• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bu oda 1,5 yıldır dinleniyor
29 Mart 2014 Cumartesi 09:30

Bu oda 1,5 yıldır dinleniyor

Suriye krizinin ele alındığı çok gizli toplantının internete sızdırılmasını inceleyen MİT yetkilileri, çarpıcı bilgilere ulaştı. Davutoğlu'nun makam odasının 1,5 yıldır dinlendiği ortaya çıktı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bakanlıktaki makam odasında yapılan Suriye konulu gizli toplantının kaydedilip, montajlanarak sızdırılmasıyla ilgili soruşturmada çarpıcı veriler elde edildi. Milli İstihbarat Teşkilatı'nca (MİT) görevlendirilen Teknik ve İstihbarata Karşı Koyma uzmanlarından oluşan iki ayrı ekibin yaptığı çalışmalara göre Davutoğlu'nun makamındaki görüşmelerin Dışişleri Bakanlığı bünyesindeki paralel bir ekip tarafından sızdırıldığı kesinleşti. İlk bulgulara göre Davutoğlu'nun makam odası yaklaşık 1,5 yıl boyunca zaman zaman yerlerinden alınan, sonra da tekrar yerleştirilen ve böcek denilen yüksek teknolojili bir cihazla dinlendi. İlk teknik analizde, bir takım işaretlerin okunduğu, böcekle ilgili çalışmanın büyük oranda tamamlandığı kaydediliyor.

DEDEKTÖRLE BULUNAMIYOR

MİT'in 'Kontrespiyonaj' (Karşı Casusluk) birimleri vasıtasıyla tüm hassas kurumlarda olduğu gibi Dışişleri'nin bakanlık makamında yaptığı rutin aramalarda böceğe rastlamadığı öğrenilirken, buna neden olarak ise 'silikon böcek' gösteriliyor. İstihbarat birimleri teknolojik olarak gelişmiş 'silikon böcek'lerin dedektörlerle bulunamadığını belirterek, bakanlık makamında da bu tür bir böcek kullanılmış olma ihtimali üzerinde duruyor. İstihbarat birimleri ayrıca böceğin dönem dönem yerleştirilip kaldırılmış olması ihtimalini de değerlendiriyor.

KOZMİK ODA ARANIYOR

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun makam odasındaki güvenlik zirvesinin kaydedilerek servis edilmesi gözleri jammerlarla korunan Kozmik Oda'ya da çevirdi. MİT'in uzman ekipleri, üst düzey görüşmelerde kullanılan ve olağanüstü derecede gizli tutulan kozmik odanın da dinlenip dinlenmediğini araştırıyor.

IMEI İHTİMALİ DE VAR

Bu odada sinyal kesici jammer'ların toplantılardan en az 20 dakika önce çalıştırıldığını dikkate alan güvenlik birimleri, böcek dışında ikinci bir ihtimal üzerinde de duruyor. Görüşmeye katılan yetkililerin kullandığı telefonlardan birinin IMEI adresi üzerinden teknik ses takibinin yapılabileceği ihtimali değerlendiren uzmanlar, sinyal kesicilerin devreye girmesi durumunda dahi telefonun ses kaydı alabileceği ve sinyal kesicilerin durması ile birlikte sesin karşı tarafa yüklenebileceğini kaydediyor. Bu ihtimali değerlendiren MİT, konusunda uzman 4 kişiyi bu iş için görevlendirdi.

PERSONEL İNCELENİYOR

Bu arada dünden bu yana bakanlıkta araştıma ve sorguyu devam ettiren MİT yetkilileri, makam katı başta olmak üzere, mercek altına alınan tüm bakanlık personeline çeşitli sorular yöneltiliyor. Dinleme cihazının Dışişleri Bakanlığı'nda çalışan bir ekip tarafından oraya konulduğu belirtiliyor. Bu çerçevede Dışişleri'nde şebekeye yakın isimler de mercek altına alındı. Diğer yandan güvenlik birimleri soruşturmayı büyük gizlilik içinde yürütüyor. Bir korumanın gözaltına alındığı yönündeki haberler ise doğruluk taşımıyor.

MİT SIZDIRANLARIN PEŞİNDE

MİT'in görevlendirdiği ekipler tüm bunların dışında, kayıtları kimlerin sızdırdığını da araştırıyor. Böceği kimin koyduğunu, kaydı kimlerin YouTube'a yüklediğini ve bunda yabancı bir istihbarat servisinin parmağı olup olmadığını masaya yatıran uzmanlar, böceğin 'paralel yapı' tarafından yerleştirildiğinde ise hemfikir.

TUTANAKLA KAYDEDİLİYOR

Diğer taraftan Suriye ve Süleyman Şah Karakolu'yla ilgili olarak olası senaryoların değerlendirildiği toplantıların iki üç yıldır yapıldığı öğrenildi. Ve toplantıların tüm kayıtların tutunak altında tutulduğu kaydedildi.

MİT özel ekip oluşturdu

Dışişleri Bakanlığı'ndaki dinleme skandalını yakın takibe alan MİT, 17 kişilik özel bir ekiple konuyu araştırıyor. Teknik Dinleme, Ortam Dinleme, Böcek uzmanları ve GSM operatörleri üzerinden IMEI dinleme uzmanlarından oluşan 17 kişilik ekibin Dışişleri'nde çalışmalarını sürdürdüğü öğrenildi. Davutoğlu'nun makamının ne tür bir cihazla dinlendiği, cihazın nerede olduğu ve tam olarak hangi tarihlerde yerleştirildiği inceleniyor. Cep telefonu ya da uzaktan dinleme seçenekleri de göz önünde bulundurmakla birlikte, asıl olarak 'böcek' ihtimali üzerinde duran teknik ekip, kayıtla ilgili ses analizi de yapıyor. İlk bulgular dinlemenin, odaya konulan bir cihazla yapıldığı yönünde. Davutoğlu'nun odasının yaklaşık 1,5 yıldır dinlendiği tahmin ediliyor.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA