• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Beyşehirli çiftçiler borçları nedeniyle zorda
25 Şubat 2014 Salı 13:43

Beyşehirli çiftçiler borçları nedeniyle zorda

Konya’nın Beyşehir ilçesinde çiftçilerin bankalardan aldıkları kredi borçları yüzünden sıkıntı içerisinde olduklarını öne sürüldü.
Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Adem Metli, Beyşehir’de bir çok çiftçinin en az 3-4 bankadan aldığı kredi borçları yüzünden sıkıntı içerisinde olduğunu belirtti. Çiftçinin borçlarına mevcut hükümetin de çare olamayacağını belirten Metli, “Neden olamaz? Çünkü çiftçimiz 3-4 bankadan kredi almış, bunların bir kısmı tarımsal kredi değil, diğer bankalardan alınmış sıradan tüketici kredileri. Devlet bunu erteleyemez, buna çare bulamaz” ifadesini kullandı. Çiftçinin bu içerisinde bulunduğu sıkıntılı süreçten kurtulmasının yolunun yine üreticiden, üretmekten geçtiğine vurgu yapan Metli, “Öyleyse bizim kendi yağımızla kavrulmamız lazım. Ama ondan önce, toprağımızın hızlıca bütünleştirilmesi gerekiyor. Sulu tarım yapmamız, sulu tarıma geçmemiz lazım. Bunu yapabilirsek, bu küçük Anadolu topraklarında inanın 3-5 yıl sonra Hollanda bile olabiliriz. Ama çiftçinin bizleri iyi dinlemesi, bizimle dirsek temasına geçmesi, ‘bu oda ne işe yarar?’ dememesi lazım. Biz oda olarak, çiftçi için çok ciddi çalışmalar yapıyor ve daha iyi imkanlara sahip olabilmesi için kafa yoruyoruz” dedi.
 
Adem Metli, yörede yıllardır bölgeye yüksek oranda yağmur yağması nedeniyle sulama kültürünün gelişmemiş olduğunu, ama bundan sonra bu kültürün hızlıca oluşturulması gerektiğini söyledi.
 
Devletten Beyşehir çiftçisinin bundan sonra daha çok sulu tarıma geçiş için su istemesinin gerektiğini vurgulayan Metli, “Özellikle, birinci derecede yüksek derelerin ağzına göletler yapmak suretiyle, ikinci derecede ise bunun mümkün olmadığı yerlerde de Beyşehir Gölü’nden motopompla su basmak suretiyle, çevresindeki toprakları sulamalıyız. Eğer, Beyşehir’i sulayamazsak bölgemizde zaten parçalı arazilerden oluşuyor, çiftçi karnını doyuramaz hale gelir. Ve Beyşehir’den eskiden olduğu gibi dışarıda göç başlar. Biz bu göçü, yerinde tutabilmemiz için Beyşehir’de tarımı çok iyi geliştirmemiz, sulu tarıma geçmemiz lazım. Çünkü artık sadece buğday ve arpa çiftçinin karnını doyurmuyor” diye konuştu. Uzun yıllar önce milli park ilan edilen Beyşehir Gölü’nün çevresinde bulunan üreticilerin de bölgede yasal zorunluluk nedeniyle hayata geçirilemeyen projeler nedeniyle birçok sıkıntılar yaşadığını ifade eden Metli, çiftçinin arazisine zarar veren yaban domuzuna bile bir şey yapamadığını, besicilerin ise göl kenarına besi hayvanlarını salamadığını öne sürdü.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA