• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bu mantarlar ölümcül
02 Mayıs 2013 Perşembe 13:26

Bu mantarlar 'ölümcül'

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mantarcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gıyasettin Kaşık, zehirlenme belirtisinin görülme zamanının, yenilen mantarın ölümcül olup olmadığını...
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mantarcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gıyasettin Kaşık, zehirlenme belirtisinin görülme zamanının, yenilen mantarın ölümcül olup olmadığını gösterdiğini söyledi.
     Prof. Dr. Kaşık, yapılan açıklamada, bahar yağmurlarıyla birlikte ormanlık alanlarda bol miktarda mantarın yetiştiğini, bu mantarların yaz ortasına kadar toplanabildiğini belirtti.
     Mantar yedikten sonra oluşabilen rahatsızlığın, mantarın türüne göre farklılık gösterdiğini ifade eden Kaşık, zehirlenme belirtilerinin ortaya çıkma süresinin 15 dakika ile 3-4 gün arasında değişebildiğini aktardı.
     Kaşık, şöyle devam etti:
     "En tehlikelisi, yedikten 6-7 saat sonra etkisini gösteren mantardır. Akşam yediğiniz mantar, gecenin bir yarısında rahatsızlandırıyorsa, bu ölümcül denilebilecek zehirlenmeye neden olmuş olabilir. Doktorlara, mantardan örnek götürülmesi müdahaleyi kolaylaştırır. Her mantarın zehri farklı olduğu için hastaya uygulanan tedavi de farklıdır. Belki tedavide kullanılan genel müdahale birçok mantarda etkili olabilir ama özellikle öldürücü zehirli etkiye sahip mantarlarda özel tedavi uygulamak gerekiyor. Bunun için, imkanının varsa, doktora giderken, yenilen mantardan yanınızda bir miktar götürün. Zehirlenmeye sebep olan mantar türünün bilinmesi, hekime zaman kazandırarak tedavide başarı şansını artırmaktadır."
     Kaşık, Mantarcılık Uygulama ve Araştırma Merkezinde mantar türlerini ve mantarda bulunan zehir türlerini araştırdıklarını anlattı.
     Kendilerine müracaat edilmesi halinde sağlık kuruluşlarına, vatandaşların hangi mantardan zehirlendiğinin tespitiyle ilgili yardımcı olduklarını aktaran Prof. Dr. Kaşık, "Mantarın yaklaşık 10 bin türü var. Türkiye'de ise 3 bin civarında mantar türü bulunuyor. Bunların sadece 200'e yakını zehirli... Zehirli mantara rastlamış olma ihtimalinizin düşük olmasına rağmen, araziden sadece bilinen mantarların toplanmasını öneriyoruz" diye konuştu.
    
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA