• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Berlusconiye kötü haber
04 Ekim 2013 Cuma 20:41

Berlusconi'ye kötü haber

İtalya Cumhuriyet Senatosu Komisyonu, hakkında mahkumiyet kararı bulunan eski Başbakan Berlusconinin senatörlükten azledilmesini kararlaştırdı; son kararı Senato Genel Kurulu verecek.

İtalya Cumhuriyet Senatosu Komisyonu Başkanı Senatör Dario Stefano, yaklaşık 6 saat süren toplantının ardından eski Başbakan Silvio Berlusconi hakkındaki kararı açıkladı.

Stefano, komisyonun Berlusconi’nin senatörlükten azledilmesi yönünde oy çokluğuyla karar verdiğini belirterek, gerekçeli kararın 20 gün içinde açıklanacağını aktardı.

Komisyonun kararı, Senato Genel Kurulu’nda da oylanacak.

Ülkede geçen Şubat ayında yapılan seçimlerde merkez solun parlamentodaki çoğunluğu kazanması dolayısıyla, son dakikada bir değişiklik olmaması durumunda Berlusconi’nin senatörlüğünün düşmesi yönünde kararın Senato Genel Kurulu'nda da onaylanması bekleniyor.

PDL karara tepkili

Karara ilk tepki Berlusconi’nin partisi Özgürlükçü Halk Partisi’nin (PDL) Senato Grup Başkanvekili Renato Schiffani’den geldi. “Beklenenden daha kötü” diyen Schiffani, Berlusconi hakkındaki siyasi senaryonun çoktan yazılmış olduğunu öne sürdü.

Komisyonun kararında PDL ile koalisyon ortağı olan Başbakan Enrico Letta’nın Demokrat Parti’si (DP) ile merkez parti Sivil Seçim'in senatörlerinin de “Evet” oyu kullanması etkili oldu.

İki parti daha önce "Evet” oyu vereceğini açıkladığı için Berlusconi, zaman zaman senatörlüğün düşürülmesi yönünde karar çıkabileceği olasılığı yüzünden geniş tabanlı koalisyon hükümetini bozmakla tehdit ediyordu. Silvio Berlusconi, geçen hafta hükümetin KDV’yi artırma kararı ve Letta ile yaşadıkları gerilim nedeniyle PDL’li bakanları istifaya davet etmiş, bu durum ülkede siyasi krize neden olmuştu. Söz konusu kriz, hükümetin parlamentodan güven oyu almasıyla aşılmıştı.

İtalyan kamuoyunda “Mediaset” davası olarak bilinen süreçte, Amerikan yapımı filmlerin alım satımında vergi kaçırdığı iddiasıyla yargılanan Berlusconi, geçen yıl Ekim ayında 4 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Kararı temyize götüren 77 yaşındaki politikacı için Yargıtay, geçen Ağustos ayının başında mahkumiyet kararını onamıştı.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA