Beyşehir Gölü Milli Parkı'nda hummalı çalışma

Beyşehir Gölü Milli Parkında hummalı çalışma
Türkiye'nin en büyük milli parkı olan Konya'daki Beyşehir Gölü Milli Parkı'nda Toplum Yararına Çalışma Programı (TYÇP) çerçevesinde çevre temizliği çalışmaları başlatıldı.
Türkiye'nin en büyük milli parkı olan Konya'daki Beyşehir Gölü Milli Parkı'nda Toplum Yararına Çalışma Programı (TYÇP) çerçevesinde çevre temizliği çalışmaları başlatıldı.
Konya Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Beyşehir Milli Parklar Şefliği ile İşkur Konya İl Müdürlüğü tarafından TYÇP kapsamında gerçekleştirilen çalışmalar yaklaşık 3 ay boyunca aralıksız sürecek ve 60 kişiye iş istihdamı oluşturacak. Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürlüğü Beyşehir Milli Parklar Şefi Mehmet Şener, Konya ve Isparta sınırları içerisinde yer alan, aynı zamanda Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü'nün 1993 yılında milli park ilan edildiğini ve halen Türkiye'de bulunan 41 milli park alanı içerisinde yüzölçümü bakımından da Türkiye'nin en büyük milli parkı durumunda olduğunu anımsattı. Şener, bünyesinde irili ufaklı 33 ada bulunan, etrafında orman rejimiyle kaplı böyle bir tabiat parçasının başka hiçbir yerde olmadığını kaydetti. Bu imkanıyla yerli ve yabancı birçok misafir çeken Beyşehir Gölü Milli Parkı'nın çevre temizliği yönünden son yıllarda göze hoş gelmeyen manzaralar sergilemesi ve bu yönde gelen şikayetlerin yoğunlaşması üzerine sözkonusu projeyi hayata geçirme kararı aldıklarını vurgulayan Şener, şu bilgileri verdi:
"Milli park sahasına gelen yerli ve yabancı konuklar, göle ve çevresine hayran oluyor ama temizlik konusunda hep sitem ediyorlardı bize. 'Elinizde böyle bir değer ve güzellik var ama kıymeti bilinmiyor' diyorlardı. Bunun üzerine milli park sahasında, göl civarında ve çevresinde böyle bir temizliğin ihtiyaç ve gerekli olduğunun ortaya konulması üzerine bir proje hazırlandı ve İşkur da destek verince 1 Ekim-31 Aralık 2012 tarihleri arasında 3 aylık süre ile toplam 60 kişiyi TYÇP kapsamında 90 gün çalıştırma kararı aldık."
Şener, asgari ücretle istihdam edilen 60 kişinin 25'inin Beyşehir merkez, 20'sinin göle kıyısı olan Yeşildağ beldesi, 15'inin ise yine göle sahili bulunan Akburun, Kuşluca ve Gölkaşı köyleri çevresinde 3 ay boyunca bir çalışma sergileyeceğini belirterek, "Göl etrafında orman, kavak ve söğüt ağacı dışında kurumuş, yıkılmış, devrik ve görüntü kirliliği oluşturan ağaç ve çalılıkları da kaldıracağız. Çalışmaların başlamasıyla ilk gözlemlerimizde göl kıyılarına çocuk bezinden tutun da plastik, pet, teneke ve şişelere kadar her türlü yabancı madde atılmış. Proje sonunda yaşanan manzara daha net ortaya çıkacak. Bunları fotoğraflamak suretiyle de dökümünü hazırlayacağımız bir raporla iş sonunda İşkur’a sunacağız. Çok enteresan şeylerin çıkacağını tahmin ediyorum, keşke çıkmasa ama görünen o ki çıkacak herhalde. İnşallah bu bir ilk, bir milat ve başlangıç olacak. Ancak burada yaşayan halkımıza da önemli görevler düşüyor. Çevre konusunda daha duyarlı olmak lazım. İçtiğimiz su petinden sigara izmaritine kadar bunları rastgele atmamak gerekiyor. Bunu yaparsak çocuklarımıza da güzel örnek olur, gelecek kuşaklara daha güzel bir göl, güzel bir çevre ve güzel bir milli park bırakmış oluruz. Çünkü hakikaten bu çevre temizliği konusunda yaşanan manzarayı yerli ve yabancı konuklarımıza izah etmekte de zorlanıyoruz. Bunlar küçük gibi görünüyor ama çok önemli meseleler. Evimizi nasıl temiz tutuyorsak, bahçemizi nasıl temizliyorsak, burasını da aynı görmek lazım. Burası hepimizin bahçesi, ortak kullanım alanları."
Mehmet Şener, Beyşehir Gölü kenarında ilçe sınırlarında hayata geçirilen bu projeden olumlu sonuç ve başarı elde edilmesi halinde bunun göl havzasının diğer taraflarına ve Konya ili içerisinde korunan diğer alanlara da yayılacağını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.