• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bir ülkenin iflası
12 Nisan 2014 Cumartesi 06:59

Bir ülkenin iflası

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde devam eden çatışmalar özellikle Müslüman nüfusu hedef alırken, iç savaşın beraberinde getirdiği şiddet ve göç dalgası korkunç boyutlara ulaştı.

Birleşmiş Milletler (BM), Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) yaşanan 'eşi benzeri görülmemiş' iç savaş felaketi nedeniyle ülkenin ekonomik ve sosyal çöküşün eşiğinde olduğu tespitini yaptı. BM Dünya Gıda Programı (WFP) ile Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yayımlanan ortak raporda, heyetin bölgeyi ziyaret ettiği tarihte 300 bin Orta Afrika Cumhuriyeti vatandaşının mülteci konumunda olduğuna dikkat çekildi. Raporda, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 2013 yılı Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın bir önceki yıla göre yüzde 28,3 oranında gerilediği, tarım sektörünün 2013'te 2012 ile kıyaslandığında yüzde 36 küçüldüğü ve ülkede 1,6 milyon kişinin acil gıda yardımına muhtaç olduğu bildirildi.

BU DEHŞET TARİF EDİLEMEZ

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde 2013 yılında gıda ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 26 oranında daha düşük gerçekleştiği ve komşu ülkelerden ithalatın da yüzde 25,7 oranında azaldığı belirtilen raporda, yaklaşık 1 milyon 250 bin kişinin çatışmalardan etkilendiği ve sekiz aydır gıda yardımı aldığı kaydedildi. Öte yandan bölgeye yaptığı ziyaretin ardından değerlendirmelerde bulunan ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, 'Tarifsiz dehşet ülke genelinde devam ediyor ve 19 binden fazla Müslüman da başkentte sıkışıp kaldı ve Anti-balaka güçlerinin saklandıkları yerlere ulaşmasından çok korkuyorlar' dedi.

Elmas zengini ama fakir

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde, Fransa'dan bağımsızlığını ilan ettiği 1960 yılından bu yana süren güvensizlik ortamı, siyasi düzende ve ekonomik gelişim üzerinde olumsuz rol oynadı. Ülkenin ekonomik performansı, çok geniş ekilebilir arazileri, ormanları, altın ve elmas rezervlerine rağmen vasatın altında bir seyir izledi. Buna neden olarak, siyasi otorite boşluğu, kötü yönetim, darbeler ve yabancı militanların ülke ekonomisi üzerindeki olumsuz etkisi gösteriliyor.

 

Barış gücü çok geç kaldı

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki bazı Müslüman liderler, BMGK'nın ülkeye 12 bine yakın asker ile polisten oluşan barış gücü elemanı gönderilmesi kararı almasını "gereksiz" olarak nitelendirirken, bazı kesimler barış gücünün gönderilmesinde geç kalındığını savundu. Barış gücü misyonunu olumlu karşılayan OAC'nin dini liderleri ise "acil takviye ihtiyacı" uyarısında bulundu. Müslüman lider İmam Ömer Kobine Layama, ülkesindeki durumun Ruanda soykırımıyla paralellik gösterdiğini ve BM'nin ülkeye istikrar getirmeye yoğunlaşması gerektiğinin altını çizdi.

Kaçan Müslümanlar da kurtulamıyor

BM, Orta Afrika Cumhuriyeti'nden Kamerun'a geçmek isteyen Müslümanlara, Hristiyan anti-Balaka milisleri tarafından saldırılar düzenlendiğini bildirdi. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Melissa Fleming, Anti-balaka milislerinin sivillerin ülkeyi terk etmesini engellediği yönündeki haberlerden son derece kaygı duyduklarını söyledi. Fleming, sığınmacıların çoğunun kadın ve çocuk, aynı zamanda hepsinin Müslüman olduğuna işaret etti.

Yağışlar trajediyi artıracak

BM'nin raporu, yaklaşan başka bir krize de dikkat çekerek, yağışların başlamasıyla insani yardım ulaştırılmasında kullanılan yollara erişimin mümkün olamayacağının altını çizdi. Raporda ayrıca çatışmalar nedeniyle ülkede pamuk üretiminin yüzde 80, kahve üretiminin yüzde 50 azaldığı, sanayinin yüzde 23, madenciliğin yüzde 67,7 oranında küçüldüğü bilgisi verildi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA