• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Beşşar Esede son uyarı!
09 Mayıs 2012 Çarşamba 00:34

Beşşar Esed'e son uyarı!

Dünya Esed'e uyarılar göndere dursun işte dakika dakika Suriye'de yaşanan gelişmeler.

Dünya Esed'e uyarılar göndere dursun işte dakika dakika Suriye'de yaşanan gelişmeler.

Annan: "Suriye'de şiddet olayları kabul edilemez düzeye ulaştı" Birleşmiş Milletler-Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan, Suriye'de hala devam eden şiddet olaylarının kabul edilemez düzeye ulaştığını ve insan hakları ihlallerinin giderek arttığını söyledi. İsviçre'nin Cenevre kentinden video konferans yoluyla BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) bilgi veren Annan, hükümete bağlı askeri birliklerin kentlerin içinde ve çevresindeki varlığını sürdürdüğüne işaret etti. Dünyanın Suriye'nin iç savaşa doğru sürüklenmesinden büyük endişe duyduğunu belirten Annan, olası bir iç savaşın tüm bölgede korkutucu etkilere neden olacağını ve buna izin veremeyeceklerini söyledi. Hükümetin sivillere uyguladığı şiddetten duyduğu endişeyi dile getiren Annan, güvenlik güçleri ve askeri tesislerin de muhaliflerin saldırısına uğradığını açıkladı. Askeri eylemlerin azaldığına, ancak şiddet olaylarının hala devam ettiğine dikkati çeken Annan, 14 aydır devam eden çatışmalara son vermek amacıyla siyasi görüşmelerin başlatılmasını amaçlayan 6 maddelik barış planının açık uçlu olmadığını vurguladı.   Gözlemcilerin oynadığı role değinen Annan, 2-3 gözlemcinin bile olumlu bir etkiye yol açtığını, gözlemcilerin sayıları arttığında ve bir ekip olarak çalışmaya başladıklarında bu etkinin çok daha güçlü olacağını vurguladı.

Pazartesi günü şiddetin gölgesinde yapılan ve dünyada büyük eleştiriyle karşılanan genel seçimlerle ilgili soruya Annan, "Suriye hükümeti, yeni bir seçim yapılması gerekebileceğini anlamalıdır" diyerek yanıt verdi.    Annan'ın planına destek veren BMKG, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed rejimi ile muhaliflerin eylemlerini denetlemek için 300 silahsız askeri gözlemcinin ay sonuna kadar ülkeye gitmesine karar vermişti. Suriye'de bir yıldan uzun bir süredir devam eden rejim karşıtı gösterilerde 9 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği sanılıyor. Bu arada, İngiltere'nin BM daimi Temsilcisi Büyükelçi Mark Lyall Grand, Annan'ın BMGK'ya gelecek günlerde Şam'a gitmeyi planladığını söylediğini belirtti. Grand, ziyaret için henüz bir tarih belirlenmediğini söyledi.

Esed'e son uyarı

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e, Nisan ayında anlaşmaya varılan ateşkese uyması çağrısında bulundu. Westerwelle, bugün başkent Berlin'de yaptığı açıklamada, arabulucu Kofi Annan'ın barış planında öngörülen şartların tümüyle yerine getirilmesi gerektiğini belirtti.

Esed'i "zamana oynamaması" yönünde uyaran Westerwelle, yakın bir zamanda şartların yerine getirilmemesi durumunda, konunun BM Güvenlik Konseyi'nde yeniden ele alınacağını kaydetti. Suriye'de yapılan parlamento seçimlerini de eleştiren Westerwelle, "Devam eden şiddet ve baskının ortasında seçim yapmak, bunu reform adımı olarak göstermek, bizim görüşümüze göre hiçbir şekilde uygun olmayan bir durum" şeklinde konuştu.

Operasyonlarda 19 kişi öldü

Suriye'de devam eden çatışmalarda 3'ü asker, 19 kişinin öldüğü bildirildi. Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC), bugün İdlib'te 8, Hama'da 3, Humus'ta 2, Deyr ez-Zor'da 1, Şam banliyöleri ve Haseke'de birer kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Resmi Haber Ajansı SANA ise askeri operasyonlarda 3 Suriye askerinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından yapılan açıklamada, Şam'ın dış mahallelerinde de muhaliflerin gözaltına alındığı, İdlib, Hama ve Humus'ta evlere yönelik yağmalama ve saldırılar olduğu belirtildi.

Annan BMGK'ya brifing veriyor

BM-Arap Birliği Suriye özel temsilcisi Kofi Annan, BM Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) Suriye'deki duruma ilişkin brifing veriyor. Cenevre'de bulunan Annan, video konferans yoluyla BMGK'nın üyelerine, Suriye'de, aralarında şiddete son verilmesi talebi de bulunan 6 maddelik Annan planına ne kadar uyulduğuna dair bilgi veriyor. Annan'ın brifingin ardından Cenevre'de basına açıklamalarda bulunması bekleniyor.

 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA