• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Birileri hataya düşmemizi istiyor
26 Mayıs 2011 Perşembe 09:12

Birileri hataya düşmemizi istiyor

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, mahallelerin, köylerin ayrılması halinde millet olarak varlık sürdürmekte güçlük çekileceğini belirterek..
     Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, mahallelerin, köylerin ayrılması halinde millet olarak varlık sürdürmekte güçlük çekileceğini belirterek, ''Kimsenin dışlanmadığı, kimsenin şu veya bu mezhebe, etnik kökene sahip olduğu gerekçesiyle tahkir edilmediği, farklı muameleye tabi tutulmadığı, herkesin gelişmiş modern bir devletin vatandaşları olarak eşit vatandaşlık haklarından, insan hak ve hürriyetlerinden sonuna kadar istifade ettiği bir vatandaşlık anlayışını egemen kılmamız gerekiyor'' dedi.
     Bakan Davutoğlu, Kulu-Cihanbeyli Yardımlaşma Kültür ve Çevre Derneği'nin Hilton Garden Inn Otel'de düzenlediği ''Milli Birlik Projesi'nde Konya Örneği'' konulu toplantıya katıldı.
     İnsanların üstünlüklerinin ancak başka insanlara sağladıkları faydayla ölçülebileceğini belirten Davutoğlu, ''Yoksa ait oldukları soyla kökenle alakalı değil. O yüzden bizim kültürümüzde salt bir ırka ait olmakla ortaya çıkan üstünlük yoktur. Bizde insanların sadece insan oldukları ve insan olmanın hakkını verdikleri zaman üstün oldukları bir anlayış var'' diye konuştu.
     Davutoğlu, akademik çalışmalar yaparken tarihdaşlık ve vatandaşlık kavramları üzerinde çalıştığını anımsatarak, tarihdaşlığın hangi kökenden, hangi geçmişten gelirse gelsin ortak bir tarihi serüveni yaşamış insanlar anlamına geldiğini söyledi.
     Bakü'de Türk Büyükelçiliği olduğunu ifade eden Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Arnavutluk da Bakü'de büyükelçilik açmak istedi, ancak ekonomik nedenlerle açamadılar. Biz de Arnavutların Azerbaycan'da temsil edilmesini istiyoruz. Bizim büyükelçiliğimizde birkaç odayı Arnavutlara verdik ve bizim büyükelçiliğimizde Arnavut bayrağı dalgalanıyor. Kırgızlar da talep etti. Muhtemelen onlara da bir iki oda vereceğiz. Onların da bayrağı dalgalanacak. Bu ülkelerin bizi kendilerine yakın hissetmeleri tarihdaşlıktır. Millete olan güvenden kaynaklanıyor.''
     Tarihdaşlığın önemli olduğunu vurgulayan Davutoğlu, ülkeyi ayrıştırmak isteyenlerin bu tarihdaşlığı bozmak, bu ortak tarih bilincini yok etmek istediklerini iddia etti.
    
     -''BİRİLERİ BU HATAYA DÜŞÜLMESİNİ İSTİYOR''-
    
     Dışişleri Bakanı Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
     ''Çok önemli. İsmini burada zikretmeyim. Önemli bir Kuzey Irak'lı, Kürt aydınlardan ve siyasetçilerden... Bundan birkaç sene önce konuşurken şunu söyledim; 'Bakın bu coğrafyada birçok topluluğun geçirdiği sınavı şimdi siz geçiriyorsunuz. Arnavutlar Osmanlı'ya karşı isyan ettiğinde büyük bir Arnavutluk kurulacağını zannediyorlardı. Ama bugün Arnavutlar, 6 ülkede bölünmüş bir şekilde yaşıyorlar. Ve Arnavutlar bırakın Avrupa'yı Balkanlar'ın en geri kalmış toplumu olarak görülüyorlar. Şimdi sizin üzerinizde aynı oyun oynanıyor. Dikkat edin, sizin ayrıştırdığınız her topluluk, sizinle o ayrışma esnasında büyük sıkıntılar yaşayacak. Bu bizim tarihdaşlığımızın arka planına uygun değil. Bu hataya düşerseniz en büyük darbeyi siz yiyeceksiniz.' Birileri de bu hataya düşülmesini istiyor. Birileri bu coğrafyada hükmetmek için o tarihdaşlığın bütün unsurlarını yıkmak istiyor.''
     Tarihdaşlık bağının sosyal dokuyu oluşturduğunu bildiren Davutoğlu, vatandaşlık bağının da siyasal olarak bu topraklarda, bu ülkede yaşayan herkesi eşit kıldığını söyledi.
    
     -BİRLİK VURGUSU-
    
     Bakan Davutoğlu, şunları kaydetti:
     ''Kimsenin dışlanmadığı, kimsenin şu veya bu mezhebe, etnik kökene sahip olduğu gerekçesiyle tahkir edilmediği, farklı muameleye tabi tutulmadığı, herkesin gelişmiş modern bir devletin vatandaşları olarak eşit vatandaşlık haklarından, insan hak ve hürriyetlerinden sonuna kadar istifade ettiği bir vatandaşlık anlayışını egemen kılmamız gerekiyor. Eğer mahallerimiz ayrılırsa, eğer köylerimiz ayrılırsa, eğer ailelerimiz ayrılırsa bırakın millet olmayı, küresel olmayı, millet olarak varlığımızı sürdürmede de zorluk çekeriz. Büyük ızdıraplara muhatap oluruz. Temel nüve, mahallelerin, ailelerin, köylerin, kasabaların, şehirlerin ayrışmamasıdır.''
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA