• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Borçlu belediyelere maliye çözüm buldu!
02 Ocak 2010 Cumartesi 08:10

Borçlu belediyelere maliye çözüm buldu!

Belediyelerden vergi borcunu tahsil edemeyen Maliye, alacaklarına karşılık arazilere el koymak için harekete geçti.
 

Vergi borcu olan belediyelere Ma-liye'den kötü haber geldi. Borçların tahsilatı gayrimenkul karşılığında yapılacak. Bakanlık konuyla ilgili hazırlıklar için düğmeye bastı. Belediyelerin elindeki araziler Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından alınarak bunun karşılığında vergi borçları tamamen silinecek. Yaklaşık 700 milyon lira değerindeki miktar karşılığında alınan gayrimenkuller bakanlıkların talepleri doğrultusunda değerlendirilecek. Öncelik okul yapımı ve sağlık ocağına verilecek. Milli Emlak'a arazi için yapılan başvurular incelenerek kamu birimlerinin ihtiyacına göre belediye arazileri bu kuruluşlara tahsis edilecek. Kamu kurumlarının devlete olan borçları geçen yıl 31 Aralık 2009 tarihine kadar ertelenmişti.

Kanunen oluşturulacak komisyon tarafından takdir edilecek değer üzerinden, borçlu kurumun da uygun görüşü alınarak Maliye Bakanlığı tarafından gayrimenkuller satın alınıyor. Maliye'den üst düzey bir yetkili, 2007, 2008 ve 2009 yıllarına ait vergi borçları bulunan kurumlara yönelik yılbaşından itibaren tahsilata geçtiklerini söyledi. Aynı yetkili, belediyelerden aldıkları gayrimenkulleri, Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere bazı kurumlara vereceklerini kaydetti. Bu işlem karşılığında belediyeler başta olmak üzere kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşların devlete olan borçları silinecek.

Maliye Bakanlığı, ihtiyaç duyulan taşınmaz alımlarını 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve Bütçe Kanunu kapsamında yapıyor. 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun, 4046 Sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun kapsamında daha çok bütçe kanunlarının ilgili maddelerinde sayılan kamu kurum ve kuruluşlarının taşınmazları, borçlarına mahsuben satın alınıyor. Bu idarelerin satın alınan taşınmazlarının tapu işlemlerine esas olan değerine eşit tutarda devlete ait olan ve bu kanun kapsamına giren borçları ise terkin ediliyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 850 bin lirayı aşan vergi borcu ve cezasını ödemeyenlerin listesinde 30 Haziran 2009 itibarıyla 5 bin 889 kişi ve kurum bulunuyor. Türkiye'de 850 bin liranın üzerinde borcu bulunanlar arasında İmar Bankası'nın Ankara şubesi 387 milyon 886 bin liralık borcu ile ilk sırada yer alıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ise borçlu listesinde 121 milyon 31 bin lira ile on dokuzuncu sırada yer alıyor. Diğer borçlu belediyeler arasında 45,7 milyon lira ile Şişli, 44,1 milyon lira ile Sarıyer, 32 milyon lira ile Avcılar, 31,2 milyon lira ile Mamak Belediyesi bulunuyor.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA