• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bilinen mantarı tüketin
17 Eylül 2013 Salı 15:14

Bilinen mantarı tüketin

Doğada kendiliğinden yetişen farklı türlerdeki mantarlarda, bilinmeyen çeşitlerinin tüketilmesi halinde insan sağlığına zarar verebileceği bildirildi.
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, yaptığı açıklamada, doğada yetişen çok sayıda mantar türünün olduğunu belirtti.
 
Zehirli mantarların, yenebilir mantarlar görünümünde olabileceğine dikkati çeken Karadeniz, şunları kaydetti:
 
"Karadeniz Bölgesi'nde Nisan ayından Kasım ayının sonuna kadarki dönemde mantar yetişiyor. Tabiki doğada değişik türlerde mantar yetişmektedir. Bölgemiz insanı da geleneksel bir kültür içerisinde bu mantarların zehirli olup olmadığını teşhis edebilmektedir. Ancak doğada sürekli mutasyonlar veya değişiklikler söz konusu. Dolayısıyla zehirli mantarlar da kültür mantarları gibi ya da yenebilir mantarlar görünümünde olabilir. Bu durumun çok fazla bu işle ilgili kişiler tarafından teşhis edildikten sonra tüketilmesini öneriyoruz."
 
Mantar zehirlenmesinin geri dönüşü olmadığını vurgulayan Karadeniz, "Çünkü mantar zehirlenmesinde öldürücü durumla karşı karşıya kalınabiliyor. Bundan dolayı çok bilinen ve yıllardır test edilmiş mantarlar tüketilmelidir. İnsanlarımız değişik mantarları bulduğunda zehirli olabileceği ihtimali üzerinde durarak bunları tüketmemelerini tavsiye ediyoruz" dedi.
 
Karadeniz, bilinmeyen türlerdeki mantarların uzman kişilerce kontrol edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA