• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bir devlet kurulmasına müsaade etmeyeceğiz
27 Haziran 2015 Cumartesi 11:00

'Bir devlet kurulmasına müsaade etmeyeceğiz'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Buradan tüm dünyaya sesleniyorum. Güneyimizde bir devlet kurulmasına asla müsaade etmeyeceğiz' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, millete ve dünyaya seslendiğini belirterek, "Suriye'nin kuzeyinde, güneyimizde bir devlet kurulmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Bunun bilinmesini istiyorum. Bedeli ne olursa olsun bu konudaki mücadelemizi sürdüreceğiz. Bölgedeki terörist grupların desteği nereden aldığını biz de biliyoruz, ilgili herkes de çok iyi biliyor" dedi.

Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Türk Kızılayı Madalya Programı ve İftar Gecesi"nde yaptığı konuşmada, Suriye'deki insani dramın neredeyse tüm yükünü Türkiye'nin ve Suriye'ye komşu ülkelerin omuzlarına yüklemenin haksızlık olduğunu düşündüğünü söyledi.

"Suriye'ye silah gönderenlerin, bomba gönderenlerin acaba bu fakir fukaraya zerre kadar bir destekleri var mı? Bu yetimlere, öksüzlere zerre kadar destekleri var mı? Yok" diyen Erdoğan, "Ama şunu unutmayalım: Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste. Zulüm ile abad olunmaz. Bunun bedelini er geç hepsi ödeyecekler. Gelişmiş ülkeleri bu konuya daha fazla hassasiyet göstermeye davet ediyorum" diye konuştu.

Türkiye'nin, Suriye ve Irak'ta yaşanan krizler konusunda sergilediği iyi niyet ve yaptığı fedakarlık ortadayken, içeride ve dışarıda birtakım çevrelerin ısrarla farklı bir görüntü yansıtmanın çabası içinde bulunduğunu belirten Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Daha önce bir Kobani meselesi yaşandı. Suriye ve Irak'ın onlarca şehrinde, yüzlerce kasabasında süren çatışmalar, Kobani'de (Ayn el Arap) yaşandı. Bu olayı bahane eden birtakım çevreler, 6-7-8 Ekim 2014 tarihlerinde Türkiye'nin pek çok yerinde olaylar çıkardılar. Bu hadiseler sırasında 50 kişi hayatını kaybetti. Şimdi yine aynı şehirde birtakım olaylar yaşanıyor ve aynı çevreler bunu bir kez daha Türkiye'yi ateşe vermek için bahane olarak kullanmaya çalışıyor. Utanmadan, sıkılmadan 'Terörist Türkiye' diye tweet atanlara sesleniyorum: Eğer sizlerde haysiyet, onur varsa, bu Kobani'den kaçıp gelenleri burada kamplarda barındıran ülkeye terörist deme hakkını siz nereden elde ediyorsunuz? Tweet atarak elde ettiğiniz dereceler sizin o kapkara yüzlerinizi beyaza çıkarmayacaktır. Bunu çok iyi bilmeniz lazım.

Şunu bir kez daha ifade etmek isterim. Türkiye'nin ismini herhangi bir terör örgütüyle yan yana zikreden, bu ülkeye ve bu millete en büyük iftirayı atıyor. Türkiye, Suriye'deki özgürlük mücadelesine elbette destek veriyor. Irak'ta haklarını savunan insanlara elbette iyi niyetle yaklaşıyor. Ama Türkiye, bu işleri yaparken asla terör örgütleriyle yan yana gelmiyor. Ne devlet terörü estiren Esed rejimiyle ne de diğer oradaki terör örgütleriyle Türkiye'yi kimse yan yana gösteremez."

'200 bin kişiye sınırlarımızı açtık'

Kobani DAEŞ saldırısı altındayken yardım elini uzatanın yine Türkiye olduğunu ifade eden Erdoğan, üstelik bölücü örgütün tehditlerine ve karşı çıkmasına rağmen yardımların ulaştırıldığını kaydetti.

Erdoğan, oradaki insanlara çok daha fazla yardımcı olmak istediklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Buna engel olan, bize o suçlamaları yöneltenlerdir. PYD'dir, PKK'dır. Biz burada yarma harekatları yaparak içerideki mazlumlara insani yardım elini uzatanlarız. İşte Hatay olayı, Adana olayı. Bayırbucak Türkmenlerimize giden tırlarımızı çevirenlerin, o yol kesen eşkıyaların kimler olduğunu herkes şu anda çok daha açık ve net olarak görüyor. Bölgedeki insanların mağduriyetini dünyaya kendi PR'larını yapmak için kullandılar. Buna rağmen çatışmalardan kaçanların tamamına, yaklaşık 200 bin kişiye sınırlarımızı açtık. Kendilerine her türlü insani yardımı yaptık. Son günlerde yine Türkiye'yle ilgili hiçbir ilgisi, alakası olmadığı belgeleriyle ispatlanmış olan hadiseleri aynı amaçla çarpıtıyorlar. Bir yandan Esed rejimi, bir yandan bölücü örgüt sözcüleri, bir yandan da ülkemizdeki bir siyasi partinin sözcüleri aynı ağızla konuşuyor, aynı şeyleri tekrarlıyorlar. Amacın dünya kamuoyuna yönelik bir algı operasyonu olduğu çok açık. Bu tür ithamlarla Türkiye'yi yanı başında olup biten olayların dışında kalmaya zorlayarak bölgenin demografisini değiştirme operasyonunu tamamlamak istiyorlar."

'Terörist grupların desteği nereden aldığını biliyoruz'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, millete ve dünyaya seslendiğini belirterek, "Suriye'nin kuzeyinde, güneyimizde bir devlet kurulmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Bunun bilinmesini istiyorum. Bedeli ne olursa olsun bu konudaki mücadelemizi sürdüreceğiz. Bölgedeki terörist grupların desteği nereden aldığını biz de biliyoruz, ilgili herkes de çok iyi biliyor" dedi.

Nihai sonuçlara bakıldığında Esed'in, DAEŞ'in ve bölücü örgütün aynı çizgide yürüdüğünün görüldüğünü ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu açık gerçek ortadayken Türkiye'nin adını terörle birlikte anmak ancak art niyetle izah edilebilir. Teröre asıl destek, bir yandan 2 milyon insanın yükünü omuzlarımıza bırakırken, diğer yandan da 'Sınırlarınızı iyi kontrol edemiyorsunuz' tafrası yapmaktır. Kendi ülkelerinden terörist çıkışını engelleyemeyenlerin bu sorunu bizim kendi sınırlarımızda çözmemizi beklemesi samimi bir yaklaşım değildir. Hem bölücü örgütün, hem de uluslararası güçlerin bölgede yaşanan insani dramı Türkiye'yi köşeye sıkıştırmak için bir fırsata dönüştürme gayretlerini şiddetle kınıyorum. Mazlumun ahı alınarak, etnik dengelerle oynanarak, Türkiye dışarıda bırakılarak bölgede sürdürülebilir bir güven ve refah düzeni kurulması mümkün değildir. Açık söylüyorum. Böyle bir durumda o bölgede herhangi bir ticari faaliyetin yürütülebilmesi söz konusu olamaz. Biz bölgedeki demografinin değiştirilmesine göz yummayacağız."

Erdoğan, hangi etnik gruba, hangi inanca ve hangi mezhebe mensup olursa olsun tüm Suriye ve Irak halkının çok büyük acılar çektiğini ve yıkımlara maruz kaldığını belirterek, bu insanlık dışı sürecin bir an önce sona erdirilmesi gerektiğini kaydetti.

Suriye'de ve Irak'ta huzurun bir an önce sağlanması için üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını vurgulayan Erdoğan, zaten büyük ölçüde de yapıldığını söyledi.

Erdoğan, bu mübarek günlerin, bölgede çatışmaların, ölümlerin, zulümlerin sona erdirilmesine vesile olmasını Allah'tan temenni ettiğini söyleyerek, yardımlarıyla Kızılay'a destek olan hayırseverlere teşekkür etti.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA