• Konya20 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Beynin de cinsiyeti var
13 Ocak 2015 Salı 15:13

Beynin de cinsiyeti var

İnsan beyninin bedeniyle olan uyumunu veya farklılığının anlaşılabileceğini söyleyen Prof.Dr Serdar Gergerlioğlu, erkeklerin kadın kadınlarında erkek beynine sahip olabileceğini belirtti.

İnsan beyninin bedeniyle olan uyumunu veya farklılığının anlaşılabileceğini söyleyen Prof.Dr Serdar Gergerlioğlu, erkeklerin kadın kadınlarında erkek beynine sahip olabileceğini belirtti.  ’’Erkek iken kadın beynine, kadın iken erkek beynine sahip olunması durumunda erkek ruhunun kadına ya da kadın ruhunun erkeğe girmesi gibi algılamamak lazım” diyen Gergioğlu, “bunu öğrenmenin insani ilişkilerimizi daha anlaşılabilir hale getirmesi noktasında yardımcı olabilir. Bunun genel olarak çevresel yetiştirmeden farklı olduğunun altını çözmek gerekir’’ diye konuştu.

ANNE KARNINDA BAŞLIYOR

Beynin gelişim aşamasında yani anne karnındayken salgı bezlerinden salınan hormonlara bağlı olarak beyin cinsiyetinin ortaya çıkarılmasının mümkün olduğunu ifade eden Gergerlioğlu, anne karnında farklılaşmanın başladığını ve bazı faktörlerin olması yada olmamasının da cinsiyetimizin tespitini mümkün kıldığını sözlerine ekledi. Bu konuda yapılan çalışmaların devam ettiğini söyleyen Serdar Gergerlioğlu,’’ Bu sahada bu fikri derli toplu ortaya koyan J.K. Manning (1998)’den sonra 10 yıl içinde çalışmalar 50’ye, 2008’den sonra ise yıllık ortalama 60 makale yayınlamıştır” diye konuştu.

“HORMONLAR ARASINDAKİ DENGE DEĞİŞİMİ ÖNEMLİ”

Gergerlioğlu, “ Kadın ve erkek beyni birbirinden farklıdır. Üreme sistemine olan salgıların (hormonlar) etkilerinin benzerleri beynimizin üzerinde de gerçekleştirmektedir. Özellikle anne karnındaki testesteron tek başına değil mevcut östrojen (kadınlık hormonu) ile aralarındaki dengenin değişiminin önemli olduğu bilimsel çalışmalarla tespit edilmiştir’’dedi.

PARMAK ÖLÇÜMÜYLE TEST YAPILIYOR

Farklılıktaki en önemli etkenler nelerdir sorusuna cevap veren Gergerlioğlu, Cinselliğe ait ve parmakların farklılaşması HOX genlerinin kontrolünde bulunduğunu, dolayısıyla bu iki ayrı yapı genetik olarak aynı kökene ait benzerlikten dolayı ilişkili bulgular ortaya koyabileceğini kaydetti. Beyin cinsiyetini öğrenmenin bazı testler sonucunda mümkün olduğunu belirten Serdar Gergerlioğlu, ’’Bu noktada anne karnındayken maruz kaldığımız hormonal yükü o döneme dönüp öğrenmek mümkün olmadığından bu hormonlara maruz kalmaktan dolayı ortaya çıkan bazı bulguların değerlendirilmesine dayanan parmak ölçümüyle yapılan testlerle o dönemdeki maruziyet öğrenilebilir’’dedi.

BU TESTİ KENDİNİZDE YAPABİLİRSİNİZ

Yapılan testlerin güvenilir olup olmadığına açıklık getiren Prof.Dr. Gegerlioğlu, testlerde parmaklar üzerinden gidildiğini ifade ederek,’’ Yapılan parmak testi (2D:4D) özellikle sağ elin 2. parmağının (işaret) 4. parmağına (Yüzük) oranının değerlendirilmesine dayanmaktadır. Anne karnındaki testesteron ve östrojen arasındaki denge bu oranı etkilemektedir. Bu oran işaret parmağı yüzük parmağından daha kısaysa erkek yönünde uzun veya eşitse dişi cinsiyet yorumu yapılmaktadır. Enteresan olan erişkinlerde dışarıdan hormon takviyesinin parmaklar arasındaki bu oranın değişmesine yol açmadığıdır’’ dedi.

ERKEKLER RİSK ALTINDA

Van Honk ve arkadaşlarının yaptığı bir çalışmada kadınlara tek doz testesteron verilmesi sonrasında sosyal zekanın olumsuz etkilendiği niyetin, duyguların ve hissiyatın bozulduğunun gözlemlendiğini söyleyen Serdar Gergerlioğlu, şekil olarak insan beyninin  iki yarım küreden oluştuğunu oluştuğunu ifade ederek,’’Bunları biribine bağlayan Collosum (kollozum) dediğimiz yapılardan oluşmaktadır. Beynin gelişmesi ve ağırlıklı olarak beynin kullanımı konusunda 2 tane hipotez vardır. Bunlardan şu anda ağırlıklı olarak Kabul görülen 1985 yılında Geschwind ve Galapurdanın ileri sürdüğü hipotezdir. Bu hipoteze gore Testesteron (erkeklerde daha ağırlıklı bulunan hormon) Sağ beyin yarımküresinin büyümesini artırırken sol beyin yarımküresininkini azalttığına dairdir’’dedi. Son olarak Erkek olmanın hayatta her zaman  risk altında olduğunu sözlerine ekleyen Prof.Dr Serdar Gergerlioğlu,’’Hayatın getirdiği stres faktörlerine karşı dayanıklı olmak belirli bir noktaya kadar dayanmayı ama aynı zamanda kırılganlığı beraberinde getirir. Erkek kas gücüne dayanan güçlü yapısını testislerden salınan Testesteron denilen cinsiyet hormonuyla sağlarken bu hormonun kan parametreleri üzerine olumsuz etkileri yüzünden kalp krizi ihtimalinin erkek cinsiyetinde çok yüksek oranda karşımıza çıkmamızı sağlar. Anne karnında bulunduğumuzdaki hormonal dengenin ya da dengesizliğin saldırganlık, otizm ve kalp hastalıkları dahil pek çok hastalıklarla ilişkisi üzerine çalışılmaktadır’’ dedi. 

YUSUF KARAKAŞ / YENİ HABER

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA