• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bu mühür Konyada bulundu
11 Eylül 2011 Pazar 13:05

Bu mühür Konya'da bulundu

Konyanın Çumra İlçesinde 10 bin 500 yıllık eski yerleşim yeri Boncuklu Höyükte yapılan kazılarda o döneme ait mühür bulundu.
Kazı Başkan Yardımcısı Liverpool Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Dr. Bülent Baysal, ”Bu mühürleri o dönem insanlar kendi vücutlarına boya ile damga vururak dövme yapmış olabilir” dedi.

Çumra İlçesi’nde bulunan ve Türkiye’de en eski yerleşim yeri olan bilinen yaklaşık 9 bin yıllık Çatalhöyük’ten, daha eski yerleşim yeri olan Boncuklu Höyük’de kazı çalışmaları devam ediyor. Kazı çalışmaların Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ile 2006 yılında başladığını belirten Dr. Bülent Baysal, şöyle dedi:

"2006 yılından bu yana yeni yeni gelişme ve buluntular ortaya çıkıyor. Bu seneki çalışmalarımızda temmuz ayında başladık. Kemiklerin izotop analizlerinde insanların yiyeceklerindeki farklılığı ortaya çıkarmıştık. Bu sene yaptığımız kazılarda duvarlara gömülü hayvan başları da bulundu."

Son 1 hafta içerisinde yapılan kazılarda önemli buluntular çıktığını anlatan Bülent Baysal şunları söyledi:

"Bir hafta içerisinde taş ve kilden yapılmış, üzerinde geometrik şekiller olan mühürler ile çanak çömlek için yapılan denemelere ait parçalar çıktı. Bunlar 10 bin 500 yıllık mühürler. Bu mühürler mülkiyetin ilk çıkışı olarak değerlendirileceği gibi o dönemdeki insanlar bunları vücutlarına veya kendi şahsi eşyalarına vurarak kullanıyor olabilirler. Günümüzde bir çok kişi moda olarak dövme yaptırıyor. Bu mühürlerde günümüzden 10 bin 500 yıl öncesinde insanlar kendi vücutlarına boya ile damga vururak dövme yapmış olabilir. Belkide bu mühürleri ava çıkmadan önce, dinsel ayinler veya yapacakları şenlik öncesi kullanıyorlardı. Mühürlerin bu amaçla kullanıldığını hipotez olarak sunmak mümkün. Bu mühürler Anadolu da en eski tarihlendirilecek olan mühürlerdir."

Yaptıkları kazılarda anne ve bebeğine ait mezarda bulduklarını ifade eden Dr. Bülent Baysal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mezarda anne ve çocuğuna ait iskeletler bulundu. Yetişkin olan kişi ana rahmindeki pozisyonda gömülmüş ve hemen ayak ucunda da bebeğe ait iskelet kalıntıları var. Yaptığımız çalışmalarla Anadolu ve yakın doğu arkeolojisindeki ilkleri ortaya çıkarmaya devam edeceğiz.”
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA