• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bu meslekler günde 7 saatten az çalışacak
16 Temmuz 2013 Salı 18:04

Bu meslekler günde 7 saatten az çalışacak

Sağlık kuralları bakımından günde azami yedi buçuk saat veya daha az çalışılması gereken işler hakkındaki yönetmelik Resmi Gazetede yayınlandı. Bu yönetmeliğe göre bu meslekler ...

Sağlık kuralları bakımından günde ancak yedi buçuk saat veya daha az çalışılması gereken işleri kapsayan ve İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa dayanılarak hazırlanan yönetmelik ile bir çalışanın günde azami yedi buçuk saat çalıştırılabileceği işler belirlendi.Buna göre; kurşun ve arsenik işleri, cam sanayi işleri, cıva sanayi işleri, çimento sanayi işleri, kok fabrikalarıyla termik santrallerdeki işleri, çinko sanayi işleri,  bakır sanayi işleri, kaynak işleri, radyoaktif ve radyoiyonizan maddelerle yapılan işler, gürültülü işler, su altında basınçlı hava içinde çalışmayı gerektiren işler, pnömokonyoz yapan tozlu işler ile tarım ilaçları gibi iş alanları günde azami yedi buçuk saat çalışılabilecek işler olarak belirlendi.

GÜNDE YEDİ BUÇUK SAATTEN DAHA AZ ÇALIŞILMASI GEREKEN İŞLER

Bir çalışanın günde yedi buçuk saatten daha az çalıştırılması gereken işlerle, bunların her birinde en çok kaçar saat çalıştırılacağı ise şu şekilde belirlendi:

"Su altında basınçlı hava içinde çalışmayı gerektiren işler (iniş, çıkış, geçiş dâhil):

1) 20-25 (20 hariç) m. derinlik veya 2-2,5 (2 hariç) kg/cm2 basınçta 7 saat.

2) 25-30 (25 hariç) m. derinlik veya 2,5-3 (2,5 hariç) kg/cm2 basınçta 6 saat.

3) 30-35 (30 hariç) m. derinlik veya 3-3,5 (3 hariç) kg/cm2 basınçta 5 saat.

4) 35-40 (40 hariç) m. derinlik veya 3,5-4 (3,5 hariç) kg/cm2 basınçta 4 saat.

5) Dalgıçlar için bu süreler, 18 metreye kadar 3 saat, 40 metreye kadar olan derinliklerde 1/2 saattir.

Cıva işleri:

1) Cıva izabe fırınlarında görülen işler 6 saat.

2) Elementer cıva bulunan ocaklarda görülen işler 6 saat.

Kurşun işleri:

1) Kurşun izabe fırınlarının teksif odalarında biriken kuru tozları kaldırma işleri 4 saat.

Karbon sülfür işleri:

1) Karbon sülfürden etkilenme tehlikesi bulunan işler 6 saat.

İnsektisitler:

1) Karbamatlı ve organik fosforlu insektisitlerin yapımı, paketlenmesi, çözelti olarak hazırlanması ve uygulanması işleri 6 saat.

FAZLA ÇALIŞMA YAPILAMAYACAK

Bu Yönetmelik kapsamına giren işlerde çalışanlar, belirtilen günlük azami iş sürelerinden sonra diğer herhangi bir işte çalıştırılamayacak ve fazla çalışma da yapılamayacak. Sözkonusu işlerden herhangi birinin veya birkaçının sürekli olarak yapıldığı işyeri işverenleri, bu işlerin çeşit ve niteliklerini, yapılma zamanlarını, anılan işlerde çalışanların erkek ve kadınlar ayrı ayrı gösterilmek suretiyle sayılarını, işe başlamadan önce işin yürütüldüğü yerin bağlı bulunduğu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne yazılı olarak bildirmekle yükümlü olacak.

İşyerlerinde yapılan işlerin bu maddelerde sayılan işlerden olup olmadığına ilişkin itirazlar ile bu maddelerde yer almayan işlere ilişkin başvurular, kullanılan maddelerin özellikleri, uygulanan teknoloji ve alınan teknik ve idari toplu koruma önlemleri de göz önünde bulundurulup ve Sağlık Bakanlığının görüşü alınmak suretiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından karara bağlanacak.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA