• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Budama atıkları kompost yapılıyor
24 Nisan 2012 Salı 15:16

Budama atıkları kompost yapılıyor

Akşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bahçelerdeki budama atıklarını kompost durumuna getirerek toprağa gübre olarak kazandırıyor.
Akşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bahçelerdeki budama atıklarını kompost durumuna getirerek toprağa gübre olarak kazandırıyor.
Akşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bahri Kahraman, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye topraklarında uzun yıllar tarım yapılması, yeterli yağış olmaması, yüksek yaz sıcakları ve organik gübrelemenin yeterince yapılmaması nedeniyle organik madde yetersizliği görüldüğünü belirtti.
Organik maddenin azlığında, bitkilerin toprakta yeteri kadar kök oluşturamadığını vurgulayan Kahraman, şunları kaydetti:  ''Budama artıkların toplandıktan sonra nakliyesi de sorun teşkil etmektedir. Bu artıklar çiftçilerimiz tarafından boş bir arazide yakılmakta yada boş bir araziye dökülmektedir. Oysaki budama sonrası ortaya çıkan artıkları toprağa gübre olarak tekrar kazandırmamız mümkündür. Akşehir sanayisinde faaliyet gösteren bir firmanın üretimi olan dal parçalama makinesi kiralanarak İlçe Müdürlüğümüz demonstrasyon bahçelerinin budanması sonucu ortaya çıkan budama artıkları bu makine ile parçalanıp yığın haline getirilmiştir. Oluşan yığın serilen naylon üzerine aktarılırken katlama yapılmış, her katta bir hortum ile ıslatma yapılarak, üre gübresi (taze çiftlik gübresi de kullanılabilir) ilavesi ile katlama işlemi tamamlanmıştır. 1-1.5 metre yüksekliğinde oluşan yığın naylon bir örtü ile kapatılmıştır. 3-4 aylık süreçte kompost kullanılacak hale gelecektir.''  AA
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA