• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bu otlar sofraların vazgeçilmezi
12 Nisan 2010 Pazartesi 18:18

Bu otlar sofraların vazgeçilmezi

Konya'nın Beyşehir ilçesinde ilkbahar mevsiminde doğada kendiliğinden yetişen bitkiler sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Konya'nın Beyşehir ilçesinde ilkbahar mevsiminde doğada kendiliğinden yetişen bitkiler sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Kırlık alanlarda bahar yağmurlarıyla birlikte yetişen otlardan toplamak için seferber olan vatandaşlar, bunları bitkisel yemek yapımının yanı sıra salata malzemesi olarak da değerlendiriyorlar.

Edinilen bilgiye göre, halk arasında ilabada, kıvışgan adı verilen bitkiler, bitkisel yemek yapımı için toplanıyor. Eferik adıyla da bilinen ilabadanın asma yaprağı gibi sarması yapılıyor. Kıvışgan otunun ise yumurta ile birlikte kavurması yapılıyor. İlkbahar mevsiminde dağlarda yetişen bu ot, toplandıktan sonra haşlanıp süzülüyor, ardından bol soğanla yumurta kırılarak kavruluyor. İlkbahar mevsiminde salata malzemesi olarak toplanan otlar ise günüyük, karavık, ciciavık, gerdeme, yemlik, teke otu, baldıran ve ümürtlen isimleriyle biliniyor. Günüyük, karavık ve ciciavık gibi otlar bahar döneminde hava ısınınca kırlarda yetişiyor ve bunların salatası yapılıyor. Bunlar ayrıca roka gibi tek başına da yenebiliyor. Beyşehir'de Yeşildağ beldesine özgü gerdeme adı verilen ot ise ilkbahar mevsiminde pınarlarda yetişiyor. Salatası çok lezzetli olduğu için çok sık tüketilen bu bitkinin idrar yolları için faydalı olduğu da söyleniyor. Yemeklerin yanında yeşillik olarak yenen yemlik ve teke otunun yanı sıra, baldıran ve ümürtlen bitkileri ise uzun ve tek bir dal olarak yetişirken koparılarak yeniliyor.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA