• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Benzine indirim yok
14 Aralık 2010 Salı 10:26

Benzine indirim yok

Enerji Bakanı Taner Yıldız, litresi 4 liraya çıkan benzin fiyatlarını görüşmek üzere dün EPDK ve Petrol İşleri'nin yöneticileriyle mini bir zirve düzenledi ama...

Enerji Bakanı Taner Yıldız, litresi 4 liraya çıkan benzin fiyatlarını görüşmek üzere dün EPDK ve Petrol İşleri'nin yöneticileriyle mini bir zirve düzenledi. Ancak zirveden beklenen indirim çıkmazken, fiyatların yakından izlenmesine karar verildi. Türk tüketicisi, Avrupa'nın en pahalı, en yüksek vergili akaryakıtını kullanmaya devam edecek.

Bir litre benzinin 4 liraya çıkması Ankara'yı alarma geçirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş ve Petrol İşleri Genel Müdürü (PİGM) Erdal Gülderen'i akaryakıt fiyatlarıyla ilgili acil toplantıya çağırdı. Toplantıda, akaryakıtta, 2009 yılında bir süre için uygulanan tavan fiyat uygulaması da masaya yatırıldı. Ayrıca akaryakıt fiyat oluşumu, ham petrol maliyetinden son tüketiciye ulaşana kadar ayrıntılı şekilde incelendi. Ancak mini zirveden müjdeli haber çıkmadı. Tüketici, aracının deposunu Avrupa'nın en pahalı akaryakıtıyla doldurmaya devam edecek.

Enerji Bakanı Yıldız'ın başkanlığındaki akaryakıt fiyatı toplantısı yaklaşık 1,5 saat sürdü. Toplantıda, akaryakıt fiyatlarının oluşumuyla ilgili ayrıntılı analiz yapıldı. Bakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre Petrol İşleri Genel Müdürlüğü ve EPDK, akaryakıt fiyatlarıyla ilgili ayrıntılı bilgi verdi. Tavan fiyat uygulaması da kısaca görüşüldü. Ancak, uygulamayla ilgili 'şimdilik' bir karar çıkmadı. Toplantıda, fiyatların daha yakından izlenmesi görüşü benimsendi.

Akaryakıt toplantısı sonrası gazetecilerin konuyla ilgili sorularını cevaplayan Bakan Taner Yıldız, akaryakıt fiyatlarıyla ilgili tüm sistemi ele aldıklarını söyledi. Yıldız, tavan fiyat uygulamasına geçilip geçilmeyeceğine ilişkin soruyu ise cevapsız bıraktı. Yıldız, dağıtım şirketleri ve bayi paylarının 1 Temmuz-1 Eylül 2009 arasında uygulanan tavan fiyat sonrasında çok arttığı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine de, son dönemde paylarda çok yüksek bir artış olmadığını öne sürdü.

RAFİNERİ FİYATINA BAKILACAK

Türkiye, akaryakıtta referans fiyat olarak Akdeniz piyasası ve bu çerçevede İtalya'yı baz alıyor. İtalya, en pahalı referans kaynak olarak öne çıkıyor. Ancak buna karşılık Türkiye, kullandığı petrolün hemen hemen yüzde 60'ını, Rusya'dan ithal ediyor. Toplantıda, bu kapsamda rafineri fiyatları da gündeme geldi. Rafinerinin, satış yapması gereken fiyat formülünden zaman zaman daha yüksek marjlara yöneldiği tespit edildi. Bu çerçevede, rafineri çıkış fiyatlarının da yakın markaja alınması gündeme geldi. Bir litresi 4 TL olan benzinin yaklaşık yüzde 70'ini vergi oluşturuyor. Maliye Bakanlığı'nın, benzin ya da motorinde vergi ile ilgili bir düzenleme yapması beklenmiyor. Enerji Bakanlığı kaynaklarından da, 2011 yılı için vergiyi düşürecek bir düzenleme öngörülmediği bilgisi alındı.

DAĞITICI VE BAYİ KÂR MARJI

Ocak 2009 32 kuruş

Mayıs 2009 43 kuruş

Temmuz 2009 21 kuruş (Tavan fiyat)

Ocak 2010 35 kuruş

Mayıs 2010 36 kuruş

Haziran 2010 37 kuruş

Temmuz 2010 38 kuruş

Kasım 2010 40 kuruş

Açıklama: EPDK'nın tavan fiyat uyguladığı 1 Temmuz-1 Eylül döneminde dağıtım şirketi+ bayi kâr marjı 40 kuruştan 21 kuruşa gerilemişti.

POMPA FİYATLARI*

Ürün Fiyat

Benzin (97) 4,00

Benzin (95) 3,87

Motorin (Kırsal) 3,11

Motorin 3,25

LPG (Otogaz) 2,28

*TL/Lt
 
 
 
 
Timeturk
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA