• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bu köy kardeşliğin en güzel örneği
27 Mayıs 2013 Pazartesi 12:58

Bu köy kardeşliğin en güzel örneği

Balkan ve Kafkas göçmenleri ile Güneydoğulu vatandaşlar, Konya'nın Cihanbeyli ilçesine bağlı Böğrüdelik köyünde, yıllardır huzur içerisinde yaşayarak, kardeşliğin en güzel örneğini sergiliyor.
Akil İnsanlar Heyeti İç Anadolu Bölgesi Grubu'nun da ziyaret ettiği Cihanbeyli ve Kulu ilçeleri arasında yer alanan 350 nüfuslu Böğrüdelik köyü, farklı etnik gruptaki insanların barış ve huzur içinde yaşadığı yerleşim yerlerinden biriYaklaşık 100 yıl önce ilk olarak Kafkas göçmenlerinin yerleştiği köy, su kaynaklarının bol, topraklarının da tarım ve hayvancılığa elverişli olması nedeniyle zaman içinde Balkan göçmenleri ve Günaydoğu Anadolu'dan gelen vatandaşların tercihi olmuş.

 "Köyümüz birlik ve beraberliğin simgesi"

Köyün Kafkas göçmeni muhtarı Çetin Ünal (47), yaptığı açıklamada, dedelerinin 1910 yılında göç ederek bu köye yerleştiklerini söyledi.Bugün köyde Balkan ve Kafkas göçmenleri ile Güneydoğu Anadolu'dan gelen vatandaşların birlikte yaşadığını ifade eden Ünal, "Yaz aylarında nüfusumuz 500-600'e kadar çıkıyor. Öğrenciler geldikçe köy cıvıl cıvıl oluyor. Aramızda herhangi bir soğukluk, kavga, dövüş olmadı, olmaz. Birlik ve beraberlik içinde yaşıyoruz. Köyümüz birlik ve beraberliğin simgesi" dedi.

- "Karşılıklı evliliklerden dolayı insanlar birbiriyle kaynaşmış durumda"

Köy sakinlerinden Güneydoğulu Hasan Taş (55) ise yıllardır köyde barış içinde yaşadıklarını, bugüne kadar hiçbir ırkçı yaklaşıma şahit olmadığını belirtti.Köydeki barış ortamının çözüm sürecinde tüm Türkiye'ye örnek olduğuna inandığını vurgulayan Taş, şunları kaydetti:"Kürdüm, Tatarlardan evliyim. Birbirimizle barış içinde yaşıyoruz. Diğer göçmen komşularımız da karışık evliler. Bugüne kadar bir sorunumuz olmadı. Köyde insanlar ailece birbirine gidip geliyor. Bayramlarda, seyranlarda, acı ve tatlı günlerimizde birbirimize gidip geliyoruz. Karşılıklı evliliklerden dolayı insanlar birbiriyle kaynaşmış durumda. Çözüm sürecini destekliyoruz. Bu sürece karşı çıkanlara bakarsanız, Allah korusun, sürekli savaş içinde olmamız lazım. Nedeni hiç..."

- "Adliyede bu köyün ismi yok, mahkeme bilmeyiz"

Balkan göçmenlerinden Mustafa Yeni (73) de babasının köye ilk geldiğinde, tanımadıkları insanların 15 gün boyunca evlerinde kendilerini misafir ettiğini anlattı.O günden bugüne kadar köyde yaşayanlar arasındaki kardeşlik ve barış ortamının hiç bozulmadığını aktaran Yeni, "Adliyede bu köyün ismi yok, mahkeme bilmeyiz. Kimse birbirini kırmaz, birbirine zarar verip, kavga etmez. Ben böyle birşey duymadım. Barış içinde, huzur içinde yaşıyoruz. Devlet tarla vermiş, ev yapmış. Daha ne yapsın. Diyorlar ki; 'devlet ne yaptı?' Ne yapmadı ki devlet, daha ne yapacak" diye konuştu.

- "Kulu-Cihanbeyli modeli örnek olabilir"

Kulu Belediye Başkanı Ahmet Yıldız ise Kulu, Cihanbeyli ve Altınekin yöresinin, çözüm süreci çalışmalarına bir model olabileceğini söyledi.Bölgede, insanların 300 yıldır birlikte barış içinde yaşadığını dile getiren Yıldız, şöyle devam etti:"Bu civardaki Kürtler 1700-1800'lü yıllarda Kulu ve Cihanbeyli'ye geldiler. O günden bugüne insanlar birbirlerinin üzüntülerini, sevinçlerini paylaşıyor. Bunu sağlayan çok güzel sigortalar oluştu. Karşılıklı evlilikler çok. Benim teyzem Kürtlerin gelini. Kürtlerden de gelin aldık. Böyle bir güzel ortam var. Dolayısıyla biz Türkler ne hissediyorsak, Kürtler de onu hissediyor. Sevinirsek seviniyor, üzülürsek üzülüyorlar. 'Kulu-Cihanbeyli modeli' olarak adlandırdığımız bu model, Türkiye'ye bir örnek olabilir. Buradaki insanların hepsi de ülkemizin birliği, bütünlüğü konusunda aynı şeyi düşünüyor. Hepsi aynı vatanı seviyor ve Türkiye'nin yücelmesi için ellerinden gelen gayreti sergiliyor."
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA