• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Beyşehir Gölü su kapakları açıldı ama...
25 Şubat 2010 Perşembe 16:07

Beyşehir Gölü su kapakları açıldı ama...

Beyşehir Göl, Çevre ve Doğa Koruma Derneği Başkanı Bekir Sami Tan, göl su kotunun aşılması nedeniyle regülatör kapaklarının Şubat ayında açılmasını süre olarak erken bulduklarını söyledi.

Beyşehir Göl, Çevre ve Doğa Koruma Derneği Başkanı Bekir Sami Tan, göl su kotunun aşılması nedeniyle regülatör kapaklarının Şubat ayında açılmasını süre olarak erken bulduklarını söyledi.

Bekir Sami Tan, yağışlı geçen dönemin yer altı su kaynaklarını da olumlu etkilediğini ve su seviyesi yükselme sürecine giren Beyşehir Gölü'nden şu an su alınmasının doğru bir su politikası olmadığını savundu. Tan, "Beyşehir Gölü'nden su alınmasında şu an sulama kotunun aşılması nedeniyle hukuki yönden bir sakıncası yok ama, biz zaman olarak biraz daha beklenmesi gerektiğini düşünüyorduk. Şu anda Beyşehir halkı regülatör kapaklarının açılmasına haklı olarak tepkili ve derneğimize bu konuya neden müdahale etmediğimiz yönünde yoğun bir eleştiri yöneltmektedir" dedi.

SULAMA NİSAN-MAYIS DÖNEMİNDE YAPILMALI
Dernek Başkanı Tan, DSİ yetkililerinden tarımsal sulamaya ihtiyaç duyulmayan Şubat ve Mart döneminde regülatör kapaklarının kapalı tutulmasını istediklerini aktararak, "Nisan-Mayıs döneminde kapakların açılarak su salınması en doğru karar olacaktır. Beyşehir Gölü'nün Derebucak bölgesinden gelen sular, bol yağış ve yeni sulama kotunun hayata geçirilmesinin ardından su seviyesi bu yıl oldukça yükselmiştir ve bu sevindirici bir gelişmedir. Ama Beyşehirliler olarak su seviyesinin biraz daha yükselmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü, Beyşehir Gölü aynı zamanda ilçenin su ihtiyacını karşılaşan bir içme suyu havzasıdır. Göl sularının yükselmesi sirkülasyonla birlikte içme suyu kalitesini de artıracağından, Beyşehirliler'in böyle bir talepte bulunmaya hakları vardır, diye düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Konya'da gölet ve barajların son yağışlarla doluluk oranının arttığını, yer altı sularının da yeteri ölçüde beslendiğini düşündüklerini vurgulayan Tan, Beyşehir Gölü'nden ihtiyaç olduğu dönemlerde tarımsal sulama için su alımına karşı olmadıklarını da vurgulayarak, "Gölde yeterince su varken, elbette su alınmalı. Buna hiçbir zaman karşı olmadık. Ama, su alımının ekim, dikim zamanı gelmeden, su ihtiyacı olmadığı dönemde yapılmasının mantığını anlamakta güçlük çekmekteyiz. Önceki yıllarda olduğu gibi gölden su alımının yine Nisan-Mayıs aylarında yapılmasını ve hasatın sona erdiği, sulamaya ihtiyaç olmayan Eylül döneminden itibaren kapakların tekrar kapatılmasını istemekteyiz. Bizim bu isteğimizin Beyşehir Gölü'nü tarımsal alanlarda değerlendiren çiftçimize de büyük katkısı olacaktır. Çünkü, gölü korursak, su seviyesini muhafaza edebilirsek bundan yine kazançlı çıkacak kesim çiftçilerimiz olacaktır. Tarımsal sulamanın olmadığı bu aylarda Beyşehir Gölü'nden su alımının doğru bir su politikası olmadığı konusunda ısrarlıyız" diye konuştu.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA