• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bıçakçılarda Kurban Bayramı mesaisi
22 Ekim 2011 Cumartesi 11:45

Bıçakçılarda Kurban Bayramı mesaisi

Bıçakçı ustaları, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde yüzde 100'e varan satış ve bileyleme siparişlerini yetiştirmek için çalışmalarını arttırdı.
Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Konyalı bıçakçı ustaları, siparişleri yetiştirmek için yoğun mesai harcıyor. Bayram öncesi yüzü gülen bıçakçı esnafını, özellikle ucuz fiyattan satışa sunulan Çin malı bıçak ve diğer malzemelerin oluşturduğu haksız rekabet olumsuz etkiliyor.

Konya'da faaliyet gösteren bir bıçak firmasının sahibi Şükrü Kırklıkçı, 154 yıldır aynı dükkanda bıçak ve kesici aletler imal ettiklerini, kendisinin ata mesleğini devam ettiren 5. kuşak olduğunu söyledi.

Kırklıkçı, ürettikleri bıçakların yurt içinde birçok ilde toptan satışını yaptıklarını ifade ederek, her yıl olduğu gibi bu yıl da Kurban Bayramı öncesi hareketliliğin arttığını belirtti.

Yoğunluğun ve siparişlerin bir hafta öncesinden artmaya başladığını dile getiren Kırklıkçı, ''Satışın yanı sıra bileylemede de yoğunluk arttı. Satış ve bileylemede yüzde 100'e varan artış söz konusu. Talebe yetişmekte güçlük çekiyoruz'' dedi.

Kırklıkçı, bıçak ve satır fiyatlarının çelik kalitelerine, büyüklüklerine ve işlemelerine göre değiştiğini, fiyatlarda geçen yıla göre bir artış olmadığını, bıçakların 5-25, satırların ise 25-40 lira arasında değiştiğini bildirdi.

Çin malına ilgi azalıyor

Özellikle ucuz fiyattan satışa sunulan Çin malı bıçakların haksız rekabete neden olduğunu ve bunun kendilerini olumsuz etkilediğini belirten Kırklıkçı, şunları kaydetti:

''Tanesi 2-3 liradan satılan Çin malı bıçaklar bize rakip olamaz. Geçmiş yıllara göre Çin malı bıçaklara ilgi azaldı. Vatandaş bu ürünlerin kalitesiz olduğunu anladı. Ancak yine de sektörü olumsuz etkiliyor. Çin malı bıçaklar çok kalitesiz olduğu için kırılabilir ve ciddi kazalara yol açabilir. Kimse kurbanlığını Çin malı bıçakla kesmeye kalkmasın. Bıçak alırken özel çelikten yapılmış olmasına dikkat edilmeli. Özel çelikten yapılan bıçaklara ömür boyu garanti veriliyor. 25 lira civarında satılan bu bıçaklar kesici özelliğini de yitirmiyor. Kurban kesim işleminin yarım kalmamasını isteyenler, mutlaka kaliteli bir bıçak alsınlar. ''

Kırklıkçı, her Kurban Bayramı öncesinde olduğu gibi bu yıl da köşe başlarında bıçak bileyicilerinin boy göstermesinin fırsatçılık olduğunu vurgulayarak, ''Bakkal, market, elektrikçi gibi meslek sahipleri yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde önlerine koydukları çarklarla, kurban kesiminde kullanılacak bıçak, nacak, keser, balta gibi aletleri usulüne uygun bileyemiyorlar. Bu da kurbanı keserken hem hayvana sıkıntı veriyor, hem de kurbanı kesen kişinin yaralanmasına neden olabiliyor. Bu nedenle bileylemenin mutlaka işin ehline yaptırılması gerekir'' dedi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA