• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Beyşehirli çiftçinin alternatif ürünü çekirdeklik kabak
04 Ekim 2010 Pazartesi 12:04

Beyşehirli çiftçinin alternatif ürünü çekirdeklik kabak

Deneme amaçlı olarak tarlalarında çekirdeklik kabak ekimi yapan çiftçi hasatla birlikte yüksek verim beklentisine girdi.
Konya’nın Beyşehir ilçesinde, bu yıl deneme amaçlı olarak tarlalarındaçekirdeklik kabak ekimi yapan çiftçi, hasat sezonunun başlamasıylabirlikte yüksek verim beklentisine girdi.

Beyşehir’de 100 dekarlıkalanda çekirdeklik kabak ekimi yapılırken, ürünün hasat döneminin debaşladığı bildirildi. Beyşehir İlçe Tarım Müdürü Nurettin Karşıyaka,kurum olarak bölgede sadece hububat tarımının yapılmaması, alternatifürünlere de yönelinmesi gerektiğini üreticiye her fırsatta anlatmayaçalıştıklarını anımsatarak, “Arpa, buğday gibi hububat ürünlerinin yanısıra, meyve ve sebzelerin de ekimini öneriyoruz. Bu yıl içerisindebölgemizde yaklaşık 100 dekarlık bir alanda çekirdeklik kabak ekimiyapıldı. Yeniliğe açık çiftçilerimizden Yunus Haşimoğlu da tarlasındaalternatif olarak çekirdeklik kabak ekimi yaptı. İyi bir verim dönemiyaşanırken, ürünün hasadı da yapılmaya başlandı. Çekirdeklik kabak gibialternatif ürünler, mevcut ekimi yapılanlara göre daha çok kazançsağlıyor. O yüzden, bundan sonra çiftçimizin de tarlalarında ürün deseni değişikliğine gideceğine inanıyoruz”dedi.

Çiftçilere çekirdeklikkabak üretimini, bölgenin uygun toprak ve iklim yapısı nedeniyleönerdiklerini kaydeden Karşıyaka, “Geçtiğimiz günlerde Konya’daçekirdeklik kabak ekimi yapılan bazı ilçeleri ziyaret ettik. Buralardaekim daha yaygın ama bölgemizde deneme ekimi yapılan ürünün veriminindaha yüksek olduğunu tespit ettik. O yüzden çiftçilerimize bu ürünübölgemizde yaygınlaşması açısından tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

ÇEKİRDEKLİK KABAK ÇOK KAZANÇLI BİR ÜRÜN

İlçe Tarım Müdürlüğü’nde görevli Ziraat Mühendisi Süleyman Kuyucuoğlu ise,bölgede çekirdeklik kabak ekimi yapan tarlalarda yaptıkları incelemelerile ilgili bilgiler verdi.

Çekirdeklik kabak ekiminin birçok il veilçede daha yaygın yapıldığını anımsatan Kuyucuoğlu, Beyşehir’de isedeneme üretimine bu yıl içerisinde başlandığını söyledi. Daha önce görev yaptığı Kayseri’nin Develi ilçesinde çekirdeklik kabak üretiminin enfazla ekimi yapılan ürün sıralamasında üçüncü sırada yer aldığınıvurgulayan Kuyucuoğlu, “Orada kabağı çiftçiler kıraç arazi şartlarındayetiştiriyor ve çok büyük ölçüde verim elde ediyor. Beyşehir’de ise bazı çiftçilerimiz alternatif ürün arayışı içerisinde iken, tavsiyelerimizüzerine çekirdeklik kabak üretimini deneme kararı aldı. Bu yıl yağışlaritibariyle çekirdeklik kabağın yılı olmamasına rağmen, elde edilen verim çok güzel. Beyşehir’deki gerçek verim durumu ürünün güneştekurutulmasının ardından satış esnasında ortaya çıkacak. Dekardan nekadar gelir elde edildiği belli olacak. Ondan sonra bölgemizde bu ürünün daha da yaygınlaşacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Beyşehir’deki arazisinde daha önce buğday ve arpa ekimi yaptığını, ancak gelir getirmemesi nedeniyle bu üründen vazgeçtiğini anlatan çiftçiYunus Haşimoğlu, deneme amaçlı olarak 20 dekarlık alanda çekirdeklikkabak ekimi yaptığını belirtti. Haşimoğlu, “Arpadan, buğdaydan parakazanamayınca alternatif ürün kapsamında bu kabağı tercih ettik. Bu sene verim durumuna bakacağız, eğer iyi gelir elde edersek bu ürünüönümüzdeki yıl da ekmeye devam edeceğiz. Şu anda tarlada makinelerlehasadını yapıyoruz. Ne kadar ürün elde edeceğimizi daha sonraçekirdeklerin güneşte kurutulduktan sonra net olarak söyleyebileceğiz.Çiftçimize tarladaki şu anki durumuna göre tavsiye ediyoruz, en azındanbuğday ve arpadan daha iyi gelir getireceğini umuyoruz” şeklindekonuştu.
Kabaktan elde edilen ve kuruyemiş olarak tüketilençekirdeğin kilo fiyatının kuruyemişçiler tarafından 4,5 ile 5 liradanalındığı öğrenildi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA