• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Beyşehir yok oluyor!
28 Mart 2011 Pazartesi 10:43

Beyşehir yok oluyor!

AK Parti Konya Milletvekili Aday Adayı Ali Altuntaş, Beyşehir Gölünü kirlenmekten ve otlanmaktan koruyacak bir adım atılması gerektiğini söyledi.

AK Parti Konya Milletvekili Aday Adayı Ali Altuntaş, Beyşehir Gölü’nü kirlenmekten ve otlanmaktan koruyacak bir adım atılması gerektiğini söyledi. Yaptığı açıklamada Konya projeleri hakkında bilgi veren Altuntaş, Beyşehir Gölü’nün 90’lı yıllardan itibaren kirlenme ve otlanmanın etkisinde kaldığını belirterek, “Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olma özelliğine sahip Beyşehir gölü bir taraftan 90’lı yıllarda başlayan kurak periyodun etkisi, diğer taraftan gölde otobur balıkların neslinin giderek azalmasının yanı sıra gölün yakın çevresinde bulunan köy ve kasabaların atık sularının göle boşaltılmasının tabii sonucu olarak gölde otlanma artmış ve giderek gölün sağlığını tehdit etmeye başlamıştır” dedi.

Gölü korumak için yıllarca sadece su seviyesinin kriter olarak ele alındığı başka bir şey yapılamadığını kaydeden Altuntaş, “Göl çevresinde bilinçsizce tarım amaçlı kullanılan kimyevi gübrelerin yanı sıra köy ve kasabaların atık sularının göle boşaltılması göldeki kirlenmenin ve otlanmanın hızını artıran etkenlerin başında gelmektedir. Bir tedbir olarak ilk planda göle komşu bazı köy ve kasabaların bağlı olduğu Isparta ile de işbirliği yapılarak gölün çevresinde 5 km yakın havzada bulunan köy ve kasabaların kanalizasyon çıkışlarına Doğal Arıtma tesisleri inşa edilerek gölün korunmasında çok önemli bir ilk adım atılmalıdır” diye konuştu,

Altuntaş, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü döneminde İznik Gölü çevresinde bulunan 24 köyde uyguladıkları Doğal Arıtma tesislerinin de bütünsel çevreci yaklaşım açısından ve iyi bir örnek olarak incelenmesi gerektiğini bildirdi.

Altuntaş, “Doğal Arıtma Sistemleri Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 2004 yılında Türk kamuoyuna tanıtılmış ve yüzlerce köy ve kasabada uygulanmıştır. Bu sistemler doğanın bir parçası olarak hizmet görmekte ve hiçbir işletme masrafı bulunmamaktadır. Doğal Arıtma tesislerinden çıkan su kalitesi AB standartlarından daha iyidir. Bu tesislerde koku ve sinek problemi de bulunmamaktadır. Beyşehir gölünün korunması hepimizin görevi olmalıdır” şeklinde konuştu.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA