• Konya5 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bu görsel şöleni kaçırmayın
05 Haziran 2012 Salı 16:17

Bu görsel şöleni kaçırmayın

Venüs 6 Haziran'da Güneş'in önünden geçecek.
Venüs 6 Haziran'da Güneş'in önünden geçecek. Türkiye'den de görülecek bu gök olayını diğerlerinden farklı kılan nokta ise, 105 yıl içinde bir daha gerçekleşmeyecek olması.
Venüs geçişi toplam 6 saat 40 dakika kadar sürecek. Ülkemizden geçişin tamamı izlenemeyecek olsa da, Güneş bu sırada ufka yakın olduğundan gözlem yapmak daha kolay olacak. Güneş'i olabildiğince erken görebilmek için gözlem yeri olarak doğu ufkunun açık olduğu bir yer seçmek gerekecek. Venüs 6 Haziran sabahı saat 07.31'de Güneş'in önünden çekilmeye başlayacak ve saat 07.49'da geçiş sona erecek.
Geçişin en ilginç aşaması Venüs'ün Güneş'in önünden çekilmeye başladığı aşama olacak. Saat 07.30 civarı Güneş kenarından küçük bir 'ısırık alınmış' gibi görünecek. Teleskoplu gözlemciler bu aşamayı daha iyi görebilecek.
 
Venüs geçişini izleyebilmek için özel bir filtre kullanmak gerekiyor. Güneş'in parlaklığı nedeniyle Venüs'ü çıplak gözle görmek mümkün olmayacak. Güneş'e anlık olarak bakmanın bile gözlere zarar verebileceği uyarısında bulunan uzmanlar, fotoğraf, röntgen filmi, isli cam kullanarak veya gerekli önlemleri almadan teleskop ve dürbün gibi gözlem araçlarıyla Güneş'e bakmanın güvenli olmadığını belirtiyor. Bu amaçla TÜBİTAK, Venüs'ün Güneş ile dansının güvenli bir şekilde izlenebilmesi için 250 bin özel gözlük hediye ediyor. Gözlükler TÜBİTAK Bilim Çocuk Bilim ve Teknik dergisiyle birlikte okurlara ücretsiz olarak veriyor. Ayrıca, Venüs geçişinin izlenebilmesi için düzenlenecek etkinliklere de talep üzerine gözlük verilecek.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA