• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bombalı saldırıda şok ayrıntı
01 Eylül 2012 Cumartesi 10:33

Bombalı saldırıda şok ayrıntı

Gaziantep'te bombalı eylemle ilgili bilinmeyenler tek tek ortaya çıkıyor. Lice'den bomba yüklenen aracın çekiciyle şehre girebilmesi için örgütün öncü yol kontrolü yaptığı saptandı.

Gaziantep’te, Ramazan Bayramı’nda yaşanan ve 10 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan bombalı eylemi soruşturan emniyet birimleri, çekici üzerinde kente getirilen bomba yüklü aracın rahatça şehir merkezine girebilmesi için örgütün “öncü yol kontrolü” yaptığını saptadı.

Öncü ekip içinde, soruşturma çerçevesinde tutuklanan öğretmen M.H.’nin kardeşinin de olduğu belirlendi. Bombalı aracın Gaziantep’e getirilmesinde kullanılan çekiciyi temin eden öğretmen M.H.’nin, eylem sırasında şehir merkezinde olduğu, eylemden sonra bombalı aracı getiren Firaz kod adlı Murat Filiz’i Amanoslar’a götürdüğü belirlendi.

Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı’nın koordinesinde; Emniyet, MİT ve Jandarma birimlerince yürütülen soruşturmada önemli bilgilere ulaşıldı. Patlamanın ardından, polisin zamana karşı bir yarış başlattığı öğrenildi. Saldırının gerçekleştiği bölgedeki güvenlik kameralarının sağlıklı sonuç vermemesi üzerine polisin kentteki araç çekici firmalarından bilgi desteği aldığı ortaya çıktı. Bu çerçevede, bilgisine başvurulan bir araç çekme firmasının yetkilileri, kamera kayıtlarında plakası görülmeyen, ancak markası belirlenen aracın sadece Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde kullanıldığı bilgisini verdiği belirtildi.

Bunun üzerine emniyet birimlerince yapılan çalışmalar sonrasında bombalı aracı kente getiren kamyonetin izine ulaşıldı. Böylece polis, plaka belirlemek için fazla zaman harcamadan bir saat içinde ilk ipucuna ulaşmayı başardı.

ÖNCE EKİP GÖREVLENDİRİLMİŞ

Soruşturma çerçevesinde, eylemde kullanılan bomba yüklü aracın izini süren güvenlik birimleri, araca patlayıcının Lice’de yüklendiğini, buradan Hani - Dicle güzergahından Siverek’e getirildiğini belirledi. Bombalı aracı kente getiren kamyonetin önünde, PKK tarafından “öncü” olarak yol kontrol ekibi görevlendirildiği de ortaya çıktı. Siverek’te bozulan araçtaki patlayıcıyı güvenli biçimde kente getirmeye çalışan örgüt elemanlarının, kamyonetten 20-30 dakika önde başka bir aracı yola çıkardığı ve öncü araçtan gelen bilgiler doğrultusunda bombalı aracı taşıyan kamyonetin sorun yaşamadan kente giriş yaptığı saptandı.

ÖĞRETMEN KARDEŞ DE ÖNCÜ EKİPDEYMİŞ

Söz konusu öncü araçta, soruşturma kapsamında tutuklanan okul müdür yardımcısı M.H.’nin kardeşinin bulunduğu saptandı. Ağabeyi gibi öğretmen olan şüphelinin, resmi öğretmenlik görevi yapmadığı, buna karşın terör örgütünün kadrolarına eğitim verdiği öğrenildi.

AMANOSLAR'A KAÇMIŞLAR

Araştırmalarını genişleten güvenlik birimleri, müdür yardımcısı M.H.’nin patlama sırasında şehir merkezinde olduğunu da saptadı. M.H. ile saldırıyı gerçekleştiren PKK’lı Firaz kod Murat Filiz’in patlama sırasında aynı bölgede oldukları, eylemden sonra buluştukları, Filiz’in M.H. tarafından şehirden çıkartıldığı belirlendi. M.H.’nin bombacı Filiz’i aracıyla kentten çıkarıp Amanoslar istikametine götürdüğü, Osmaniye kırsalında bıraktıktan sonra Mersin’e giderek kardeşinin de içinde yeraldığı öncü grubuyla buluştuğu anlaşıldı.

KÖYLÜ TEŞHİS ETTİ

Yapılan araştırmada, bombacı Filiz’in, Amanosların Osmaniye karsılında yol kesen PKK’lılarca alınarak dağlık araziye götürüldüğü belirlendi. Olay günü Osmaniye kırsalında yol kesen bir grup PKK’lıyla karşılaşan bir köylünün yaptığı fotoğraf teşhisi sonucunda PKK’lılarca dağa götürülen kişinin Filiz olduğu anlaşıldı.

EN GÜÇLÜ PATLAYICI

10 kişinin yaşamını yitirdiği eylemde kullanılan patlayıcının kriminal raporu da tamamlandı. Rapora göre, yaklaşık 50 litrelik LPG tankının çevresine sarılan çiviyle güçlendirilen düzenekte 5 kilogramlık RDX tipi patlayıcı kullanıldığı ortaya çıktı. Böylece daha önce kamuoyuna yansıyan A4 ve C4 tipi patlayıcı bilgisinin doğru olmadığı, eylemde plastik patlayıcıların en kuvvetli çeşidi olarak tanımlanan RDX’in kullanıldığı belirlendi.

İKİZ PLAKA YÖNTEMİ KULLANMIŞLAR

Bomba yüklü araçta kullanılan sahte plakanın gerçeği ise İstanbul’da bir galeride aynı marka, model ve renkteki başka bir araçta çıktı. Bu tespitle, örgütün, çaldığı araçlara “ikiz plaka” uygulaması yaparak arama ve kontrollerden kurtulduğu anlaşıldı.

Milliyet

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA