• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Berlinde Müslümanlar sergisi
28 Şubat 2015 Cumartesi 10:57

Berlin'de "Müslümanlar" sergisi

Almanya'nın başkenti Berlin'deki DİTİB-Şehitlik Cami Kültür Evi'nde "Prusya'da Türk, Zenci ve Tatar Müslümanları" sergisi, yoğun katılımla açıldı.

"İslam'ın Almanya'nın bir parçası olduğunu" ve "farklı kültürlerden insanların bir arada yaşayabileceğini" vurgulamak amacıyla kurulan sergi öncesinde Mehteran Bölüğü Mehter Marşı çaldı ve sonrasında Kur'an Kerim okundu.
Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu açılış öncesi yaptığı konuşmada, inanan ve inanmayan herkese toleranslı olunması gerektiğine vurgu yaparak, "Neye inandığının ya da inanmadığının önemi yok" dedi.
Farklı dinlerden, kültürlerden ve siyasi bakış açılarından herkesin açılışa katılmış olmasının bir zenginlik olduğunu ifade eden Karslıoğlu, "Almanya'nın gücü, Berlin'in gücü bu. Bu çeşitliliği yaşattığımız ve herkes korkusuz bir şekilde burada yaşadığı zaman, bu güzellikler burada daim olacak" diye konuştu.
Diyanet İşleri Başkanlığı Türk İslam Birliği (DİTİB) Genel Başkanı Nevzat Yaşar Aşıkoğlu ise konuşmasında serginin iki toplum için çok önemli olduğunu belirterek, "Sergi hem Alman toplumu hem Türk toplumu için güzel birlik ve beraberliklere vesile olsun" dileğinde bulundu.
Sosyal Demokrat Parti (SPD) Milletvekili Fritz Felgentreu, SPD Berlin Eyalet Meclisi Üyesi Raed Saleh ve Berlin'in Neukölln semtinin yeni belediye başkanı Franziska Giffey konuşmalarında, "İslam'ın Almanya'ya ait olduğu" ifade ederek, serginin farklı dinler arasında bir köprü fonksiyonu icra edeceğini belirttiler.
12 Nisan'a kadar kapılarını ziyaretçilerine açık tutacak olan serginin kurdelesi Büyükelçi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Berlin Başkonsolosu Ahmet Başer Şen, DİTİB Genel Başkanı Nevzat Yaşar Aşıkoğlu, SPD Milletvekili Fritz Felgentreu, Eyalet Meclis Üyesi Raed Saleh ve Belediye Başkanı Franziska Giffey tarafından kesildi.
Açılış sonrasında konuklara salep ve Osmanlı şekerlemeleri ikram edildi. Brandenburg-Preussen Müzesi'nin yetkilisi Dr. Stephan Theilig, Türk, Zenci ve Tatar Müslümanlara ait Kur'an Kerim, kamalar ve kıyafetlerin aralarında bulunduğu tarihi eserler hakkında Karslıoğlu'na ve siyasetçilere bilgi verdi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA