• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bugün de aynı şekilde ihtilal yapardık
21 Kasım 2012 Çarşamba 16:19

'Bugün de aynı şekilde ihtilal yapardık'

"12 Eylül" davasında savunması alınan Evren, "O gün doğru olanı yaptık. Bugün de olsa aynı şekilde ihtilal yapardık" dedi.

12 Eylül askeri darbesine ilişkin dönemin Genelkurmay Başkanı, Yedinci Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın yargılandığı davanın bugünkü duruşması başladı.
Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, sanıklardan İstanbul GATA'da bulunan dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ali Tahsin Şahinkaya'ya tıbbi müdahale yapıldığının anlaşıldığı tutanağa geçirildi.
İşkence savunması talebine ret
Müdahil avukatlardan Fikret Babaoğlu söz alarak, sanıkların sistematik işkence ve kötü muamele suçları yönünden de savunmalarının yapılması gerektiğini öne sürdü.
Mahkeme heyeti, talebin reddine karar verdi.
Kenan Evren, savunmasını nasıl yapacağı sorusuna, önce ''Ben bu konuda bir şey söylemek istemiyorum'', sorunun yinelenmesi üzerine bu kez ''Bizim bu işkence olaylarıyla ilgimiz yok'' ifadesini kullandı.
Şahinkaya: Doğru olanı yaptık
Duruşmada, müdahil avukatlardan Arif Ali Cangı, ''Sanıklar arasındaki astlık ve üstlük ilişkisi dikkate alındığında, sanıkların savunmasına Ali Tahsin Şahinkaya'dan başlanmasını'' istedi.
Mahkeme, talebi yerinde görerek, önce sanık Ali Tahsin Şahinkaya'nın savunma yapmasını kararlaştırdı.
Yazılı savunmasını okuyan Şahinkaya, ''Bizler o gün için en doğru olanı yaptık'' dedi.
Şahinkaya, ''12 Eylül müdahalesi Türk ve dünya tarihinde yerini almış büyük bir olaydır. Tarihi olayları ancak tarih yargılar'' ifadesini kullandı.
Mahkemenin sorularını yanıtsız bıraktı
Savunmasını tamamlayan sanık Şahinkaya, ''herhangi bir soruya cevap vermeyeceğini'' söyledi.
Mahkeme, Şahinkaya'ya, ''Bireysel olarak bir darbe yapmanın gerektiğine ne zaman inandınız? Bu kararınızı kimlerle paylaştınız? Darbe yapılması yönündeki karara hangi tarihli toplantıda, hangi komuta kademesi ile hangi komutanlarla karar verdiniz? Sizin dışınızda kalan, yani emir komuta zinciri dışındaki TSK görevlilerince veya TSK dışında bir silahlı güç tarafından darbe yapılsaydı, buna o dönemdeki tepkiniz ne olurdu?'' sorularını yöneltti.
Sorulara cevap vermeyeceğini kaydeden Şahinkaya, mahkemenin, ''12 Eylül 1980 askeri darbesinin yapılmasında ABD veya bir başka ülkenin bilgisi veya onayı var mıdır?'' sorusu üzerine de ''Arz etmiştim efendim, (yanıt) vermeyeceğim" diye konuştu.
Müdahil avukatlarından Ömer Kavili de Şahinkaya'ya çoğunluğu mal varlığıyla ilgili bir dizi soru yöneltti. Şahinkaya, sorulara cevap vermedi.
Evren: Doğru olanı yaptık
Kenan Evren de Ankara GATA'dan sesli ve görüntülü iletişim sistemleri aracılığıyla savunmasını yaptı.
Yazılı savunmasını okuyan Evren, ''Biz, o gün doğru olanı yaptık. Bugün de olsa aynı şekilde ihtilal yapardık'' dedi ve ''Türk Silahlı Kuvvetleri'nin iktidar olma meraklısı olmadığını'' söyledi.
''Biz, ihtilal yaptık, ihtilale teşebbüs etmedik. Herkesin ihtilal ile ihtilale teşebbüsün aynı şey olmadığını bilmesi gerekir'' ifadelerini kullanan Evren soruları yanıtlamayacağını bildirdi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA