• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bugün seçim olsa AK Parti...
13 Nisan 2015 Pazartesi 08:15

Bugün seçim olsa AK Parti...

GENAR Başkanı İhsan Aktaş, seçime iki ay kala sandıktan çıkabilecek muhtemel oy oranlarını açıkladı.
 

Geçtiğimiz hafta siyasi partiler milletvekili listelerini YSK'ya teslim etti. Listeler arasında en çok AK Parti'nin listesi ilgi görse de diğer partilerin liste hazırlığında nasıl bir strateji izleyeceği de merak ediliyordu. HDP'nin Türkiye partisi olma yolundaki iddiasının listesine ne kadar yansıdığı, CHP'nin ön seçim uygulamasının HDP ile çekişmesinde nasıl bir etki doğuracağı, ortaya çıkan bu listelerin seçime etkisi, siyasi partilerin seçime giden yoldaki hazırlıklarını GENAR Başkanı İhsan Aktaş'la konuştuk.
Geçtiğimiz hafta bütün partiler aday listelerini YSK'ya teslim etti. AK Parti'den başlayayım: AK Parti'nin aday listesini nasıl buldunuz?
AK Parti iktidar partisi olması hasebiyle toplumun önüne çıkaracağı yeteri kadar siyasi figürü vardır. Bakanlar, parti yönetimi, eski milletvekilleri, bürokratlar, il başkanları, akademisyenler ve kültür adamları. Bu seçimde AK Parti'nin elindeki argümanları dengeli bir şekilde bütün illere dağıtmış olduğunu görüyoruz. Siyasette bölgesel temsiller, illerin demografik yapısı ve toplum içerisinde oluşan yeni eğilimler ve yeni kanaat önderleri konusunda doğrusu nasıl bir yelpaze oluştuğunu ve bunun etkisini seçimde görmüş olacağız.

SONUCU VAATLER BELİRLEYECEK
Klasik soruyu soralım: Bugün seçim olsa, önümüze çıkacak tablo ne olur?
Daha seçime iki ay var. Kampanyalar başlamadı. Bugünkü resimden bahsedecek olursak, AK Parti %47, CHP%24, MHP %15, HDP %9, SP %1.2, diğer partilerin oylarıysa %3.8dir. Seçime kadar bu tabloda inişler ve çıkışlar olabilir. Partilerin vaatleri ve kampanyaları, halkın bunlara göstereceği tepkiler, oylardaki hareketliliği belirleyecektir.

SEÇİM AK PARTİ - CHP ARASINDA
Bir yandan HDP, diğer yandan MHP yükseliş içinde. AK Parti'nin her iki kesimden seçmenlerini muhafaza ederek bu partilere oy kaymasını engellemesi nasıl mümkün olacak?
Bu seçimin en ilginç yanı ana muhalefet partisinin devre dışı kalma görüntüsüdür. HDP'nin tırmanışta olması, karşı bir tepki olarak MHP'yi güçlendirmektedir. Kanaatim o ki seçim kampanyası başladığında siyasi mücadele, tekrar CHP ile AKP arasında geçecektir. Kampanyanın iki parti arasında geçmesi HDP'yi ve MHP'yi seçmen nezdinde daha görünmez hale getirebilir. Seçimler iktidarı değiştirmek için yapılan bir siyasi organizasyon olduğuna göre seçmen, HDP'nin ve MHP'nin iktidarı ele geçirme ihtimalini gördükten sonra tekrar iktidar partisine ve ana muhalefet partisine yönelecektirler.
HDP BARAJI AŞSA BİLE AK PARTİ 300'Ü BULUR
Seçime ilişkin en çok merak edilen husus, AK Parti'nin çıkaracağı milletvekili sayısı. Sizin milletvekili dağılımıyla ilgili bugün itibariyle öngörünüz nedir?
Elimizdeki araştırmaya bakılacak olursa, tablo AK Parti iktidarının devamını gösteriyor. Tabloda dramatik bir değişiklik olmazsa HDP'nin barajı aşması ihtimalinde dahi, AK Partinin 290-300 milletvekili çıkaracağını öngörüyoruz.

SEÇMEN KAOS ÇIKARANA OY VERMİYOR
Seçim öncesi paralel yapının veya çeşitli odakların bir kriz ortamı oluşturma arzusunda oldukları görüşü için ne söylersiniz?
Maalesef, sadece paralel yapının değil, birçok yabancı devletin de Türkiye üzerinde hesapları var. Acı olan tablo şu ki, Türkiye üzerinde hesabı olan her devletin de Türkiye içerisinde uzantıları ve etki güçleri var. Fakat eski seçim tecrübelerinden bilmekteyiz ki, kaos ortamı, seçmeni devletine ve hükumetine daha yakın hale getirir. Seçmen kaos çıkaran insanların, ekmeğine yağ sürmüyor.
Ana eksen ekonomi
Seçime gelelim; her seçimin temel bir ekseni oluyor. Söz gelimi 2011 seçimlerinde Yeni Anayasa öne çıkmıştı. Sizce bu seçimin ekseni ne olacak?
Her seçimde, tartışılsın ya da tartışılmasın seçimin ana ekseni ekonomidir. Bu seçimde çözüm süreci, başkanlık sistemi ve yeni anayasa, tartışılacak konuların başında gelecektir. Türk siyasetinin bir gerçeği var ki yine bu seçimde başkanlık sistemi üzerinde en çok tartışılacak kişi sayın cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dır. Çünkü bu güne kadar bütün seçimleri domine etmiştir ve bugün kendisinin kamuoyu desteği %54 civarındadır.
EKONOMİ YÖNETİMİNDE KÖKLÜ DEĞİŞİKLİK OLMAZ
AK Parti listelerinde ekonomistlerin ağırlığı dikkat çekiyor. Bu ekonomi alanında bir kadro değişikliğine mi işaret sizce?
Seçimlerde seçmenin kararını birinci derecede etkileyen şey partilerin ekonomi ile ilgili programlarıdır. Bunu iktidar için düşünecek olursak, ülke ekonomisinin bugünkü durumudur. AK Parti listesinde ekonomi ile ilgili yeni uzmanlar bulunsa da bugüne kadar ekonomi yönetimine etki eden istikrarlı isimlerin yeni dönemde de ekonomi yönetimine katkı sunacağını düşünüyorum. AK Parti hükumetlerinin ekonomi yönetiminde köklü bir değişiklik beklememek lazım.

Yüzde 56 Erdoğan başkan olsun diyor
Ve elbette başkanlık konusu: Bu hususta halkın eğilimi ne düzeyde; güncel bir araştırmanız var mı bu hususta?
Başkanlık sistemini sürekli ölçen araştırmalarımız mevcuttur. Başkanlık sistemine geçilmeli mi diye sorduğumuzda halkın %45'i evet %55'i hayır demektedir. İlginç olan şu ki başkanlık sistemine geçilirse başkan kim olmalı sorusuna ise %56 oranında, Recep Tayyip Erdoğan cevabı verilmektedir. Bu tablo da başkanlık sistemi ile birlikte Sayın Cumhurbaşkanı'nın tartışmanın odağında olacağını göstermektedir.
Berat Albayrak'ın adaylığını siz nasıl değerlendiriyorsunuz?
Siyasi liderleri yakın olan birçok yetişmiş ismin salt bu yönüyle değerlendirilmesi, o insanlara haksızlıktır diye düşünüyorum. Berat Albayrak daha ziyade ekonomi bilgisiyle iyi yetişmiş bir kişi olmasıyla ve siyasete getireceği olumlu katkılarla değerlendirilmelidir. Ben de kendisini iyi yetişmiş ve siyasete katkı sunacak bir isim olarak değerlendiriyorum.
CHP iktidar değil oy koruma peşinde
CHP adaylarını belirlemek için karma bir sistem uyguladı. Bazı illerde ön seçime gittiyse de genel merkezin kontenjan kullandığı yerler de oldu. CHP'nin aday listesinde gözünüze çarpan hususlar neler?
Ön seçim CHP için olumlu bir uygulamadır. Ön seçimde görüldü ki partinin birçok gedikli ismi daha genç ve bilinmeyen adaylarla yer değişti, eskiler kaybetti, yeniler kazandı. Bir de ön seçimde Alevi kökenli adayların ön olana çıkması, HDP'ye CHP'den oy kaymasını engelleyecek bir unsur olarak görüldü. CHP bu seçimde İktidar arzusunu dillendirmekten ziyade oylarını koruma çabasında olan bir parti görünümü vermektedir.
CHP, MHP'NİN PEŞİNE TAKILMIŞ
MHP'nin Ekmeleddin İhsanoğlu dışında çarpıcı bir isme listesinde yer vermediğini görüyoruz. MHP listesinde dikkatinizi çeken neler var?
MHP kendi tabanından oluşan muhafazakâr bir liste oluşturdu. Ekmeleddin İhsanoğlu ismi şu açıdan önemlidir; cumhurbaşkalığı seçiminde İhsanoğlu, CHP'nin adayı görünümündeydi. MHP onu desteklemişti. İhsanoğlu'nun MHP'den aday olması, CHP'nin, MHP'nin adayını desteklediği imajını ortaya çıkartmıştır. Demek ki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aktör MHP, onun arkasına takılan ise CHP imiş.
YENİ AKTÖRLER OLUMLU
AK Parti grubunun neredeyse üçte ikisini değiştirdi. Bu değişiklik nasıl bir değişim oluşturacak?
Bundan önceki seçimlerde muhalefet kanadından bir değişim talebi gelmediği için toplumun değişim arzusunu AK Parti kendi kadrosunu yenileyerek yapıyordu. Bu seçimde üç dönem süresini dolduran, yaklaşık yetmiş milletvekilinin de devreye girmesiyle önceki dönemlere göre daha büyük bir değişiklik yaşandı. Yeni siyasi aktörlerin siyasete katılması her zaman olumludur. Umarız siyasete katılacak yeni aktörlerin zihinleri ve anlam dünyaları da yeniliğe açıktır.

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA