 engellinin çalıştığı bu merkezlere kısa sürede 30 kişinin daha alınacağını bildiren Yıldırım, ''30 yetmez, bunu en az 60'a çıkarmanızı bekliyoruz. Unutmayalım 8,5 milyon engellimiz var ama hiç birimizin yarın engelli olmayacağımızın garantisi yok'' dedi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA