• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bu iddia CHP kongresini iptal ettirir!
27 Mayıs 2010 Perşembe 11:08

Bu iddia CHP kongresini iptal ettirir!

CHP kongresinin ardın gündeme gelen naylon üye iddiası tartışma yarattı. Bu iddialar kongreyi iptal ettirebilir.

CHP'nin eski Genel Sekreteri Tarhan Erdem, partiye nasıl üye oldukları belli olmayan Parti Meclisi üyeleri Süheyl Batum, Nihat Matkap, Sencer Ayata ve Enver Aysever'in üyeliklerinin düşebileceğini kaydetti. Eğer üyelikleri şaibeli olan 30 kişi varsa kongre iptal dahi edilebilir.

Taraf'a, konuşan Erdem şunları söyledi:

"CHP son MYK toplantısını Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığını açıkladığı gün yaptı. Mustafa Özyürek de toplantı sonunda basının karşısına çıkıp, Baykal'ın geri dönmesi için imza topladıklarını, Önder Sav dışındaki herkesin bu çağrıya imza attığını söyleyip, kendisini istifaya davet etti. Son cümlesi ise şöyleydi: 'Bundan sonra toplanmayacağız. Kurultayla ilgili çalışmaları daha önce tespit edilen komisyon yapacak.' Bu açıklamadan da açıkça görülüyor ki Kurultay öncesi MYK'da yeni üyelikler ele alınmamış.

İMZALI TEBLİGAT GEREKİYOR

Eğer o toplantıdan sonra MYK biraraya gelecekse, özel olarak ilan edilmesi gerekir. Tüm üyelere çağrı gerekir. Üyelik işlemi için toplanılıyorsa imzalı tebligat gerekir. Bunlar yapılmamış ve üyelik işleminin yapıldığı söyleniyor. Bu mümkün değil. Üyelik işlemine, Genel Başkan katılmamış, Algan Hacaloğlu katılmamış, Mustafa Özyürek katılmamış, Sayman yok. Bunlar kiminle toplantı yapıp karar aldılar. Kaldı ki ortada toplantı da yok.

ÜYELİK FORMU ŞART

Anlaşıldığı kadarıyla üyelikle ilgili işlem de yapılmamış. Haberlere göre bazı isimler üyelik başvurusunda bulunmadıklarını söylüyor. Bir talep etmesi yeterli değildir. Talepten sonra üyelik formu doldurulur. Belirli prosedürler vardır. Bunların yerine getirilmesi ve MYK'da karara bağlanması gerekir. Bunlar yapılmamış. Ben yaptım olmaz. Bu kadar da hukuksuz iş yapılmaz."

BUNDAN SONRE NE OLUR?

Tarhan Erdem, bundan sonra yaşanabilecek süreci ise şöyle anlattı: "Benim görüşüm eğer listede 30'un üzerinde isim varsa kongrenin iptal edilmesi gerekir. 20 üyede bile bu tartışılabilir. Daha az ise bu üyelerin üyelikleri iptal olur. Bu iyi niyetli bir yaklaşımdır. İtiraz süresi bittiği için yeni yönetimin bu kişilerin üyeliklerini düşürüp, re'sen karar vermeleri gerekir. Vermezlerse ortaya hukuksuz bir işlem çıkar. Hayat boyu da bu böyle devam eder ki hukuk devletinde bu olmaz.

BAŞSAVCI İNCELEME YAPAR

İkinci yapılması gereken ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına ihbar ya da suç duyurusudur. Gazetedeki haber bir suç duyurusu niteliğindedir ve Başsavcı Abdurrahman Yalçınkaya'nın harekete geçmesi gerekir.

Kendi listesine bakıp, üye olmayanları çıkartarak, partiden savunma ister. Parti de 'bu kişiler yeni üye oldu sizin listenizde yok' derse, haberinizdeki iddialarla ilgili belge ve açıklama ister. Sonrasında da karar verir. Kararın, düzeltme yönünde olacağını düşünüyorum. Üyelikleri yok sayar ve bu kişilerin üyeliği düşer. Yedek üyeler PM'ye alınır."

YOK MU BU İSİMLERİ TANIYAN

CHP'de parti üyelikleri konusunda tek yetkili karar organı olan Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyelerinden hiçbiri geçen hafta sonu yapılan Kurultay'da Parti Meclisi'ne (PM) seçilen Süheyl Batum, Nihat Matkap, Sencer Ayata ve Enver Aysever'in ne zaman ve nasıl üye yapıldığını bilmiyor. Genel Merkez yetkilileri ise konuyla ilgili suskunluklarını koruyor.

Dün Taraf'a konuşan eski MYK üyesi Algan Hacaoğlu, PM'ye giren Süheyl Batum, Nihat Matkap, Sencer Ayata ve Enver Aysever'i bilmediğini belirterek, "Tekrar ediyorum bu isimleri bilmiyorum. Ama bilmemem düşünebilir mi size soruyorum" demişti. Çoğunluğu halen CHP PM üyesi olan isimlerin tümü, adı geçen isimleri tanımadıklarını söylüyorlar.

ÜYELİKLERİNİ BİLMİYORUZ

Eski MYK üyesi ve PM üyesi Mehmet Ali özpolat: İş yoğunluğum dolaysısıyla katılamadığım MYK toplantıları oldu. Bu saydığınız isimleri herkes gibi ben de tanıyorum ama üyeliklerinin konuşulduğunu bilmiyorum. Konu hakkında herhangi bir bilgim yok. Biz Genel Sekreterliğe yetki vermiştik. Onlar yapmış olmalı.

BU İSİMLERLE HİÇ GÖRÜŞMEDİK

Eski MYK üyesi Savcı Sayan: MYK'nın yetkilerini devretmesi tüm yasalara aykırıdır. Böyle bir yetki devri ne yasal ne de fiili olarak söz konusu olabilir. Kaldı ki ben de MYK üyesiyim ve böyle bir karara imza atmadığımı söylüyorum. Zaten böyle bir durum söz konusuysa da bunun bir belgesi olmalı. Partiye üyelik şöyle gerçekleşir: Tüzüğün 12. maddesine uygun olarak partiye üye olacakların isimleri MYK'ya gelir. Algan Hacaloğlu bu isimleri tek tek okur. Ve bu isimlerin yer aldığı liste üzerindeki mütalaaların ardından açık oylama yapılır. Adını saydığınız isimlerin üzerinde bir . görüşmeyi ben de bilmiyorum.

Eski MYK üyesi ve PM üyesi Rıza Yalçınkaya: Benim konu hakkında bir bilgim yok. Saydığınız isimler hakkında bir şey söyleyemem. İşlerim dolaysıyla bir süredir MYK toplantılarına katılamıyorum.

Eski MYK üyesi ve PM üyesi Faik Öztrak: Ne zaman görüşüldüğü konusunda bir bilgim olmamakla birlikte sanırım akademisyenlerin partiye üyelikleri için herhangi toplantı yapılması gerekmiyor. Ama kesin bir şey söyleyemem.

Eski MYK üyesi Nur Serter: Bütün yeni üyelikler, 12. maddeye göre MYK'dan geçiyor. Biz altını imzalıyoruz. Bazen başvuru miktarı çok olduğunda tek tek bu üyelerin kimler olduğunu konuşmuyoruz. Genel Sekreterlik bunu yapıyor. Yetkili kişi Algan Hacaloğlu. Bize kişilerle ilgili temel bilgiler veriyor. İncelendiği için biz de imzalıyoruz. Ancak ne son MYK da ne de ondan önceki MYK toplantısında böyle bir üyelik konuşulmadı.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA