• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bu bakanın lügatinde Sinekkaydı yok
04 Ağustos 2012 Cumartesi 11:09

Bu bakanın lügatinde 'Sinekkaydı' yok

Asker çocuğu Taner Yıldız, vekil ve bakan olarak tam 20 yıldır sakallı. Gençliğinde Necip Fazıl'ın çaycılığını yapmış. Teknolojiyi en sıkı kullanan bakanlardan.
Taner Yıldız, milletvekiliyken de bakan olunca da sakallı haliyle dikkat çekmişti. Oysa o sakal 20 yıldır o yüzde. İktidarlar, makamlar değiştiama o sakallı halinden vazgeçmedi. AK Parti öncesi genel müdür iken de,milletvekili seçildiğinde de sakallıydı. Öyle görülüyor ki bir daha dakesmeyecek. Bakan’ın lügatinde olmayan belki de tek kelime ‘sinekkaydı.’ Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız aslında sakala en fazlaalerji duyulan ortamlarda yetişti. Kendisi bir asker çocuğu. Babasıemekli pilot. Daha düne kadar bırakın bu halini günlük sakalla bileorduevlerine girilemiyordu. Bu konuda kişisel mağduriyeti de var. İlkmilletvekili seçildiğinde sakallı olduğu için Meclis’teki askeri taburda yemek servisi yapılmamıştı. Peki, tıraş olmayı düşünüyor mu? Halk onunbir de sakalsız halini görecek mi? Buna pek niyetli görülmüyor. İlkbıraktığında simsiyah olan sakalı yüzünde ağardı. “Sakalımı kesmekgündemimde yok” sözüyle ak sakallı olarak hayatını sürdüreceği mesajınıveriyor.

‘Üstat çok otoriterdi’

Kayserili bilinen, Yozgat doğumlu olan Taner Yıldız, babasınıngörevinden dolayı 10 yıl Balıkesir ’de yaşadı. Sonra Kayseri’ye geldi ve iki cumhurbaşkanı ( Turgut Özal - Abdullah Gül ) çıkaran KayseriLisesi’ni bitirdi. Lise ve gençlik yıllarında Milli Türk TalebeBirliği’ndeydi (MTTB). Yani Cumhurbaşkanı Gül , Başbakan Erdoğan ve AKParti’nin çekirdek kadrosu gibi Necip Fazıl’ın etkisindeydi. ‘Üstat’ınyolundan gitmeye başladı. İstanbul’da Teknik Üniversite’yi kazanınca dairtibatı koparmadı. Okul çıkışları, hafta sonları, ikinci adresi NecipFazıl’ın ‘Büyük Doğu’ dergisiydi. Sohbetlerini dinlemekle yetinmedi birde görev üstlendi: “1979-1982 yılları arasında üç yıl boyunca üstadınçaycılığını yaptım. Çayını veriyordum.” AK Parti kadrolarının önemlibölümü Büyük Doğu’nun müdavimiydi. O döneme ilişkin bir fotoğraf ilginçolabilirdi. Bakan Yıldız, “Hiç fotoğrafım yok” dediğinde şaşırdım. Meğer sorun teknik imkânsızlık değilmiş. “Üstad, çok otoriterdi. Bize çokkızdığı olmuştur. Fotoğraf çektirelim demeye cesaret bile edemezdik”diye açıklıyor gerekçesini.

İşini ‘cebine’ yükleyen bakan

Taner Yıldız, teknolojiyle barışık bir isim. İşini, programını, biryılını cebine yüklemiş. “Teknolojiyi bütün şubeleriyle kullanıyor.”Mesela, 29 Ekim 2012’de ne yapacağı şimdiden belli. Cebine girecekprogramda özel kaleme de yetki vermiş. Cep telefonu en yakın danışmanıgibi. Günlük doğalgaz tüketimi, elektrik fiyatlarındaki değişim, petrolfiyatlarının anlık seyri mi lazım, yanı başındaki danışmana sormayagerek duymuyor. Telefonundaki verilerden anında görebiliyor. Özelsektörle yaptığı görüşmelerde de telefonu çıkarıp bilgileri test ediyor.

Teknolojiyle haşir neşir olmanın başka faydaları da var. Bakanlarınhızlı iletişimine de yarıyor. Kabine arasında ‘anlık istihbaratpaylaşımı’ sağlanıyor. Bakanlardan Egemen Bağış, Mehmet Şimşek, VeyselEroğlu da sosyal medyayı, GSM’i yaygın kullanıyor. Taner Yıldız ile buisimler arasında ‘cepten cebe’ kesintisiz bir hat kurulmuş. Bu yöntemlebelki de en sık görüştüğü isim AK Parti ’nin kurmaylarından Ömer Çelik.Twitter’ı ise izlemekle yetiniyor. “Bütün mesajlara anında cevap verecek vakti olmadığı” için girmiyor. Cep telefonu ve mail mesajlarıyla bizzat ilgileniyor. Gelen mesajlara istisnasız cevap yazıyor. Bunun için özelzaman ayırmış. Gece 01.00’den sonra mesajlara cevap yazıyor. Bu işibazen iki saati buluyor. Teknik veya eğlenceli siteler günlük takibinde. Taner Yıldız’ın bıraktığı ilk izlenim güler yüzlü oluşudur. Ünlü ‘yalan haber’ sitesi zaytung.com’un sıkı izleyicilerinden olması o yüzdenşaşırtmıyor. Yıldız, telefonunu cebinden, iPad’ini de yanındanayırmıyor. Enerjiden mizaha, bilimden maneviyata geniş program arşivivar. Eski, yeni çok sayıda film yüklü. Düzenli şekilde 10’arlı paketlerhalinde film yükleniyor. Filmlerin çoğu da seyahatlerde uçaktaizleniyor.

‘Karakter’li roman ve filmler

Zaman sınırlı. Tiyatro, sinema, hatta evde dizi izlemeye vakit yok.Çocukluğundan beri okuma alışkanlığı edindiği kitaplardan ise kopmakistemiyor. Şartlar seçici olmasını gerektiriyor. Taner Yıldız, ‘karakter tahlilleri’ne yoğunlaşmış. İnsan davranış ve karakterleriyle ilgilikitap ve filmlere öncelik veriyor. Dostoyevski, Tolstoy vazgeçilmezi.Favori kitabı Necip Fazıl’ın ‘Aynadaki Yalan’ı. Bakan Yıldız’a görekadın-erkek ilişkilerini en iyi bu kitapta anlatılıyor. Cemal Süreya’nın ‘99 Yüz’ kitabı da Yıldız’ın beğendiği eserlerden. Yıldız, kekemeİngiliz kralın macerasını anlatan The King’s Speech (Zoraki Kral) ileDan Brown’un Melekler ve Şeytanlar eserinden uyarlanan Angels-Demonsfilmlerinin karakter tahlili açısından öğretici olduğunu söylüyor.

Üç dönemi destekliyor

25 yaşında şirket yöneticisi, 34 yaşında genel müdür olmuştu. TanerYıldız, 10 yıldır milletvekili. Üç dönem kuralı gereği en fazla üç yılsonra siyasi hayatına ara verecek. Kıyıda, köşede üç dönemden kurtulmaformülleri aranırken, o halinden memmun. Kendisini de ‘emekli’ edecekkuralın yılmaz savunucusu: “Hayatın sonlu olduğu bir yerde makam veparanın da sonu olur. Üç dönem kuralı çok doğru. Kendimle ilgili gelecek planı da yapmadım.”

‘Gece 02.30’a randevu verdik’

Enerji Bakanı ‘enerjik’ bir insan. Güneşin ilk ışıklarından önce, saat05.00’ta güne başlıyor. 08.00’e kadar bütün gazeteleri okuyor. En geç09.00’da bakanlıktaki makamında oluyor. Görev kapsamındaki günlük rutinişler, resmi programlar, kabuller derken akşam oluyor ama iş bitmiyor.Asıl randevu yoğunluğu akşam sonrasında. Bakanlık özel kalemde ziyaretçi trafiği artıyor. Peş peşe randevular. 21.00’den 24.00’e bazen onlarcakişiyle görüşülüyor. Yıldız, “Bir seferinde 02.30’a randevu vermiştik”diyor.

Evinin adresi: Akkuyu Sokak

Mütevazı ve doğal bir insan olan Yıldız’ın nükleeri savunan birisiolarak Greenpeace Ofisi’ni ziyareti, protestoculara çay ikramı, madenişçileriyle yerin altında yılbaşı kutlaması ‘çok güzel hareketler’olarak yazıldı. Nükleer enerji ile kader birliği yapmış gibi. AnayasaMahkemesi’nin son kararını “Yasama, yürütme, yargı nükleerde görüşbirliğine vardı. Bu konu devlet politikası olarak tescillendi”sözleriyle sevinçle karşılıyor. Bu arada, Taner Yıldız’ın Kayseri’dekievinin bulunduğu sokağın adı da ‘Akkuyu’.”

Radikal
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA