• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bu vebalin altında kalacaklar
11 Şubat 2010 Perşembe 22:08

Bu vebalin altında kalacaklar

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Danıştay'ın katsayı kararına ilişkin olarak, "Meslek liselerinin önünü kesenler, vebalinin altında kalır." açıklamasını yaptı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, YÖK'ün üniversiteye girişte farklı katsayı uygulanmasıyla ilgili kararının Danıştay tarafından yürütmesinin durdurulmasına ilişkin olarak, ''Tam da ülkede büyük bir mesleksizlik sorunu yaşanıyorken ve gençlerimize ciddi anlamda meslek kazandırmaya yönelik çaba sarf ediliyorken, meslek liselerinin önünün kesiliyor olması aslında bu toplumda hesabı ödenemeyecek bir vebaldir'' dedi.

Dinçer, İTO Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin istihdam sorunları ve işsizlik sorununa değinerek, 2008 yılının Ekim ayından itibaren yapısal sorunun üzerine küresel krizin de eklendiğini belirtti.

Krizin, zaten yapısal olan sorunu çok daha belirginleştirdiğini, ancak Türkiye'yi dünyada olduğundan daha az etkilediğini kaydeden Dinçer, Avrupa'nın birçok ülkesinde işsizlik oranları yüzde 100 civarında artarken, Türkiye'de işsizlik oranında yüzde 30'luk artış yaşandığını hatırlattı.

AB ülkelerinden çok daha ''büyük bir başarıyla'' 2009'da 452 bin kişiye istihdam sağlandığını anımsatan Dinçer, 2009 yılından önce istihdam sağlama rakamlarının yıllık 650 bin kişi olduğunu anlattı.

İşsizlik sorunun çözümünde alınan tedbirlere değinen Dinçer, Türkiye'nin AB ülkelerinin kriz sebebiyle aldığı tedbirlerin tamamını aldığını ve bazı stratejiler geliştirdiğini kaydetti.

Aldıkları tedbirlerin önemli oranda yararlı sonuçlar doğurduğunu vurgulayan Dinçer, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''İşsizlik sorununun başka bir boyutu da mesleksizlik sorunudur. İşsizlik sorununu pekiştiren bir diğer unsur da iş arayanların meslek sahibi olmamalarıdır. Uzmanlıklara dayalı rekabetin yoğunlaştığı bir dünyada, insanlarımızın çok büyük bölümünün meslek sahibi olmaması bizim için büyük bir handikaptır. Bu ülkede mesleksizliğin maliyetini ve ortaya çıkardığı verimsizliği maalesef ölçme şansımız yok. Mesleksizliğin çözümüyle alakalı olarak üzerinde duracağımız iki husus var.

Bunlardan bir tanesi; tam da ülkede büyük bir mesleksizlik sorunu yaşanıyorken ve gençlerimize ciddi anlamda meslek kazandırmaya yönelik çaba sarf ediliyorken, meslek liselerinin önünün kesiliyor olması, aslında bu toplumda hesabı ödenemeyecek bir vebaldir. Ve bu kararı verenlerin bu vebalin altından nasıl kalkacaklarını merak ediyorum. Sadece Danıştay değil, Danıştay'da bu kararı verenler değil, aynı zamanda meslek liselerinin önünü kesme kararını veren herkesin ve bunu destekleyen herkesin bu vebalin altında kalacağını, tarih önünde bir gün insanlara objektif baktıklarında, ideolojik düşüncelerinden arındırılarak baktıklarında hesap sorulacağını düşünüyorum.''

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Tekel işçilerinin taleplerine ilişkin, ''Üretmeden maaş ödemeye devam etmeyi siz düşünür müsünüz? Asgari ücretli birinin tasarruf edip kendi geleceği için yatırdığı parayı daha verimsiz bir alanda kullanmak sorumluluğunu taşıyabilir misiniz?'' dedi.

Dinçer, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, Tekel işçilerinin eylemine değinerek, bu konunun hükümet, sendikalar ve işçiler açısından üç farklı boyutu bulunduğunu söyledi.

2004 yılına kadar özelleştirilen KİT'ler veya kamu kurumlarından açığa kalan kişilerin tümüyle işsiz kaldığını, 2004 yılında bugünkü eylemi yapan sendikanın yöneticileri ve konfederasyon yöneticilerinin kendilerine gelerek bu sorundan bahsettiklerini ve çözüm bulunmasını istediklerini anlatan Dinçer, o zaman 4C'li olarak kamuya alınmaları teklifinin sendikalardan geldiğini ifade etti.

4C'nin o zaman bugün uygulanan şekilde olmadığını belirten Dinçer, sendikanın talebini düşündüklerini ve o dönemde 4C taleplerini uygun gördüklerini, özelleştirilecek kurumlardan arta kalanları 4C statüsüne almayı öngördüklerini kaydetti.

O güne kadar 21 bin kişinin işsiz kaldığını, 19 bin kişinin tekrar 4C ile iş aldığını hatırlatan Dinçer, ''Tekel işletmelerinin özelleştirme kararını bu hükümet almadı. Bu kararın altında Sayın Bahçeli'nin de imzası var. Süreç, bizim zamanımızda tamamlandı. Bugün de Tekel işletmelerinden arta kalan tütün depolarını tasfiye ediyoruz, özelleştirmiyoruz. Bütünüyle kapatıyoruz, çünkü tütün kalmadı oralarda. Hükümet cephesinden bu... '' şeklinde konuştu.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA