• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Biranddan 28 Şubat itirafı
07 Mart 2009 Cumartesi 00:49

Birand'dan 28 Şubat itirafı

Çevik Bir'in arkasında bulunduğu grubun mağdur ettiği önemli isimlerden biri de gazeteci Mehmet Ali Birand.
Çevik Bir'in arkasında bulunduğu grubun mağdur ettiği önemli isimlerden biri de gazeteci Mehmet Ali Birand.

NazlıIlıcak'ın yazıları hakkında yargıya baskı yaptığı Zaman tarafındanbelgeyle kanıtlanan 28 Şubat'ın Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir'inmedyayla ilgili vukuatları bu kadarla sınırlı değil.

Çevik Bir'in arkasında bulunduğu grubun mağdur ettiği önemli isimlerdenbiri de gazeteci Mehmet Ali Birand. Zaman'a konuşan Birand, Bir'in, 32.Gün programını baskıyla yayından kaldırttığını iddia etti. ErolAksoy'un Show TV'nin sahibi olduğu günlerde yaşanan gelişmeyi Birand şusözlerle aktardı: "Çevik Bir, Erol Aksoy'u tehdit etmişti. AçıkçaAksoy'dan 32. Gün'ün yayından kaldırılmasını istedi ve emeline deulaştı."

28 Şubat sürecinde yazdığı sivil ve demokrat içerikli yazılarla dikkatçeken Birand'a yönelik ilk yaptırım, 22 Mart 1998'de askerî tesisleregirmesinin yasaklanmasıyla gerçekleşmişti. Arkasında Çevik Bir'inolduğu yazılı bir metinle "Ülkenin birlik ve bütünlüğünü rencide edicigerçek dışı haber yayınlamak." gerekçesiyle yaptırıma tabi tutulanBirand'ı gündeme getirecek esas olay ise 'andıç'tı. 1999 yılındaPKK'nın iki numaralı adamı Şemdin Sakık'ın ifadeleriymiş gibigösterilen haberlerde Mehmet Ali Birand'ın PKK'ya danışmanlık yaptığıve yardım ettiği iddiası ortaya atılmıştı. Şemdin Sakık'ın mahkemedesöylediği "Benim böyle bir ifadem olmadı." sözlerinin ardından, bununbir iftira olduğu ortaya çıkmıştı.

Umur Talu: İşten atılmam için Doğan'a baskı yapmış

28 Şubat sürecinin medyadaki mağdurları bir bir gün yüzüne çıkıyor. Odönemde Milliyet'te yazarlık yapan Umur Talu, dün Sabah'taki köşesindeÇevik Bir'in, kendilerinin atılması için Aydın Doğan'a yaptığı baskıyıyazdı. Bir'in baskısına rağmen Doğan'ın direndiğini ifade eden Talu,kendisinin yanı sıra Milliyet'ten Taha Akyol, Yalçın Doğan, NilgünCerrahoğlu, Şahin Alpay hatta o dönemin genel yayın yönetmeni DeryaSazak'ın kovulmasının istendiğini belirtti. Hürriyet'in kendilerini'içimizdeki hainler' diyerek ilan ettiğini yazan Talu, Radikal'denKoray Düzgören'in de bu mağdurlar arasında yer aldığını açıkladı. DoğanGrubu'nda 'istenmeyen yazarlar' ile Çevik Bir arasındaki yemeğekatılmadığını da deklare eden Umur Talu, geçen yıl Aydın Doğan'ınkendisine yazdığı mektupta yer alan '28 Şubat'ta kurtarması içinellerime sarıldı' ifadesinin de gerçek dışı olduğunu açıkladı. 28 Şubatdöneminde, Kanal 7'de ana haber bültenini sunan gazeteci Ahmet Hakanda, Çevik Bir'in kendisini devre dışı bırakmaya yönelik girişimleriolduğunu söyledi. İstanbul, Zaman

Yargıya emir veren Bir'e barolardan tepki yağıyor

28 Şubat sürecinde, dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral ÇevikBir'in gazeteci Nazlı Ilıcak'ın ceza alması için savcıya baskıyapmasına baro başkanları sert tepki gösterdi. Kayseri Baro Başkanı AliAydın, ortaya çıkan belge ve bilgilerin hukuk ve demokrasi dışıolayların nerelere kadar uzandığının göstergesi olduğunu söyledi.Aydın, "Belgeler ibret vesikası. Bu tür kanunsuzlukların gelecekteyaşanmaması için ders alınmalı." dedi. Eski Sivas Baro Başkanı MustafaCoşkun ise şöyle konuştu: "28 Şubat döneminde Çevik Bir tarafındanyazılan yazı, açık bir emirdir. Anayasa'yı açıkça ihlal anlamına geleneylemleri sergileyenler, makam ve mevkileri ne olursa olsun yargıönünde hesap verebilmeli.
 
Cumhuriyet savcıları görevlerini yerinegetirmelidir." Afyonkarahisar Baro Başkanı Celal Mümtaz Akıncı iseÇevik Bir'in yargıya baskısı hakkında şunları söyledi: "28 Şubat'tasiyasete, adalete ve demokrasiye müdahale edenler cezasız kaldı.Yargıya verilen emirleri gösteren belgeler yavaş yavaş ortaya çıkıyor.Bu belgeler doğrultusunda yargı mekanizmasının harekete geçerek,demokrasiyi baltalayanlar hakkında yasal süreç başlatması gerekir.Fakat savcılar darbeciler hakkında dava açmaya çekiniyor."
 
GümüşhaneBaro Başkanı Ali Haydar Dereli ise şu görüşleri dile getirdi: "Hertürlü talep ve rica emirdir. Bu, mahkemelere müdahaledir. Hukuksuzluğunörneğidir. Çevik Bir hakkında soruşturma açılmalı ve yargılanmalı."Çankırı Baro Başkanı İdris Şahin'in belgeler hakkında yorumu ise şöyle:"Demokrasiye müdahaleleri kınıyoruz. Çevik Bir'in yaptığı, karşılığınıbulmalı. Mutlaka hesabını vermeli." 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA