• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bu da sığır vurgunu
08 Mayıs 2012 Salı 09:56

Bu da 'sığır' vurgunu

Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı ekiplerin tarımsal destekleme ödemelerinde yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla 10 ilde eş zamanlı yapılan "Mavi Vurgun" isimli operasyonlarda akıl almaz ayrıntıla
Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı ekiplerin tarımsal destekleme ödemelerinde yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla 10 ilde eş zamanlı yapılan "Mavi Vurgun" isimli operasyonlarda akıl almaz ayrıntılar ortaya çıktı.
 
 Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı ekiplerin tarımsal destekleme ödemelerinde yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla 10 ilde eş zamanlı yapılan "Mavi Vurgun" isimli operasyonlarda akıl almaz ayrıntılar ortaya çıktı. Merkezi Balıkesir olmak üzere 10 ilde sabah saatlerinden itibaren eşzamanlı düzenlenen operasyonda 200 bin hayali hayvan üzerinden 10 milyon liralık destekleme ve sıfır faizli kredi alınarak devletin zarara uğratıldığı iddia edildi.
 
Balıkesir Valiliği'nden yapılan açıklamada, 6 ay önce başlatılan soruşturma kapsamında birbiriyle bağlantılı üç ayrı organize suç örgütü üyelerinin 200 bin hayali hayvan üzerinden devleti zarara uğrattıkları açıklandı. Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Tarım Müdürlüğü, Balıkesir Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Birliği, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Süt Birliği ve Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin evraklarına el konuldu. Jandarma ekiplerinin oluşturduğu özel birim, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'ndan gelen müfettişlerle birlikte 8 bin klasörde toplanan yaklaşık 15 bin evrakı inceledi.
 
Müfettişlerin çalışması sonucunda hazırladığı bilirkişi raporunda usulsüzlüğe rastlanılması üzerine Balıkesir merkezli 10 ilde sabahın erken saatlerinden ''Mavi Vurgun'' adı altında eş zamanlı operasyon yapıldı. Balıkesir, Karaman, Aydın, Afyon, Bursa, Gaziantep, Isparta, Uşak, Niğde ve Isparta illerinde yapılan operasyonlarda, 44'ü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleriyle bir kamu bankasının çalışanları olmak üzere 85 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden 7'sinin kadın olduğu bildirildi.
 
    Liderliğini T.İ., H.T. ve C.D'nin yaptığı ileri sürülen üç ayrı suç örgütünün birbiriyle bağlantılı olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının süt verimi yüksek, saf ve kaliteli sığır cinsi büyükbaş hayvan yetiştirmeyi teşvik projesi kapsamında sağlanan 2 yıl ödemesiz, 5 yıl geri ödemeli sıfır faizli kredilerle desteklemelerden yararlanarak haksız kazanç elde ettikleri ve devleti yaklaşım 10 milyon lira zarara uğrattıkları ileri sürüldü.
 
"KÜPE NUMARALARI KAYITLI 640 BİN CANLI HAYVAN"
 
Yapılan incelemede Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde oluşturulan uzman ekiplerin konu ile ilgili hayvan sağlığı şube müdürlüğünün kullandığı Türk-Vet sistemi üzerinde yaptıkları online araştırmalar sonucu Balıkesir bölgesinde Şap ve Burucellos aşılarının periyodik olarak yapılmış olduğu küpe numaraları kayıtlı olan 640 bin canlı büyükbaş hayvanın olduğu belirlendi. Bunun üzerine işlemelerdeki hayvan varlıklarını mercek altına alındı. Türk-Vet sisteminde 'yaşıyor' görünen, gerçekte var olmayan yaklaşık 200 bin hayali hayvanın varlığı tespit edildi.
 
Valilik açıklamasında yürütülen soruşturma kapsamında yüzlerce vatandaşın ifadesine başvurulduğu da ifade edildi. Teknik takip sonucu yapılan operasyonlarda, yüzlerce hayvan pasaportu, hayvan kulak küpesi, menşei şahadetname, havyan varlığı belgesi, suni tohumlama belgesi, veteriner sağlık raporu, dezenfeksiyon belgesi, çeşitli bankalara ait dekontlarla ile 2 ruhsatsız tabanca ve av tüfeği ele geçirildi.
 
Örgütlü olarak rüşvet, resmi belgede sahtecilik, nitelikli dolandırıcılık, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, görevi kötüye kullanma ve zimmet suçlarından gözaltına alınan şüphelilerin, söz konusu usulsüzlükleri 8 aşamalı yöntem kullanarak gerçekleştirdikleri açıklandı. Organize suç örgütü üyesi oldukları iddiasıyla gözaltına alınan Balıkesir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü'nde görevli 18 kişinin ölen ve kesilen hayvanları Türk-Vet ve e-Islah sistemine tekrar girerek yaşıyor gibi gösterdikleri ve organize suç örgütü liderlerine ait hayvan işletmelerine hayali hayvan girişi yaparak her hayvan için kulak küpesi verdikleri ileri sürüldü.
 
SAHTE İŞLEMLE GERÇEK AŞILARI TÜKETMİŞLER
 
Operosyanlarda ortaya çıkan ayrıntılar güvenlik güçlerini bile şaşkına çevirdi. Sistem üzerinde yaşıyormuş gösterilen hayvanlara Burucellos ve Şap aşıları yapılmış gibi işlem gerçekleştirilerek, stoktaki aşıları da sattıkları ileri sürüldü. Bu hayali işlemlerin ardından bakanlık tarafından Türk-Vet sistemi üzerindeki hayvan varlığı sayısına göre gönderilen aşı bir yıl içerisinde iki kez tükendi. Bunun üzerine, Balıkesir Valiliği İl Özel İdare bütçesinden aşı satın alındı.
 
Suç örgütü üyelerinin ayrıca, hayali olarak sisteme girdikleri hayvanları gebe gibi gösterip doğum yaptırarak haksız kazanç sağladıkları da ortaya çıktı. Hayvan Birlikleri aracılığıyla hayali hayvan satışının da gerçekleştirildiği kaydedilen açıklamada, suç örgütü üyelerine ait işletmelerde hayali olarak gösterilen hayvanları ipotek göstererek işletme kredisi kullandıkları bildirildi. Sorgulamaları devam eden şüphelilerin cuma günü Adliye'ye sevk edilmesi bekleniyor.
 
    Öte yandan Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı tarafından gerçekleştirilen ''Mavi Vurgun'' operasyonunda ilk kez Etki Odaklı Harekat anlayışıyla hareket edilerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Teftiş Kurulları Başkanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Tapu Müdürlükleri, Nüfus Müdürlükleri, Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'nın verilerinden yaranlanılması sonucu birbirleriyle bağlantılı üç suç örgütünün ortaya çıkartıldığına dikkat çekildi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA