• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Birçok caminin projesini kendim çizdim
03 Ocak 2013 Perşembe 12:57

'Birçok caminin projesini kendim çizdim'

Konya'da yaklaşık 50 yıldır inşaat sektöründe çalışan cami ustası 72 yaşındaki Hasan Hezer, özendiği Mimar Sinan'ın eserlerini örnek alarak Türkiye'nin dört bir yanında yaptığı 260'ı aşkın cami ile...
Konya'da yaklaşık 50 yıldır inşaat sektöründe çalışan cami ustası 72 yaşındaki Hasan Hezer, özendiği Mimar Sinan'ın eserlerini örnek alarak Türkiye'nin dört bir yanında yaptığı 260'ı aşkın cami ile sektörde adından söz ettiriyor.
     Halen Manisa'da bir caminin yapımını üstlenen Hasan Hezer, yapılan açıklamada, genç yaşlarında ekmek parası kazanabilmek için inşaatlarda çalışmaya başladığını ve zaman içinde sektörde kendini geliştirdiğini söyledi.
 
 
 Yaklaşık 50 yıl önce girdiği inşaat sektöründe bugüne kadar birçok iş merkezi ve konut inşa ettiğini ifade eden Hezer, ''İlk defa 1972 yılında Konya'daki Bardakçı Cami'nin inşaatına başladım. O güne kadar hiç cami inşa etmemiştim ama camilerdeki mimariye ve süslemelerine merakım vardı.
 
 
Özellikle yaptığı eserlerle dünyaca tanınan Mimar Sinan'ın eserlerine çok özenmiştim. İstanbul ve Edirne'ye giderek, Mimar Sinan'ın oradaki eserlerini incelerdim. 1972 yılında da Bardakçı Cami'nin yapımı için teklif gelince düşünmeden kabul ettim'' diye konuştu.
    
     -''Birçok caminin projesini kendim çizdim''-
    
     Zaman içinde daha çok cami inşaatına yöneldiğini anlatan Hezer, şunları kaydetti:
     ''İlk cami inşaatını bitirdikten sonra teklifler artarak devam etti. Birçok caminin projesini kendim çizdim. Önce Konya'da ardından da ülke genelinde birçok cami ve şadırvanın yapımını gerçekleştirdim.
 
 
Bu süre içinde sürekli Osmanlı camilerini inceleyerek kendimi geliştirmeye çalıştım. Yaptığım camileri de genellikle Osmanlı mimarisine uygun, Mimar Sinan'ın eserlerine yakın bir tarzda inşa ettim. Yaptığım camilerde Mimar Sinan'ın eserlerindeki mimari tarzı uyguladığım için bana; 'Cumhuriyet'in Mimar Sinan'ı, 'yaşayan Mimar' gibi yakıştırmalarda bulunuyorlar.''
 
-İlkokul mezunu olduğunu öğrenenler şaşırıyor-
    
     Sürekli araştırarak kendisini geliştirdiğini anlatan Hezer, yaptığı Osmanlı tarzı camileri görüp de ilkokul mezunu olduğunu öğrenenlerin şaşkınlıklarını gizleyemediğini aktardı.
 
 
 
Hezer, bugüne kadar Türkiye'nin dört bir yanında il merkezi, ilçe ve beldelerde toplam 262 cami yaptığını vurgulayarak, yaptığı camilerde maddi çıkar gözetmediğini, birçok cami inşaatını Allah rızası için yaptığını dile getirdi.
     Sağlığı el verdiği sürece de cami yapmaya devam edeceğini belirten Hezer, hedefinin; inşa ettiği cami sayısında 300 rakamına ulaşmak olduğunu sözlerine ekledi.
 
 
Konya İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ali Çınar ise Hasan Hezer'in iş çıkarma ve inşa noktasında farklı çözümler getirebilecek tecrübe ve yeteneğe sahip bir usta olduğunu söyledi.
     Hasan ustanın bugüne kadar Konya ve Konya dışında birçok cami inşa ettiğini anlatan Çınar, Hezer'in ülke genelinde en fazla cami yapan nadir ustalardan olduğunu kaydetti.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA