• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bu habere dikkat!
21 Eylül 2014 Pazar 10:50

Bu habere dikkat!

Kredi kartı sahibinin bilgisi dışındaki işlemlerde ispat yükümlülüğü bankaya geçti. Ancak kartı kaybederseniz sorumluluk sizde olacak.

Kredi kartı ve banka kartı sahibinin kötü niyetli olduğu ya da şifre korumada özen göstermediğini ispatlayamazsa usulsüz harcamadan banka sorumlu olacak. Ancak kaybolan kartta sorumluluk kartın sahibinde.

Kart kaybolmadan ve dinamik kimlik doğrulama sistemi' kullanılmadan yapılan usulsüz işlemlerde, kart sahibinin menfaat elde etmek amacıyla kötü niyetli hareket ettiği ya da kimlik doğrulama verisini korumada gerekli özeni göstermediği banka tarafından ispat edilemezse, harcamadan banka sorumlu olacak.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), banka ve kredi kartları ile gerçekleştirilen işlemlerde kullanılan bilgi sistemlerinin güvenliğine ilişkin tebliğ taslağı hazırladı. Taslağm, sorumlulukları düzenleyen maddesine göre, kartın manyetik şeridi kullanılarak gerçekleşen suiistimal ve dolandırıcılıklarda kartın manyetik şeridinde hassas kart verisi varsa, kart sahibi manyetik şeritte hassas kart verisi bulunmasmı talep etmemişse ve kart sahibinin menfaat elde etmek amacıyla kötü niyetli hareket ettiği ispat edilemezse, gerçekleşen işlemlerden dolayı kart sahibi sorumlu tutulamayacak.

Her banka Kredi kartı ve banka kartlarıyla yapılacak işlemler için en az iki bileşenden oluşan dinamik kimlik doğrulama sistemi kurmak zorunda olacak. Bu mekanizmada, bileşenlerden birinin ele geçirilmesi durumunda diğerinin güvenliğinin azalmaması esas olacak. Dinamik kimlik doğrulama olmayan diğer kimlik doğrulama mekanizmaları, kart sahibinin işlemi gerçekleştirdiğini ispatlamaya yeterli delil sayılamayacak. Şimdiye kadar kart kaybolmadan yaşanan usulsüz işlemler dava konusu olduğunda bankalar sorumluluk kabul etmeyerek, müşterinin iyi niyetli olduğunu ispat etmesi gerektiğini savunuyordu.

KAYBOLAN KARTTA 150 TL'YE KADAR SORUMLULUK MÜŞTERİDE

 

Halen yürürlükteki mevzuata göre, kart şifrelerinin güvenli bir şekilde korunmasından kart sahipleri sorumlu. Kartın çalınması, kaybolması durumunda bankaya yapılacak bildirimden önceki son 24 saat içinde yapılan harcamalarda kart sahibinin sorumluluğu 150 lirayla sınırlı bulunuyor. Eğer bildirim yapılmazsa veya gecikmeli yapılırsa bu durumda tüm harcamalardan kart sahibi sorumlu oluyor. Bankalar, bu tür durumlarda genellikle konuyu mahkemeye taşıyor ve kart sahibinin şifre güvenliğini sağlamadığını ya da çalınmış gibi gösterip gerçekte kendisinin işlem yaptığını iddia ediyor. Yeni tebliğ ile getirilecek ispat yükümlülüğü bu açıdan önem taşıyor.

İSPAT YÜKÜMLÜLÜĞÜ NASIL

 

Kart sahibinin bilgisi dışında gerçekleşen işlemlerde bankalara ispat yükümlülüğü getiriliyor. Bu tür kullanımlarda; kart sahibi kartını kaybetmemişse, dinamik kimlik doğrulama menfaat elde etmek amacıyla kötü niyetli hareket ettiği veya kimlik doğrulama verisini korumada gerekli özeni göstermediği 'ispat edilmezse', kart sahibi bu harcamadan sorumlu tutulamayacak. Kart sahibinin bilgisi olmadan yapılan alışverişlerde dinamik kimlik doğrulama ile kimlik doğrulanmışsa üye işyeri sorumlu tutulamayacak.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA