• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bize gelene kapı kapatmak kültürümüzde yok
02 Ocak 2013 Çarşamba 13:54

'Bize gelene kapı kapatmak kültürümüzde yok'

Davutoğlu, Türk diplomasisinin efsanelerinden birinin mülteci politikası olduğunu vurgulayarak "Suriyeli kardeşlerimizi ülkemizde ağırladık. Bize gelene kapı kapatmak kültürümüzde yok" dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 5. Büyükelçiler Konferansı'nın açılışında Türkiye'nin tüm dünyada görev yapan büyükelçilerine hitap etti.
Davutoğlu, konferansın bu yılki teması olan "İnsani Diplomasi"nin 3 boyutu olduğunu, bunlardan birincisinin bir devletin kendi insanı ile ilgili olduğunu, kendi insanının hayatını kolaylaştırmak olduğunu söyledi.
AB ile vize konusunda belli bir aşamaya geldiklerini ifade eden Davutoğlu, "Öyle veya böyle bir gün vatandaşlarımız Avrupa Birliği'nde vizesiz seyahat edecekler. Çünkü biz Avrupa'nın bir parçasıydık, bir parçasıyız, bir parçası olmaya hem de asli bir parçası olmaya devam edeceğiz" dedi.
Türk diplomasisinin efsanelerinden birinin de mülteci politikası olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Türk milleti kendine yakışanı yapmıştır. Suriyeli kardeşlerimizi yine insani diplomasinin bir parçası olarak ülkemizde, evimizde ağırladık. Bir daha olsa, bir daha ağırlarız. Bize gelene kapı kapatmak bizim kültürümüzde yoktur. Emniyet için, güvenlik için, namusu için, canı için kapımıza kim gelirse, dinine, mezhebine, etnisitesine, hangi kökenden gelmiş bakmayız. Kapımızı açarız ve alırız. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti devleti nevzuhur bir devlet değildir. Gelenekler üzerine kurulmuştur" diye konuştu.
İnsani diplomasinin üçüncü boyutunun "BM sistemi içinde insani sahiplenme" olduğuna işaret eden Davutoğlu, "BM sisteminin vicdandan yoksunlaştığını gösteren tablolar" olduğunu vurguladı.
'Tarihin akışı'nda daha etkin var olacağız
Ankara'da dış temsilcilik sayısının 10 yıl önce 148, şimdi ise 240 olduğuna işaret eden Davutoğlu, "Tarih hızlı akarken bu tarihi anlamak isteyenler, tarihin aktığı yerde, tarihin öznesi olma iradesini göstermiş başkentlerde bulunmak iradesini gösterirler. Bundan sonra tarihi anlamak isteyenler Ankara'da bulunacaklar, İstanbul'da bulunacaklar, Türkiye'nin her yerinde bulunacaklar, çünkü bundan sonra tarihin akışının şekillenmesinde biz daha etkin bir şekilde var olacağız" diye konuştu.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA