• Konya8 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bu ailelerin tek isteği var!
05 Nisan 2010 Pazartesi 14:25

Bu ailelerin tek isteği var!

Bu ailelerin yardım beklediği tek konu...
Zihinsel engelli çocukların aileleri, hem engelli haklarından habersiz oldukların için hem de utandıkları için çocuklarına sağlıklı bir eğitim veremiyorlar.
 
Konya’da bazı zihinsel engelli vatandaşların aileleri, çocuklarının daha güzel ve sağlıklı şartlarda eğitimini tamamlaması, eğitim sonrasında ise refakatçi yardımıyla iş hayatına atılması için devletten ve hayırsever işadamlarından yardım bekliyor.
 
Konya’da küçümsenmeyecek sayıda zihinsel engelli birey sayısının olduğu belirten aileler, Türkiye’nin birçok şehrinde zihinsel engelliler için iş okulu olduğunu fakat Konya’ya henüz böyle bir okulun açılmadığını söylediler.
 
30 ile 20 yaşında biri erkek biri bayan olmak üzere iki zihinsel engelli çocuğunun bulunduğunu kaydeden Mustafa Abbas adlı vatandaş, erkek çocuğunun devlete ait rehabilitasyon merkezinde haftada iki gün süre ile birer saatlik eğitim aldığını anlatarak, “ Erkek çocuğum devletin okuluna gidiyor. Kız çocuğum ise özel rehabilitasyon merkezine gidiyor. Erkek çocuğum haftada iki gün süre ile birer saat eğitim alırken, kız çocuğum ise haftanın her günü eğitim alıyor. En büyük düşüncemiz, biz öldükten sonra bu çocuklar ne yapacak? Onun için de devletimizden zihinsel engelliler için bir iş okulu istiyoruz. Bu Türkiye’nin birçok ilinde uygulanıyor. Konya’da uygulansın. Tabi devlette böyle bir hizmeti getirmek için talebe bakıyor. Ne yazık ki çoğu zihinsel engelli aileleri engelli haklarından habersiz olduğu için ve çocuklarının durumlarından utandıkları için bu konuda bir başvuruda bulunmuyor. Çocuğumuzun durumunda utanılacak, bir şey yok. Onların daha sağlık daha güzel eğitim alıp hayatlarını devam ettirmeleri için elimizden geleni yapmalıyız” dedi.
 
Çocuklarının, eğitim almaya başlaması ile hayatta bazı şeylerin farkına vardıklarını ve birçok ihtiyaçlarını artık kendilerinin gidermeye başladığını dile getiren Emrullah Aslan ile Süheyla Gürkan ise, eğitim aldıkça çocuklarının daha da sosyalleştiğini söylediler.
 
15 yaşında zihinsel engelli bir oğlunun olduğunu belirten Süheyla Gürkan, “Çocuğumun engelinden dolayı hiçbir zaman utanmadım. Onun için en iyisi ne ise hep onu aradım ve buldum. Zihinsel engelli çocukların aileleri de her zaman haklarını arasınlar. Haklarını sağlam arasınlar ki çocuklarına hizmet gelsin. Evde oturarak bu işler olmuyor. Yetkililere durumu bildirmeliler. Biz bu konuda birlik olmak istiyoruz. Biz devletimizden sadece çocuklarımıza daha çok ilgi göstermesini istiyoruz. Bizim başımıza bir şey gelirse onlara bakacak kimse yok. Devletimiz sahip çıkarsa, hayatlarını sürdürebilecekleri iş okulları açarsa seviniriz. Her yıl birçok okul açılıyor. Hiç değilse bunlardan bir tanesi özürlüler için açılsa, hayatlarını devam ettirmeleri için gerekli eğitimi alırlar. Zihinsel engelli çocuklarımız için hayırseverlerin de yardım etmesini istiyoruz. Devletimizin yetmediği yerde onlar devreye girse çocuklarımız adına çok güzel olur. İnşallah bu konuda işadamlarımız da duyarlı olur” diye konuştu.
 
Ayrıca aileler belediyeleri de bu konuda duyarlı olmaya çağırarak, zihinsel engelli çocuklara sahip çıkmalarını istedi. 
 
Salih Köprülü
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA